آیا ادویهها هم فاسد میشوند؟

بهداشت نيوز/ جهان ادويهها پُر است از سوالات رنگارنگ و گوناگون اما يکي از اين سوالات رايج به مساله فسادپذيري ادويهها برميگردد. اگر شما هم به ادويهها علاقه داريد، حتما از خودتان پرسيدهايد که آيا ادويهها هم فاسد ميشوند؟
ماندگاري ادويهها و گياهان خوراکي
در دنياي آشپزي، ادويهها محصولاتي هستند که از ريشه، پوست يا ساقه گياهان خشکشده گرفته ميشوند، درحالي که منظور از گياهان خوراکي خود يک گياه خشکشده يا برگهاي تازه آن است. وقتي به بحث از ماندگاري ادويهها و گياهان خوراکي ميرسيم، عوامل مختلفي مانند نوع محصول، نوع فرآوري و شيوه ذخيرهسازي و نگهداري نقش مهمي در اين زمينه دارند. براي مثال، ادويههاي خشک نسبت به گياهان خوراکي خشکشده داراي ماندگاري طولانيتري هستند. هرچقدر هم که يک ادويه مراحل فرآوري کمتري را پشت سر گذاشته باشد، باز هم ماندگاري بيشتري خواهد داشت.
گياهان خوراکي خشک شده معمولا 1 تا 3 سال دوام ميآورند. مهمترين اين گياهان عبارتند از ريحان، پونه کوهي، آويشن، رزماري، برگ بو، شويد، جعفري، گشنيز، نعناع، مرزنجوش و مريمگلي. ادويههاي آسيابشده يا پودرشده هم معمولا 2 تا 3 سال ماندگاري دارند که مهمترين آنها عبارتند از زنجبيل پودرشده، پودر سير، دارچين آسيابشده، پودر فلفل چيلي، زردچوبه آسيابشده، هل آسيابشده، پاپريکا آسيابشده و فلفل قرمز خردشده.
ادويههاي کامل (يعني آسيابنشده و خردنشده) داراي بيشترين طول عمر هستند، زيرا سطح کمتري از آنها در معرض تماس با هوا، نور و رطوبت قرار ميگيرد. همين نکته باعث ميشود که روغنهاي معطر و ترکيبات معطر ادويههاي کامل بسيار قويتر و بهتر از انواع آسيابشده، پودرشده يا خردشده باشند.
اگر ادويههاي کامل و دستنخورده را بهدرستي ذخيرهسازي و نگهداري کنيد، اين محصولات جذاب تا 4 سال هم دوام ميآورند. بهترين گزينههاي براي نگهداري در حالت کامل عبارتند از دانه فلفل، گشنيز، دانه خردل، دانه رازيانه، زيره، جوز هندي، ميخک، چوب دارچين، فلفل چيلي کامل خشکشده و... . نمک از اين نظر استثنا است چون ميتوان از آن بدون نگراني از تغيير رنگ يا بو استفاده کرد. البته اگر نمک شما طعمدار باشد، پس از مدتي حالت اوليه خودش را از دست خواهد داد
چگونه فاسد شدن ادويهها و گياهان خوراکي را تشخيص دهيم؟
گياهان خوراکي و ادويهها به معناي دقيق کلمه «فاسد» نميشوند بلکه فقط بو، طعم، کيفيت خاص و رنگ خودشان را از دست ميدهند. خوشبختانه مصرف ادويهاي که بيکيفيت شده باشد هم خطري براي سلامت بدن ندارد. البته دليل استفاده از ادويهها و گياهان خوراکي، همين کيفيت خاص و طعم و بويشان است. بنابراين، اگر حالت اوليه شان را از دست داده باشند، ديگر نقش خاصي در آشپزي ايفا نميکنند.
اگر ميخواهيد که ماندگاري ادويهها و گياهان خوراکي را به حداکثر برسانيد، حتما آنها را از تماس با هوا، رطوبت، نور و حرارت دور نگه داريد. اگرچه نگهداري از اين محصولات جذاب در ظروف زيبايي که نزديک به اجاق گاز چيده ميشوند، واقعا لذتبخش است اما چنين کاري براي محافظت از کيفيت ادويهها خوب نيست. اين محصولات بايد در محيط خنک، خشک و تاريک قرار بگيرند و ظروف استفاده شده براي نگهداري از آنها نيز نبايد هيچ روزنهاي داشته باشند. ظرفهاي شيشهاي و سراميکي داراي درپوشهاي استاندارد گزينههاي خوبي براي اين کار هستند و عمدتا هم در مقابل نفوذ هوا و رطوبت بهخوبي مقاومت ميکنند.