خواص شگفت انگیز ارده برای سلامتی

مجله پزشکي دکتر سلام/ارده از دانه هاي تفت داده شده کنجد به دست مي آيد و داراي عطر و طعم بي نظيري است. اين ماده بيشتر به عنوان يکي از ترکيبات اصلي تهيه هوموس شناخته مي شود، اما به طور گسترده در بسياري از غذاها در سراسر جهان به ويژه در غذاهاي مديترانه اي و آسيايي استفاده مي شود. ارده جدا از مصارف آشپزي فوايد زيادي براي سلامتي به همراه دارد.
به گزارش هلث لاين، در اينجا چندين فايده ارده براي سلامتي توضيح داده شده است.
ارده بسيار مقوي است
ارده سرشار از چربي هاي سالم، ويتامين ها و مواد معدني است. در واقع، فقط يک قاشق غذاخوري معادل 15 گرم بيش از 10 درصد ارزش روزانه برخي از مواد مغذي را براي بدن تامين مي کند. يک قاشق غذاخوري ارده معادل 15 گرم تاهيني حاوي موارد زير است:
کالري: 90 کالري
پروتئين: 3 گرم
چربي: 8 گرم
کربوهيدرات: 3 گرم
فيبر: 1 گرم
تيامين: 13 درصد ارزش روزانه
ويتامين B6: 11 درصد ارزش روزانه
فسفر: 11 درصد ارزش روزانه
منگنز: 11 درصد ارزش روزانه
ارده منبع بزرگي از فسفر و منگنز است که هر دو نقش مهمي در سلامت استخوان ها ايفا مي کنند، همچنين سرشار از تيامين (ويتامين B1) و ويتامين B6 است که براي توليد انرژي مهم هستند. بعلاوه، حدود 50 درصد از چربي موجود در ارده از اسيدهاي چرب اشباع نشده تک تشکيل مي شود. اينها خاصيت ضدالتهابي دارند و با کاهش خطر ابتلا به بيماري مزمن مرتبط هستند.
ارده سرشار از آنتي اکسيدان است
ارده حاوي آنتي اکسيدان هايي به نام ليگنان است که از آسيب راديکال هاي آزاد در بدن جلوگيري مي کند و خطر ابتلا به بيماري را کاهش مي دهد. راديکال هاي آزاد ترکيبات ناپايداري هستند. هنگامي که در بدن در سطح بالايي وجود داشته باشند به بافت ها آسيب مي رسانند و در ايجاد بيماري هايي مانند ديابت نوع 2، بيماري هاي قلبي و برخي از سرطان ها نقش دارند. ارده به ويژه در ليگنان سسامين زياد است ترکيبي که پتانسيل آنتي اکسيداني اميدوارکننده اي را در برخي از آزمايش ها در فاز آزمايشگاهي و حيواني نشان داده است. به عنوان مثال، خطر ابتلا به سرطان را کاهش داده و از کبد در برابر آسيب راديکال هاي آزاد محافظت مي کند. با اين حال، براي درک کامل اين تاثيرات تحقيقات بيشتري در فاز انساني لازم است.
ارده خطر ابتلا به بيماري هاي خاص را کاهش مي دهد
مصرف دانه کنجد خطر ابتلا به برخي شرايط مانند ديابت نوع 2 و بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهد، همچنين عوامل خطر در بيماري هاي قلبي از جمله سطح کلسترول بالا و تري گليسيريد کاهش مي يابد. يک مطالعه روي 50 فرد مبتلا به آرتروز زانو نشان داد افرادي که روزانه 3 قاشق غذاخوري معادل 40 گرم دانه کنجد مصرف مي کنند در مقايسه با گروه دارونما به طور قابل توجهي سطح کلسترول در آنها کاهش مي يابد. مطالعه 6 هفته اي ديگر روي 41 فرد مبتلا به ديابت نوع 2 نشان داد آنهايي که بخشي از صبحانه خود را با 2 قاشق غذاخوري معادل 28 گرم ارده جايگزين کردند در مقايسه با گروه کنترل سطح تري گليسيريدشان به طور قابل توجهي کاهش يافت. علاوه بر اين، رژيم هاي غذايي سرشار از چربي هاي اشباع نشده تک با کاهش خطر ابتلا به ديابت نوع 2 ارتباط دارند.
ارده خاصيت ضدباکتري دارد
ارده و کنجد به دليل داشتن آنتي اکسيدان هاي قوي خاصيت ضدباکتري دارند. در حقيقت، در بعضي از کشورهاي اروپاي مرکزي و خاورميانه، روغن کنجد به عنوان يک درمان خانگي براي زخم هاي پا مرتبط با ديابت استفاده مي شود. در يک مطالعه روي ظرفيت ضدباکتريايي عصاره دانه کنجد محققان دريافتند اين ماده در برابر 77 درصد نمونه هاي باکتريايي مقاوم در برابر دارو آزمايش شده است. علاوه بر اين، يک مطالعه روي موش ها نشان داد روغن کنجد به بهبود زخم ها کمک مي کند. محققان دليل اين امر را چربي ها و آنتي اکسيدان هاي موجود در روغن اذعان داشتند. با اين حال، مطالعات بيشتري در فاز انساني مورد نياز است.
ارده حاوي ترکيبات ضدالتهابي است
برخي از ترکيبات موجود در ارده بسيار ضدالتهاب هستند. اگرچه التهاب کوتاه مدت پاسخي سالم و طبيعي به آسيب است، اما التهاب مزمن به سلامتي آسيب مي رساند. مطالعات حيواني کشف کرده اند کنجد و ساير آنتي اکسيدان هاي دانه کنجد التهاب و درد مربوط به آسيب، بيماري ريوي و آرتريت روماتوئيد را تسکين مي دهند، همچنين سسامين در حيوانات به عنوان يک درمان براي آسم مورد بررسي قرار گرفته است بيماري که با التهاب مجاري تنفسي مشخص مي شود.
لازم به يادآوري است بيشتر اين تحقيقات در حيوانات با استفاده از آنتي اکسيدان هاي کنجد غليظ کنسانتره انجام شده است نه خود ارده.
ارده حاوي آنتي اکسيدان هاي قدرتمند به ميزان کمي است. علاوه بر اين، براي درک کامل چگونگي تاثير دانه کنجد بر التهاب در انسان تحقيقات بيشتري لازم است.
ارده سيستم عصبي مرکزي را تقويت مي کند
ارده حاوي ترکيباتي است که سلامت مغز را بهبود مي بخشد و خطر ابتلا به بيماري هاي تخريب عصبي مانند زوال عقل را کاهش مي دهد. در مطالعات در فاز آزمايشگاهي نشان داده شده است اجزاي دانه کنجد از سلول هاي عصبي مغز و انسان در برابر آسيب راديکال هاي آزاد محافظت مي کند.
آنتي اکسيدان هاي دانه کنجد مي توانند از سد خوني مغزي عبور کنند به اين معني که مي توانند جريان خون را ترک کنند و مستقيم روي مغز و سيستم عصبي مرکزي تاثير بگذارند. يک مطالعه روي حيوانات نشان مي دهد آنتي اکسيدان هاي کنجد به جلوگيري از تشکيل پلاک هاي آميلوئيد بتا در مغز کمک مي کند که مشخصه بيماري آلزايمر است.
علاوه بر اين، يک مطالعه روي موش ها نشان داد آنتي اکسيدان هاي دانه کنجد اثرات مضر سميت آلومينيوم را در مغز کاهش مي دهد. با اين حال، اين تحقيقات اوليه در مورد آنتي اکسيدان هاي جدا شده کنجد است نه دانه هاي کنجد کامل يا ارده. قبل از نتيجه گيري تحقيقات بيشتري در مورد فاز انساني مورد نياز است.
ارده اثرات ضدسرطاني ايجاد مي کند
دانه هاي کنجد به دليل اثرات ضد سرطاني در حال بررسي هستند. برخي از مطالعات در فاز آزمايشگاهي نشان مي دهد آنتي اکسيدان هاي دانه کنجد باعث مرگ سلول هاي سرطاني روده بزرگ، ريه، کبد و پستان مي شوند.
2 آنتي اکسيدان اصلي در دانه کنجد به دليل پتانسيل ضدسرطاني بسيار مورد بررسي قرار گرفته اند. هر 2 باعث مرگ سلول هاي سرطاني شده و سرعت رشد تومور را کاهش مي دهند. علاوه بر اين، تصور مي شود آنها بدن را در برابر آسيب راديکال هاي آزاد محافظت مي کنند که خطر ابتلا به سرطان را کاهش مي دهد. اگرچه تحقيقات در فاز آزمايشگاهي و حيواني اميدوار کننده است، اما مطالعات بيشتري در فاز انساني مورد نياز است.
ارده به محافظت از عملکرد کبد و کليه کمک مي کند
ارده حاوي ترکيباتي است که از کبد و کليه ها در برابر آسيب محافظت مي کند. اين اندام ها مسئول دفع سموم و مواد زائد از بدن هستند. يک مطالعه روي 46 فرد مبتلا به ديابت نوع 2 نشان داد گروهي که 90 روز روغن کنجد مصرف کردند عملکرد کليه و کبدشان در مقايسه با گروه کنترل بهبود يافته است.
علاوه بر اين، يک مطالعه در فاز آزمايشگاهي نشان داد عصاره دانه کنجد سلول هاي کبدي موش را از فلز سمي به نام واناديم محافظت مي کند. علاوه بر اين، يک مطالعه روي جوندگان نشان داد مصرف دانه کنجد باعث عملکرد بهتر کبد مي شود. اين کار باعث افزايش چربي سوزي و کاهش توليد چربي در کبد مي شود در نتيجه احتمال ابتلا به بيماري کبد چرب کاهش مي يابد..
اضافه کردن ارده به رژيم غذايي آسان است
ارده به راحتي به رژيم غذايي اضافه مي شود. اين ماده به عنوان يکي از مواد اصلي هوموس شناخته شده است، اما در برخي غذاهاي ديگر نيز استفاده مي شود حتي مي توان از آن در تهيه سس سالادها و محصولاتي مانند کيک و شيريني نيز استفاده کرد.
در پايان
ارده يک روش خوشمزه براي افزودن آنتي اکسيدان هاي قدرتمند و چربي هاي سالم به رژيم غذايي، همچنين چندين ويتامين و مواد معدني است. اين ماده خاصيت آنتي اکسيداني و ضدالتهابي دارد و از جمله مزاياي سلامتي آن مي توان به کاهش عوامل خطر بيماري قلبي و محافظت از سلامت مغز اشاره کرد، همچنين تهيه آن در خانه بسيار راحت است. به طور کلي، ارده يک رژيم غذايي ساده، سالم و خوش طعم است.