کرونا/ بعد از زدن واکسن باز هم باید پروتکلها را رعایت کنیم

خراسان/ واکسنهاي موجود ايمني دايمي ايجاد نميکند و امکان ابتلاي دوباره به بيماري وجود دارد .
کرونا ،ويروس ناشناختهاي است که دنياي پزشکي هنوز نمي تواند پيش بيني درستي از رفتار آن داشته باشد و براي مقابله با اين ويروس نظرات متعددي وجود دارد از جمله اين که اجازه دهيم ويروس زمام امور را به دست بگيرد تا جايي که ديگر ميزباني براي آلوده کردن نداشته باشد اما رفتار اين ويروس ناشناخته است و نمي دانيم تا چه زماني ايمني ايجاد ميشود، بنابراين در شرايط حاضر بهترين روش براي مقابله با اين ويروس قطع زنجيره انتقال با رعايت پروتکل هاي بهداشتي است. حتي با زدن واکسن هم بايد استفاده از ماسک و فاصله ايمن را رعايت کرد زيرا اين واکسن ايمني دايمي ايجاد نميکند و تا زماني که همه واکسينه نشوند امکان انتقال و ابتلاي چند باره به بيماري وجود دارد.ادامه مطلب را در اين زمينه مطالعه کنيد:
اما سوالي که پيش ميآيد اين است که با توجه به شروع واکسيناسيون جهاني عليه کرونا، تمام مشکلات حل مي شود و نيازي به رعايت پروتکل هاي بهداشتي نيست؟
دکتر محمود رضا پورکريم، پژوهشگر ارشد ويروس شناسي پزشکي در پاسخ به اين سوال چنين مي گويد:
« در شرايطي که واکسيناسيون جهاني شروع شده است هر فرد بايد دو دوز واکسن را دريافت کند والا ايمني پيش بيني شده ايجاد نخواهد شد، زيرا ما به درستي نمي دانيم کسي که واکسن را دريافت مي کند تا چه حد عفونت نوع وخيم را ديگر نخواهد گرفت و ناقل هم نيست؟ بنابراين بعد از دريافت واکسن ممکن است عفونت را با علامت يا بدون علامت هم بگيريم و هم منتقل کنيم .»
رعايت الزامي پروتکل ها تا واکسيناسيون همه
وي افزود :«بعد از دريافت واکسن باز هم بايد پروتکل ها را تا مدت ها رعايت کنيم مگر اين که همه واکسينه شده باشند اما اگر يک عده واکسينه شده و عدهاي واکسن نزده باشند هنوز خطر انتقال از طرف افرادي که واکسن را دريافت کرده اند به کساني که واکسن نزده اند و بالعکس وجود دارد.»
واکسينهها مي توانند کروناي کم خطر بگيرند
او گفت :«بعد از تزريق واکسن هم ممکن است تست تشخيص کروناي افراد مثبت شود اما بيماري ملايم است و در حقيقت واکسن باعث ميشود فرد به عفونت وخيم مبتلا نشود.
از طرفي از زماني که فرد واکسن را دريافت ميکند تا زماني که آنتي بادي ساخته مي شود و سطح آن در بدنش افزايش مي يابد مدتي(دو تا سه هفته ) طول
مي کشد و ممکن است فرد به بيماري مبتلا شود که در اين شرايط مي تواند به پزشک مراجعه و دارو دريافت کند.» اين در حالي است که نظر متخصصان کالج سلطنتي لندن و خبر خوش آنها به کساني که اين ويروس را گرفتهاند اين است که يک دوز واکسن کرونا مي تواند بهبود يافتگان کرونايي را در برابر ويروس کرونا محافظت کند.اما در کساني که قبلا آلوده نشده و تاکنون يک دوز واکسن را دريافت کردهاند ، پاسخ ايمني به انواع جهش يافته ها کمتر است.
پروفسور رزماري بايتون، استاد ايمونولوژي و داروي تنفسي در کالج سلطنتي لندن که رهبري اين تحقيق را بر عهده داشت، گفت:« يافتههاي ما نشان ميدهد افرادي که اولين دوز واکسن خود را دريافت کرده و قبلا به کوويد-۱۹ آلوده نشدهاند، به طور کامل در برابر انواع نگران کننده محافظت نميشوند. اين مطالعه اهميت دريافت دوزهاي دوم واکسن براي محافظت بيشتر را برجسته ميکند. » به هر حال بهتر است قبل از انجام هر کاري با پزشک خود مشورت کنيد اما نکاتي قبل و بعد از زدن واکسن وجود دارد که به آنها اشاره مي کنيم:
رعايت نکات قبل از زدن واکسن
دکتر مينو محرز عضو کميته علمي ستاد مبارزه با کرونا در اين باره ميگويد:« به طور کلي افراد قبل از تزريق نبايد تب داشته باشند و توصيه ميشود روز قبل از زدن واکسن از قرصهايي نظير ايبوبروفن استفاده نشود و چنان چه افراد با درد مواجه شدند، بايد از ناپروکسن استفاده کنند.»مواد غذايي ضد التهاب مانند روغن زيتون ،بادام، گردو، ميوه ها و سبزي هاي مختلف استفاده شود. زردچوبه داراي خواص ضد التهابي است و مي تواند روي غذا اضافه شود.ماهي قزل آلا و ساردين بيشترين امگا ۳ ضد التهاب را دارد. شب قبل از واکسن زدن خوب بخوابيد و مايعات کافي مصرف کنيد .
رعايت نکات بعد از تزريق واکسن
محرز گفت :«بعد از تزريق واکسن هم افراد همچنان بايد پروتکلهاي بهداشتي را رعايت و به استفاده از ماسک، شست وشوي مکرر دستها و فاصله گذاري اجتماعي توجه کنند چرا که هنوز نميدانيم کدام واکسنها روي جهشهاي جديد موثر هستند. ابتلا به کرونا موجب ايجاد مصونيت دايم نميشود و واکسنهايي که هم اکنون براي اين بيماري ساخته شده اند، ايمني دايم ايجاد نمي کند و حداقل شش ماه يک بار بايد تجديد شود بنابراين ابتلاي چند بار به اين بيماري امکان پذير است.»
بعد از تزريق واکسن مي توانيد از انواع سوپ ، ميوه سبزي و مغزهاي خوراکي استفاده کنيد و پرهيز از مصرف غذاهاي سرخ شده، غذاهاي فراوري شده مانند سوسيس و کالباس، انواع فست فودها و اسنک ها و انتخاب غذاهاي ساده اي مانند سوپ مرغ براي وعده بعد از تزريق واکسن مفيد است.
نويسنده : مهين رمضاني | خبرنگار
منابع تهيه مطلب: ايرنا، ايسنا