

باشگاه خبرنگاران/يک متخصص طب فيزيکي و توانبخشي گفت: نوروپاتي عارضه ناخوشايندي است که در بيماران پس از شيمي درماني بروز مي کند.
سمانه قهرمان پوري متخصص طب فيزيکي و توانبخشي و درمان غير جراحي بيماري هاي عضلاني اسکلتي و ستون فقرات گفت: برخي از بيماران مبتلا به سرطان، پس از درمان شيمي درماني دچار گزگز يا احساس سرما و گرما، در دستها و پاها ميشوند که ممکن است تا سالها هم اين احساس در آنها ادامه داشته باشد و باعث ناراحتي بيماران و کاهش کيفيت زندگي شود.
قهرمان پوري افزود: اين احساس ناخوشايند گزگز در اندامها به علت آسيب رشتههاي عصب حسي انتهايي است که به آن نروپاتي ناشي از شيمي درماني ميگويند.
او ادامه داد: در برخي از بيماران در حين شيمي درماني اين احساس ناخوشايند شروع ميشود، ولي در برخي ديگر از بيماران چند ماه پس از پايان شيمي درماني به تدريج نروپاتي آغاز ميشود.
قهرمان پوري گفت: به طور کلي به آسيب عصب محيطي در اندامها يا اختلال عملکرد آنها به علت مصرف داروهاي شيمي درماني، نروپاتي ناشي از کموتراپي گفته ميشود که اغلب در ۳۰ تا ۴۰ درصد افراد تحت درمان شيمي درماني رخ مي دهد والبته در مواردي نيز علي رغم شيمي درماني چنين عارضهاي اصلا به وجود نميآيد.
او گفت: نروپاتي ناشي از کموتراپي و ميزان آسيب عصب علل مختلفي بستگي دارد که از جمله اين علل مي توان سن بيمار، نوع داروي شيمي درماني و دوز دارو، دفعات و مدت زمان دريافت دارو، بيماريهاي زمينهاي مثل ديابت که عصب محيطي بيمار را درگير ميکند و استفاده همزمان از ساير داروهاي آسيب رسان به بافت عصبي اشاره کرد.
اين متخصص طب فيزيکي و توانبخشي بيان کرد: پلاتينيوم (سيس پلاتين، کاربوپلاتين)، تاکسانها (پاکليتاکسل) وينکاآلکوئيدها (وين کريستين)، تاليدوميد و Bortezomib از مورد استفادهترين داروهاي شيمي درماني هستند که باعث نروپاتي عصب محيطي ميشوند.
قهرمان پوري افزود: شروع علائم نروپاتي ناشي از شيمي درماني ميتواند تدريجي يا ناگهاني باشد ضمن اينکه نوع علائم بسته به نوع عصب درگير، ميتواند متفاوت باشد.
او گفت: در نروپاتي ناشي از شيمي درماني، اعصاب حسي اغلب زودتر از اعصاب حرکتي گرفتار ميشوند و بيمار در انتهاي اندامهاي فوقاني و تحتاني، احساسه ناخوشايندي مانند حس درد، بي حسي، سوزش، تير کشيدن يا خنجر زدن، مور مور شدن، سرد شدن و لمس دردناک دارد.
قهرمان پوري در مورد روشهاي تشخيصي نروپاتي ناشي از شيمي درماني گفت: با تست نوار عصب و عضله مي توان به تعيين نوع و ميزان آسيب عصب کمک کرد، ولي ارتباط محکمي بين نوار عصب و عضله و علائم بيمار وجود ندارد. گاه قبل از شروع علائم، در بيماران بدون علامت، اختلال در نوار عصب و عضله ديده ميشود.
او ادامه داد: در بيمار مبتلا به نروپاتي شيمي درماني حتما بايد ساير علل نروپاتي رفع شود؛ بنابراين تست خون براي بررسي عملکرد کليه، کبد، تيروئيد، قند خون، سطح ويتامين B۱۲ و سطح سرمي مواد توکسيک و داروها و نيز آزمايش ادرار بايد براي بيمار انجام شود همچنين گاه براي رد ساير علل، به ام آر آي نياز است.
قهرمان پوري در مورد درمانهاي رايج در نروپاتي ناشي از شيمي درماني گفت: درمان اصلي نروپاتي شيمي درماني، تا حد امکان قطع يا جايگزيني داروي آسيب رسان يا کاهش دوز و دفعات شيمي درماني است اما اغلب موارد شيمي درماني براي مهار تومور قابل قطع يا تعديل نيست.
اين متخصص طب فيزيکي و توانبخشي بيان کرد: پيشگيري از ابتلا به نروپاتي ناشي از شيمي درماني با استفاده از ويتامين E و گلوتامين نياز به مطالعات بيشتري دارد.
اين متخصص طب فيزيکي و توانبخشي گفت: به طور کلي نوروپاتي ناشي از شيمي درماني يک عارضه طبيعي و قابل تشخيص و درمان است و نبايد باعث نگراني مبتلايان به بيماري هاي صعب العلاج و خاص باشد.