نماد آخرین خبر

ابتلا به نارسایی کلیه با مصرف بیش از حد مسکن‌ها

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
ابتلا به نارسایی کلیه با مصرف بیش از حد مسکن‌ها

باشگاه خبرنگاران/عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ايران گفت: مصرف بيش از حد برخي از دارو‌هاي مسکن يکي از دلايل ابتلا به نارسايي کليه است.
سيدمحمدصادق غفوري عضو انجمن متخصصان گوارش و کبد ايران اظهار کرد: کليه‌ها اندامي هستند که نقش مهمي در دفع مواد زائد و سموم بدن دارند و افرادي که دچار نارسايي کليه مي‌شوند ميزان اوره در بدنشان افزايش پيدا مي‌کند و فرد جهت ادامه زندگي نياز به دياليز دارد.

او افزود: بيماري کليوي معمولا بي سر و صدا پيشرفت مي‌کند و بيشتر مردم تا مراحل پيشرفته بيماري کليه علائم شديدي مشاهده نمي‌کنند، البته ممکن است در ابتدا فرد مبتلا با علائمي از قبيل خستگي و ضعف، عدم توانايي در ايجاد تمرکز، اختلالات خواب، گرفتگي عضلات در شب، پرفشاري خون، ورم اطراف چشم‌ها بخصوص در صبح، ورم پا، کاهش اشتها (کاهش وزن)، خستگي و خارش پوست، دفع ادرار خوني تيره و افزايش دفع ادرار بخصوص در شب مواجه شود.

غفوري بيان کرد: اين بيماري به دو نوع نارسايي حاد و نارسايي مزمن کليوي تقسيم مي‌شود که در نوع اول کليه‌ها به صورت ناگهاني از کار مي‌افتند و معمولاً با برطرف کردن علت، کارکرد کليه‌ها به حالت طبيعي بر مي‌گردد، اما در نارسايي مزمن با ايجاد مشکل براي اين اندام به تدريج فرد بيمار نياز به پيوند کليه و دياليز پيدا مي‌کند.


اين متخصص گوارش و کبد ايران در خصوص علل ايجاد نارسايي حاد کليه گفت: کاهش خون رساني به کليه‌ها بر اثر خون ريزي شديد و شوک، اسهال و استفراغ شديد و نارسايي قلبي، کم آبي بدن، مصرف بيش از حد دارو‌هاي مُدِر، استفاده بي رويه از برخي از آنتي بيوتيک ها، مصرف بيش از اندازه دارو‌هاي مسکن مانند ژلوفن، بروفن، ايندومتاسين و ديکلوفناک و حتي استامينوفن احتمال ابتلا نارسايي حاد کليه را تا حد قابل توجهي افزايش مي‌دهد.

او با اشاره به اين که علائم نارسايي حاد کليوي با نارسايي مزمن متفاوت است، بيان کرد: آسيب به کليه‌ها در اثر بيماري قند، فشارخون بالا و ساير اختلالات از جمله علائم نارسايي مزمن کليه محسوب مي‌شود.

راه‌هاي تشخيص نارسايي کليه 
اين متخصص گوارش و کبد تصريح کرد: يک شرح حال و معاينه خوب مي‌تواند تا حد زيادي علت نارسايي کليه را تشخيص داده و درمان مطلوبي را براي فرد بيمار به همراه داشته باشد. اندازه گيري اوره و کراتينين خون، آزمايش کامل ادرار و سونوگرافي کليه‌ها از ديگر راه‌هاي تشخيص اين بيماري خواهد بود.

او گفت: کنترل قند خون در افراد ديابتي، خودداري از مصرف بي رويه دارو‌ها و کنترل فشار خون در افراد مبتلا به پرفشاري خون سبب پيشگيري از ابتلا به بيماري‌هاي کليوي بخصوص نارسايي کليه خواهد شد. همچنين در صورت بروز هر گونه تغيير در حجم ادرار به خصوص کاهش حجم ادرار، پررنگ شدن غير عادي ادرار، تکرر يا قطع و وصل شدن ادرار يا ورم دور پلک و پا‌ها بايد سريعاً به پزشک مراجعه کرد.

اين متخصص گوارش و کبد بيان کرد: مواردي که افراد مبتلا به نارسايي کليه بايد در رژيم غذايي خود رعايت کنند شامل محدود کردن مصرف نمک، قند و شکر، مصرف غذا‌هاي کم چرب و کم پروتئين، محدود کردن مصرف حبوباتي نظير عدسُ نخود و لوبيا که ميزان پتاسيم بالايي دارند و مصرف سبزيجات بصورت خام است.

غفوري در پايان يادآوري کرد: درمان نارسايي کليه بر اساس اينکه حاد يا مزمن است متفاوت خواهد بود. در نارسايي حاد درمان اوليه شامل برطرف کردن علت به وجود آورنده بيماري است. به عنوان مثال بيماري که به دنبال مصرف دارويي دچار نارسايي حاد شده اولين درمان قطع آن دارو خواهد بود، اما در نارسايي مزمن کليه از همودياليز، دياليز صفاقي و يا پيوند کليه مي‌توان استفاده کرد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره