کرونا/ بایدها و نبایدهای تزریق واکسن کرونا

خراسان/ افرادي که تازه بهبود پيدا کرده اند يا علايم کرونا دارند نبايد در تزريق واکسن عجله کنند و شرايط خود را بايد با پزشک درميان بگذارند
تزريق واکسن بيماري کرونا مرحله به مرحله پيش ميرود و افراد جامعه بر اساس اولويت مشخص شده وزارت بهداشت براي زدن واکسن فراخوان مي شوند، اما براي اين که تزريق واکسن بيشترين ايمني را ايجاد کند و براي فرد دريافت کننده کمترين عوارض را داشته باشد يکي از متخصصان مرکز بهداشت توضيحاتي را داده است که در ادامه مي آوريم :
«دکتر فهيمه محمودي»، مسئول بيماريهاي واگير مرکز بهداشت شمال تهران به خبرنگار زندگي سلام چنين مي گويد:
بانوان باردار و شيرده و تزريق واکسن
«برنامه وزارت بهداشت اين است که بر اساس سند ملي واکسيناسيون کرونا و زمان بندي پيش برود. تاکنون فاز اول تقريبا تمام شده است و مادر باردار يا شيرده شاغل بر اساس محل خدمت در کادر بهداشت و درمان مي تواند واکسن دريافت کرده باشد نوع واکسني که براي اين گروه تزريق ميشود آسترازنکاست. فاز اول تزريق واکسن براي متولدان 1320و قبل از آن است که طبيعتا اين گروه در سن باروري قرار ندارند و شروع تزريق واکسن براي افراد در سن باروري تير يا مرداد پيش بيني ميشود و بر خلاف اين که براي دريافت واکسن سرخک گفته شده است که خانم بايد تا يک ماه باردار نشود، واکسن کرونا منعي براي بارداري وجود ندارد.»
بيماران خاص و تزريق واکسن
وي درباره تزريق واکسن به بيماران سرطاني و کساني که شيمي درماني شده اند چنين مي گويد:« بيماران خاص گروه بزرگي از بيماران با تنوع بيماري زياد را شامل ميشوند که همه افراد در گروه اولويت دار تعريف نشده اند مگر کساني که سيستم ايمني ضعيفي دارند يا ممکن است بيماري شان کشنده باشد . کساني که ظرف شش ماه گذشته شيمي درماني، راديو تراپي يا پيوند شده اند و سيستم ايمني ضعيفي دارند در اولويت دريافت واکسن قرار دارند اما کسي که در سالهاي گذشته بدخيمي داشته و درمان شده و بهبود يافته است در گروه اولويت دار قرار نميگيرد.»
مدت زمان ايمني بخشي واکسيناسيون
« نکته اي که بايد به آن اشاره کنم اين است که کساني که کرونا گرفته اند ممکن است دوباره هم بيماري را بگيرند. اين افراد تا شش ماه از بيماري مصون هستند اما اين موضوع قطعيت ندارد ما افرادي را داشتهايم که دو ماه بعد از ابتلا دوباره بيمار شده اند. به طور معمول انتظار داريم کساني هم که واکسن مي زنند تا شش ماه مصون بمانند.»
ابتلا به بيماري و زدن واکسن
دکتر محمودي مي افزايد: « افرادي که کرونا گرفته اند ، مي توانند چهار هفته بعد از ابتلا واکسن را دريافت کنند و ممنوعيتي در اين باره وجود ندارد اما لازم است اين نکته را يادآوري کنم افرادي که بيماري کرونا گرفته اند و در نوبت تزريق واکسن هستند بهتر است با نظر پزشک متخصص خود و مدتي بعد از بهبودي براي تزريق اقدام کنند. اين توصيه به اين دليل است که بدن اين افراد مصونيت پيدا کرده است و از طرفي محدوديت منابع واکسن باعث مي شود ما مجبور شويم افراد در معرض خطر را در اولويت دريافت قرار دهيم. چه بسا اگر واکسن به اندازه کافي بود، تزريق واکسن را براي همه شروع مي کرديم. توصيه اي که براي مردم عزيزمان دارم اين است که صبوري کنند، همه افراد جامعه بايد واکسينه شوند اما بر اساس اولويتي که وزارت بهداشت اعلام کرده است.»
تعويق زمان واکسن زدن
« توصيه اصلي ما اين است که اگر کسي بيمار است و علايم باليني دارد، براي تزريق واکسن مراجعه نکند يا در زمان مراجعه همکاران ما را مطلع کند. فرد ممکن است مبتلا باشد يا در دوره کمون بيماري باشد يا بيماري با علايم خفيف داشته باشد. بنابراين توصيه ميکنيم اگر کساني در اطرافيان خود فرد مبتلا با علايم باليني تب دار و بد حالي دارند براي تزريق واکسن عجله نکنند. اين موضوع به دليل بحث همزماني بيماري و زدن واکسن پيش مي آيد يعني کسي که کرونا دارد با زدن واکسن علايم بيمارياش تشديد نميشود و هيچ منبع علمي آن را تاييد نمي کند، بلکه در همزماني، بيماري روند خود را طي ميکند و واکسن زدن در اين شرايط براي فرد فايده اي ندارد.»
چه نکاتي را بايد با مسئول واکسيناسيون درميان بگذاريم
« اگر بيماري تب دار حاد داريد، هنگام تزريق واکسن با مسئول بهداشت اين موضوع را درميان بگذاريد و تا زمان بهبودي صبر کنيد يا اگر بيماري خاص داريد و به خصوص داروي خاص مصرف مي کنيد که سيستم ايمني را ضعيف مي کند به کارکنان درماني اطلاع دهيد.»
عوارض واکسن
وي درباره حساسيت شديد به تزريق واکسن مي افزايد:
« شديدترين نوع حساسيت به واکسن «آنافيلاکسي» است که فرد دچار شوک ميشود و چون براي اولين بار است که اين نوع واکسن را دريافت مي کند نمي توانيم پيش بيني عکس العمل وي را داشته باشيم اما پزشک مستقر در مرکز درماني به موقع عوارض را کنترل مي کند و به طور طبيعي فردي که دچار شوک شده است نوبت دوم واکسن را دريافت نميکند. اگر بعد از تزريق واکسن دچار تب، درد بدن، سردرد و علايم گوارشي شديد، نگران نباشيد اين علايم 24 تا 48 ساعت طول مي کشد و سپس از بين ميرود .اين عوارض را به مرکز بهداشت گزارش کنيد تا ما هم در پرتال وزارت بهداشت ثبت کنيم.»
احتمال لخته شدن خون
«تنها احتمال لخته شدن خون در يک نوع واکسن يعني آسترازنکا (سوئدي و کره اي) آن هم در برخي کشورها و در بعضي گروه هاي سني (زير 20 سال) گزارش شده و در گروه سني 55 سال به بالا اين عارضه ديده نشده و عارضهاي نادر است و چه بسا منافع تزريق واکسن به مضرات آن مي ارزد.»
نويسنده : مهين رمضاني| خبرنگار