کرونا٫ ویروس کرونا قشر خاکستری مغز را تغییر میدهد

باشگاه خبرنگاران/در تازهترين بررسيهاي انجام شده در دانشگاه جورجيا، دانشمندان دريافتند که کوويد-۱۹ ميتواند حجم ماده خاکستري مغز را تحت تاثير قرار دهد.
به نقل از مديکال اکسپرس، براساس مطالعه جديدي که توسط محققان دانشگاه دولتي و انستيتوي فناوري جورجيا انجام شده است، بيماران کوويد-۱۹ که تحت درمان با اکسيژن درماني يا تب هستند، حجم ماده خاکستري را در شبکه پيشاني- مغزي مغز کاهش ميدهند.
اين مطالعه نشان داد که حجم ماده خاکستري کمتري در اين منطقه از مغز با سطح بالاتر معلوليت در بيماران کوويد-۱۹ همراه است.
ماده خاکستري براي پردازش اطلاعات در مغز حياتي است و ميتواند بر عملکرد و ارتباط نورونها تاثير بگذارد. اين مطالعه که در مجله «نروبيولوژي استرس» در مه ۲۰۲۱ منتشر شده است، نشان ميدهد ماده خاکستري در شبکه پيشاني ميتواند يک منطقه اصلي براي درگيري مغز در کوويد-۱۹ باشد، حتي فراتر از آسيب مربوط به تظاهرات باليني بيماري، مانند سکته مغزي.
محققان وابسته به مرکز تحقيقات ترجمه در تصويربرداري عصبي و علوم داده (TReNDS)، اسکن توموگرافي کامپيوتري را در ۱۲۰ بيمار عصبي از جمله ۵۸ بيمار مبتلا به کوويد-۱۹ حاد مورد تجزيه و تحليل قرار دادند. آنها از تحليل مورفومتري مبتني بر منبع استفاده کردند که قدرت آماري را براي مطالعات با اندازه نمونه متوسط افزايش ميدهد.
کوايکوآي دوان، اولين نويسنده اين مطالعه، ميگويد: علم نشان داده است که ساختار مغز بر عملکرد آن تاثير ميگذارد و تصويربرداري غير طبيعي از مغز به عنوان يکي از ويژگيهاي اصلي کوويد-۱۹ پديدار شده است. مطالعات قبلي چگونگي تاثير مغز توسط کوويد-۱۹ را با استفاده از يک روش متغير بررسي کرده است، اما براي اولين بار است که از يک روش چند متغيره مبتني بر داده استفاده ميشود تا اين تغييرات را به ويژگيهاي خاص کوويد-۱۹ پيوند دهد.
تجزيه و تحليلها نشان داد که بيماران داراي سطح معلوليت بالاتر در هنگام ترخيص و شش ماه بعد حتي هنگام کنترل بيماريهاي عروق مغزي، حجم ماده خاکستري کمتري در شکنج جلوي فوقاني، داخلي و مياني دارند. حجم ماده خاکستري در اين منطقه در بيماران دريافت کننده اکسيژن درماني در مقايسه با ساير بيماران نيز به ميزان قابل توجهي کاهش يافت. بيماران مبتلا به تب در مقايسه با بيماران بدون تب، کاهش قابل توجهي در حجم ماده خاکستري در شکنج گيجگاهي تحتاني و گيجگاهي و شکنج فيوزي فرم داشتند. نتايج نشان ميدهد کوويد-۱۹ ممکن است از طريق تب يا کمبود اکسيژن بر شبکه پيشاني- گيجگاهي تاثير بگذارد.
وينس کالهون محقق ديگر اين مطالعه ميگويد: عوارض عصبي به طور فزايندهاي براي بيماران مبتلا به کوويد-۱۹ ثبت ميشود. يافتههاي اين مطالعه نشان ميدهد که براي تغيير پيش آگهي احتمالي کوويد-۱۹ يا ارزيابي گزينههاي درماني بيماري ميتوان از تغييرات شبکه پيشاني- گيجگاهي به عنوان نشانگر زيستي استفاده کرد. در مرحله بعدي محققان اميدوارند که مطالعه را در اندازه نمونه بزرگتري که شامل انواع مختلفي از اسکن مغزي و جمعيتهاي مختلف بيماران کوويد-۱۹ است، تکرار کنند.