هشدار درباره مسمومیت با برنج/ باکتری سمی که در این غذای پرطرفدار جا خوش میکند!
باشگاه خبرنگاران/ به نقل ازاي بي سي، وقتي درباره مسموميت غذايي سخن ميگوييم بسياري از افراد از خطر مصرف گوشت خام و نيمه پخته آگاهي دارند؛ و يا بسياري از ما ميدانيم که نگه داري مواد غذايي خام مانند ماهي در خارج از يخچال باعث فساد آنها ميشود. با اين حال، آيا ميدانيد نگه داري اشتباه برنج نيز ميتواند باعث بيماري شود؟
متخصصان ميگويند اگر برنج را پس از پختن در داخل يخچال نگهداري نکنيد باعث مسموميت غذايي ميشود. در واقع باکتري به نام "باسيلوس سِرس" با رشد در داخل برنج و توليد سم ميتواند فرد را مسموم کند. در اين حالت، فرد مدت کوتاهي پس از مصرف برنج آلوده دچار حالت تهوع ميشود.
باکتري باسيلوس سرس به طور عمومي در خاک زندگي ميکند، اما در برخي مواد غذايي که در خاک پرورش مييابند مانند برنج، حبوبات، غلات، و ادويهها يافت ميشود. با اين حال، اگر برنج به طور کامل پخته شود اين باکتري از بين ميرود. خبر بد اين است که باکتري باسيلوس سرس ميتواند اسپور خود را در برنج حفظ کند.
اسپور در زيستشناسي ساختار توليد مثلي است که براي پراکنش نسل باکتري و بقا در شرايط سخت براي مدتهاي طولاني سازگار شده است. زماني که برنج پخته ميشود، اين اسپورها در محيط مرطوب و گرم رشد کرده و زنده ميماند. وقتي که برنج پس از پخته شدن بلافاصله مصرف نشود بايد در يخچال نگهداري شود.
حقيقت اين است که يخچال باعث مرگ باکتري باسيلوس سرس نميشود، اما روند رشد آن را کند ميکند. به همين دليل اگر برنج پخته شده در يخچال را پس از ۵ روز مصرف نکرديد، بهتر است آن را دور بريزيد. در صورت مصرف چنين برنجي احتمال مسموميت فرد زياد است.
به طور عمومي توصيه ميشود حدالمقدور از پختن حجم زياد برنج و نگهداري آن در يخچال براي مصرف در روزهاي آتي خودداري کنيد. بهتر است به جاي اين کار، به اندازهاي که قرار است مصرف کنيد، برنج بپزيد. همچنين برنج نگهداري شده در يخچال را در اسرع وقت مصرف کنيد و در صورت باقي ماندن طولاني آن، برنج را دور بريزيد.