نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
سلامت

نحوه مصرف و عوارض سرترالین

منبع
فراديد
بروزرسانی
نحوه مصرف و عوارض سرترالین

فراديد/چگونه بايد رسرتالين را مصرف کرد؟ سرترالين براي درمان افسردگي، حملات هراس، اختلال وسواس فکري، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) اختلال اضطراب اجتماعي، زود انزالي و نوع شديد اختلال ملال پيش از قاعدگي (PMS) تجويز مي شود. 

فراديد| سرترالين يک داروي ضد افسردگي از گروه مهارکننده‌هاي بازجذب سروتونين است که استفاده از آن براي درمان افسردگي، اختلال وسواسي جبري، اختلال هراس، فوبياي اجتماعي، اختلال ناخوشي پيشاقاعدگي و اختلال استرس پس از سانحه پذيرفته شده است.سرترالين در سال ۲۰۱۳ با تجويز بيش از ۴۱ ميليون نسخه پرمصرف‌ترين داروي ضدافسردگي و دومين داروي پرمصرف روانپزشکي پس از آلپرازولام در ايالات متحده بوده است.

سروتونين ماده ايست که کاهش آن در مغز باعث اختلال در خلق و افسردگي مي‌شود. اين دارو با نام تجاري زولوفت و آسنترا نيز فروخته و تجويز مي‌شود. داروي سرترالين يکي از پرمصرف‌ترين دارو‌هاي ضد افسردگي است و به دليل تاثير خوب و عوارض کم، استقبال زيادي از آن شده است.

نکته بسيار مهم: متاسفانه در بازار، بسياري از دارو‌هايي که به عنوان داروي تاخيري، درمان زود انزالي و يا لاغري توصيه و تجويز مي‌شود، دارو‌هاي درمان اختلالات اعصاب و روان است و پيش از مصرف بايد با اين دارو‌ها و عوارض آن آشنا باشيد و در دام سودجو‌ها قرار نگيريد.
موارد مصرف داروي سرترالين يا آسنترا
سرترالين براي درمان افسردگي، حملات هراس، اختلال وسواس فکري، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) اختلال اضطراب اجتماعي، زود انزالي و نوع شديد اختلال ملال پيش از قاعدگي (PMS) تجويز مي شود. همچنين گاهي براي درمان اختلال بيش فعالي (ADHD)، بي اشتهايي يا پر خوري عصبي و حتي کاهش تکانه هاي جنسي در افراد داراي انحرافات جنسي استفاده مي شود.

ممکن است شما به پزشک بابت اين مشکلات مراجعه نکرده باشيد و هيچ کدام از تشخيص هاي گفته شده را هم نگرفته باشيد، اما متخصص به دليل اضطراب و سطح استرسي که در شما تشخيص داده دارو را تجويز مي کند. بنابراين جاي نگراني نيست، شما تنها نياز به آرامش و احساس بهتري داريد، که غير از دارو مي توانيد به روش هاي ديگري نيز آن را به دست بياوريد.


عوارض داروي سرترالين
درست است که داروي سرترالين به دليل نحوه اثر، جزء دارو‌هاي با عوارض پايين است؛ اما به هرحال در دسته دارو‌هاي اعصاب و روان قرار دارد و قطعا عوارض مشخصي خواهد داشت. برخي از عوارض داروي سرترالين که ممکن است پيش بيايد:

۱- تهوع

۲- سرگيجه

۳- خواب آلودگي

۴- خشکي دهان

۵- از دست دادن اشتها

۶- اسهال

۷- افزايش عرق

اگر هرکدام از اين عوارض شديد يا افزايشي بودند، حتما به پزشک مراجعه کنيد. همچنين شما مي‌توانيد با استفاده از مشاوره بدون تحمل عوارض دارو مشکل خود را حل کنيد.


مسموميت سروتونيني چيست؟
اين دارو با افزايش سروتونين، ممکن است باعث افزايش بيش از حد سروتونين خون شود و سندروم خطرناک مسموميت سروتونين را ايجاد کند. مخصوصا وقتي با دارو‌هاي ديگري که اين اثر را دارند مصرف شود. برخي از نشانه‌هاي سندروم مسموميت سروتونين شامل:

۱- فزايش شديد ضربان قلب

۲- توهم و از دست دادن هماهنگي عضلات

۳- سرگيجه شديد

۴- تهوع، اسهال و استفراغ

۵- تکان دادن ناگهاني ماهيچه‌ها و عضلات

۶- تب نامعمول

۷- آشفتگي، پريشاني و بي حوصلگي غير معمول


تداخلات دارويي با آسنترا
برخي از تداخلات دارويي خطرناک در داروي سرترالين به شرح زير مي‌باشد:

۱- مصرف همزمان با مهار کننده‌هاي MAO مي‌تواند کشنده باشد. برخي از اين دارو‌ها شامل ايسوکاربوکازيد، لينزوليد، متيلن آبي، مکلببايد، فنلزين، پروکاريسين، راازگالي و ترانيلسيپرومين مي‌باشد.

۲- مصرف همزمان با دارو‌هاي افزايش دهنده سروتونين مثل اکستازي، دارو‌هاي ضد افسردگي ديگر مثل فلوکستين، ونلافکسين، دالوکستين، تريپتوفان و ... مي‌تواند باعث مسموميت سروتونيني شود.

۳- مصرف با مواد خواب آور مثل الکل، ماري جوانا، آنتي هيستامين‌ها مثل سيتريزين و ديفن هيدرامين، دارو‌هاي اضطراب مثل زولپيدوم، ديازپام و آلپرازولام، آرامبخش‌هاي عضلاني مثل کدئين، دارو‌هاي آلرژي، سرفه و سرماخوردگي مي‌تواند باعث خواب آلودگي و گيجي شديد شما شود.

۴- آسپيرين نيز مي‌تواند خطر خونريزي را هنگام مصرف سرترالين افزايش دهد.

۵- مصرف همزمان با دارو‌هاي درمان بيماري پارکينسون



احتياط ها در مصرف سرترالين (زولوفت)
افسردگي بيماري پيچيده‌اي است که براي تشخيص و درمان بايد تحت نظر متخصص باشيد، بنابراين از مصرف خودسرانه اين دارو خودداري کرده و براي اطلاع از انواع افسردگي کليک کنيد. در صورت داشتن موارد زير، قبل از مصرف با پزشک مشورت کرده و احتياط‌هاي لازم را در نظر بگيريد:

۱- داشتن سابقه شخصي يا خانوادگي افسردگي يا اختلال دوقطبي

۲- مشکلات خونريزي

۳- بيماري کبد

۴- تشنج

۵- بيماري تيروئيد

۶- اين دارو باعث خواب و سرگيجه مي‌شود. مصرف همزمان با الکل و ماري جوانا مي‌تواند اين اتفاق را تشديد کند؛ بنابراين در صورت نياز به هوشياري کامل، مصرف نکنيد.

۷- سالمندان به دليل تاثير اين دارو در خونريزي و عدم هماهنگي، بايد در مصرف آن احتياط کنند.

۸- مصرف براي کودکان ممنوع است.

۹- مصرف براي زنان باردار ممنوع نيست، اما بايد کاملا محتاطانه و زير نظر پزشک مصرف شود.

۱۰- قطع ناگهاني اکيدا ممنوع است.

۱۱- براي کساني که افکار خودکشي دارند مصرف آن ممنون است.


چند نکته مهم درباره داروي آسنترا
۱- برخي اصرار به مصرف نوع خارجي اين دارو دارند. بر اساس مشاهدات، تفاوتي در اثر بخشي نوع ايراني يا خارجي آن وجود ندارد و فقط اثر تلقيني دارو‌هاي خارجي ممکن است روي شما تاثير بگذارد.

۲- در صورت مشاهده کاهش ميل جنسي، بدانيد که طبيعي است و با مصرف برخي دارو‌هاي گياهي قابل جبران است.

۳- اين دارو به دليل حساسيت و امکان سوء استفاده، فقط از طريق نسخه پزشک قابل دريافت است.

۴- اين دارو ممکن است باعث تاخير در دوره قاعدگي يا بهم ريختن سيکل منظم آن شود.

۵- يکي از عوارض آن، بيدار شدن در شب و ناتواني در به خواب رفتن مجدد است. در صورت مشاهده اين مسئله با پزشک مشورت کنيد.

۶- در صورت وجود عدم تاثير سرترالين، با پزشک درباره افزايش دوز مصرفي صحبت کنيد.

۷- هرگز اين دارو را با ديگران به اشتراک نگذاريد و براي هرگونه تغيير دوز با پزشک مشورت کنيد.

۸- قطع ناگهاني اين دارو ممکن است باعث گيجي، لرزش دستها، اضطراب و ... شود؛ بنابراين براي قطع مصرف با پزشک خود مشورت کنيد.


سوالات متداول
چه مدت بايد از آسنترا استفاده کرد؟
مدت مصرف هر دارويي توسط درمانگر مشخص مي شه و مانند ساير داروهاي روانپزشکي چند روزي طول ميکشه که اثر دارو مشخص بشه. اما معمولا مصرف اين دارو به تنهايي براي درمان کافي نيست، به خصوص زماني که افسردگي وجود داشته باشه. در اين شرايط حتما بايد از روان درماني هم استفاده کنيد.

آيا آسنترا عوارض داره؟
هر دارويي داراي عوارضي است که در اين مقاله در مورد عوارض قرص آسنترا شرح داده شد. بايد در نظر داشته باشيد که اين عارضه ها در همه يکسان نيست. بنابراين اما اگر متخصص اين دارو را تجويز کرده، بهتر است بدون توجه به عوارض به مصرف دارو ادامه بديد. البته حتما لازمه که عوارض ناشي از مصرف دارو را به درمانگر اطلاع بديد تا در صورت نياز داروي ديگري تجويز کنند.

آيا غير از قرص آسنترا روش درمان ديگه اي وجود دارد؟
معمولا اين سوال را کساني مطرح مي کنند که نگران عوارض دارو هستند و يا از مصرف دارو بيزارند. خوب با توجه به موارد مصرف اين دارو، بايد گفت روش هاي غير دارويي زيادي وجود داره که با استفاده از آن ها هم از عوارض دارو در امان خواهيد بود و هم درماني بلند مدت و بدون بازگشت نشانه هاي بيماري دريافت خواهيد کرد. 

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره