
آیا نوشیدن کوکاکولا مضر است؟

مجله پزشکي دکتر سلام/نوشيدني هاي شيرين در بسياري از شرايط سلامتي از جمله چاقي، ابتلا به ديابت نوع 2 و پوسيدگي دندان نقش مهمي ايفا مي کنند. تحقيقات نشان مي دهد نوشيدن يک قوطي کوکاکولا طي يک ساعت اثرات مخربي بر بدن مي گذارد.
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پيشگيري از بيماري ها (CDC)، حدود نيمي از جمعيت ايالات متحده آمريکا حداقل يک نوشيدني شيرين را در هر روز خاص مي نوشند. جوانان منظم ترين مصرف کننده نوشيدني هاي شيرين به شمار مي آيند. در يک قوطي کولا 37 گرم شکر اضافه شده وجود دارد که تقريبا با 10 قاشق چايخوري شکر برابري مي کند.
براي حفظ سلامت سازمان بهداشت جهاني (WHO) توصيه مي کند روزانه بيش از 6 قاشق چايخوري شکر اضافه شده مصرف نکنيد، بنابراين با نوشيدن فقط يک وعده کولا طي روز فرد به راحتي از اين مقدار مجاز عبور مي کند.
نتايج يک مطالعه در سال 2015، 184 هزار مرگ جهاني سالانه را به مصرف نوشيدني هاي شيرين نسبت مي دهد. به گزارش مديکال نيوزتودي، در اين مقاله به تاثيرات کولا روي بدن پرداخته مي شود.
تاثيرات کوکاکولا روي بدن
اينفوگرافيک تهيه شده توسط يک داروساز انگليسي خسارتي را که يک قوطي 330 ميلي ليتري کوکاکولا مي تواند طي يک ساعت مصرف به بدن وارد کند نشان مي دهد.
بر اساس اظهارات اين داروساز شيريني زياد کوکاکولا ناشي از مقدار زياد قند موجود در آن بايد باعث شود به محض ورود به بدن فرد استفراغ کند.
با اين حال، فسفريک اسيد موجود در اين نوشيدني شيريني را کاهش مي دهد. وي توضيح مي دهد سطح قند خون طي 20 دقيقه پس از نوشيدن کولا به طرز چشمگيري افزايش مي يابد و باعث انفجار انسولين مي شود سپس کبد مقادير بالاي قند را به چربي تبديل مي کند.
اثرات مشابه هروئين
در عرض 40 دقيقه بدن تمام کافئين موجود در کولا را جذب مي کند. اين کافئين باعث گشاد شدن مردمک چشم و افزايش فشار خون مي شود. در اين مرحله کوکاکولا گيرنده هاي آدنوزين را در مغز مسدود کرده و از خواب آلودگي جلوگيري مي کند.
فقط 5 دقيقه بعد توليد دوپامين افزايش مي يابد. دوپامين به عنوان انتقال دهنده عصبي به کنترل مراکز لذت و پاداش مغز کمک مي کند. بر اساس اين اينفوگرافيک، شيوه تحريک اين مراکز توسط کوکاکولا با تاثيرات هروئين قابل مقايسه است که اين امر تمايل فرد به نوشيدن قوطي ديگر را برمي انگيزد.
يک ساعت پس از نوشيدن نوشيدني با آغاز تخريب و ويرانگري قند باعث تحريک پذيري و خواب آلودگي مي شود. بدن آب موجود در کولا را همراه با مواد مغذي حياتي در ادرار دفع مي کند. اين داروساز اذعان مي دارد اين اينفوگرافيک نه تنها در مورد کوکاکولا بلکه در مورد تمام نوشيدني هاي گازدار کافئين دار صدق مي کند.
وي در وبلاگ خود نوشته است اي نوشيدني فقط سرشار از شربت ذرت با فروکتوز بالا نيست بلکه حاوي نمک تصفيه شده و کافئين سرشار نيز است.
تحقيقات اخير
در سال 2018، يک بررسي کوتاه نشان مي دهد نوشيدني هاي شيرين بر سلامتي تاثير مي گذارند. نويسندگان اين بررسي اثرات نوشيدني هاي شيرين حاوي قند بر مغز را بررسي کردند.
آنها دريافتند اين نوشيدني ها باعث افزايش برخي از ترکيبات و مواد شيميايي خاص مي شوند که در فعاليت مغز اختلال ايجاد مي کنند و خطر سکته مغزي و زوال عقل را افزايش مي دهند، همچنين آنها دريافتند مصرف منظم نوشيدني هاي شيرين بر کيفيت و مدت زمان چرخه خواب فرد تاثير مي گذارد.
علاوه بر اين، برخي از ترکيبات بر حافظه و هماهنگي حرکتي تاثير داشتند که در ايجاد اختلال بيش فعالي با کمبود توجه (ADHD) در کودکان نقش دارد.
با اين حال، بسياري از مطالعات در اين بررسي روي موش ها انجام شده است، بنابراين ميزان تاثير کامل نوشيدني هاي شيرين روي انسان هنوز مشخص نيست. نويسندگان يک مطالعه معتبر در سال 2018 با حضور 2 هزار و 19 شرکت کننده دريافتند آنها حتي نمي توانند مصرف نوشابه هاي رژيمي را به عنوان يک عامل خطر براي ديابت رد کنند.
آنها متذکر مي شوند يافته هايشان نشان مي دهد نوشيدني هاي شيرين حاوي قند مانند کولا در ايجاد اين بيماري مزمن نقش دارند. يک مطالعه معتبر ديگر در سال 2016 نشان داد جوندگاني که کوکاکولا مي نوشند در مقايسه با موش هايي که نوشابه نمي نوشند علائم کاهش عملکرد کليه و کبد را نشان مي دهند. باز هم، براي تاييد تاثيرات نوشيدن کوکاکولا در انسان تحقيقات بيشتري در اين زمينه لازم است.
خلاصه
تحقيقات بسياري خطرات ناشي از مصرف منظم کوکاکولا و ساير نوشيدني هاي شيرين را تاييد کرده اند. اين نوشيدني ها به سرعت سطح قند خون را افزايش مي دهند و مراکز لذت مغز را به روشي مشابه هروئين تحت تاثير قرار مي دهند.
تحقيقات اخير بيشتر به شواهد ارتباط بين نوشيدني هاي شيرين و ديابت افزوده و به نظر مي رسد تاثيرات سوء اين نوشيدني ها بر فعاليت مغز، کليه و کبد را تاييد مي کند. با اين حال، بعيد به نظر مي رسد مصرف ميزان متوسط کوکاکولا و نوشيدني هاي شيرين شده با قند تاثير شديدي بر سلامتي داشته باشند.