نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
سلامت

سایکوپات چیست؟ همه چیز درباره اختلال شخصیت ضد اجتماعی  

منبع
روزياتو
بروزرسانی
سایکوپات چیست؟ همه چیز درباره اختلال شخصیت ضد اجتماعی  

روزياتو/برخي اصطلاحات حوزه روانشناسي همچون واژه ي سايکوپات (Psychopath) باعث سردرگمي مي شوند. اين کلمه گرچه معمولاً در وصف افرادي به کار مي رود که از يک بيماري رواني رنج مي برند اما سايکوپات رسماً يک بيماري رواني نيست.
 
سايکوپات در علم روانشناسي در حقيقت به معناي اختلال شخصيت ضد اجتماعي (Antisocial Personality Disorder) است. اين واژه در وصف کساني به کار مي رود که در رفتار خود الگوهايي از بازي دادن ديگران و بي احترامي به آن ها دارند.

موضوعي که مي تواند درباره ي اختلال شخصيت ضد اجتماعي گيج کننده باشد، واژه ي «ضد اجتماعي» است.

بيشتر افراد ممکن است تصور کنند اين کلمه در وصف افرادي به کار مي رود که کم حرف، گوشه گير، منزوي و غيره هستند. با اين حال، در اختلال شخصيت ضد اجتماعي اينگونه نيست و منظور از «ضد اجتماعي» کسي است که بر ضد جامعه، قوانين و ديگر رفتارهايي است که متداول ترند.

علائم سايکوپاتي

از آنجايي که سايکوپات رسماً يک بيماري رواني نيست، به علائم شخصيت ضد اجتماعي مي پردازيم. برخي از علائم رايج تر اين اختلال عبارتند از:

بي مسئوليتي اجتماعي
بي اعتنايي به حقوق ديگران يا نقض آن
ناتواني از تشخيص درست و غلط
دشوار بودن ابراز پشيماني يا همدلي
گرايش به دروغگويي در اغلب اوقات
بازي دادن و آزار دادن ديگران
مشکلات تکرار شونده با قانون
بي اعتنايي هميشگي نسبت به ايمني و مسئوليت
ديگر رفتارهايي که ممکن است نشانه ي اختلال شخصيت ضد اجتماعي باشند عبارتند از: ميل به ريسک کردن، داشتن رفتار بي پروا و فريبکاري به همراه دروغگويي مکرر.

افرادي که چنين رفتاري از خود نشان مي دهند ممکن است نه روابط عميق عاطفي داشته و نه چنين روابطي جذابيت زيادي برايشان داشته باشد. همچنين ممکن است بسيار پرخاشگر بوده و گاهي خشم زيادي داشته باشند.

علاوه بر اين، براي افراد مبتلا به اختلال شخصيت ضد اجتماعي مهم نيست که براي ديگران آزاردهنده هستند يا خير. اين افراد رفتارهاي تکانشي دارند، بدرفتارند و احساس پشيماني نمي کنند. در اختلال شخصيت ضد اجتماعي، بدرفتاري لزوماً به معناي خشونت نيست.

علاوه بر نشانه ها و رفتارهاي ذکر شده، موارد ديگري هم در رابطه با اختلال شخصيت ضد اجتماعي وجود دارد:

اين اختلال در مردان بيشتر از زنان وجود دارد.
براي تشخيص اختلال شخصيت ضد اجتماعي بايد دست کم ۱۸ سال داشته باشيد. اما برخي افراد از سن ۱۱ سالگي نشانه هايي از اختلال سلوک (Conduct Disorder) از خود نشان مي دهند که ممکن است از علائم اوليه ي اختلال شخصيت ضد اجتماعي باشد.
اين اختلال يک بيماري مزمن است که از قرار معلوم با بالا رفتن سن پيشرفت مي کند.
 نرخ مرگ و مير در افراد مبتلا به اختلال شخصيت ضد اجتماعي به خاطر رفتارشان بالاتر است.


سايکوپاتي چگونه تشخيص داده مي شود؟

از آنجايي که سايکوپاتي رسماً يک اختلال رواني نيست، بيماري اي که کارشناسان آن را تشخيص مي دهند اختلال شخصيت ضد اجتماعي است. پيش از آنکه به سراغ معيارهايي برويم که از آن ها براي تشخيص اختلال شخصيت ضد اجتماعي استفاده مي شود، بايد بدانيد که تشخيص و درمان اين اختلال با چالش هاي خاصي همراه است.

درمان اختلال شخصيت ضد اجتماعي مي تواند دشوار باشد چون فردي که به کمک نياز دارد خود معتقد است مشکلي در رفتارش وجود ندارد. در نتيجه، اين افراد به ندرت پي درمان مي روند.

با اين حال، بر اساس دستورالعمل هاي وضع شده اي که از آن ها براي تشخيص اختلال شخصيت ضد اجتماعي استفاده مي شود، اين رفتار معمولاً تا پيش از ۱۵ سالگي يا در سال هاي نوجواني آغاز مي شود. با اين حال، تشخيص واقعي اختلال از سن ۱۸ سالگي صورت مي گيرد. اغلب افراد مبتلا به اين اختلال، بدترين رفتار را در سال هاي پاياني دوران نوجواني خود، طي دهه ي بيست زندگي شان دارند.

فرد متخصص براي داشتن يک تشخيص مناسب، دست به يک ارزيابي روانشناختي کامل مي زند. در اين فرآيند، فرد متخصص افکار، احساسات، الگوهاي رفتاري و روابط شخص را مورد ارزيابي قرار مي دهد. نشانه ها بعد از تشخيص با علائم اختلال شخصيت ضد اجتماعي مقايسه مي شوند.

فرد متخصص سابقه ي پزشکي شخص را هم بررسي مي کند. اين ارزيابي کامل گامي حياتي به شمار مي رود چرا که افراد مبتلا به اختلال شخصيت ضد اجتماعي معمولاً علاوه بر آن به ديگر اختلالات رواني و اعتيادي هم دچار هستند.

از آنجايي که تشخيص واقعي اين اختلال تا پيش از ۱۸ سالگي ممکن نيست، نوجوان ها و جوان هايي که علائمي مشابه اختلال شخصيت ضد اجتماعي از خود بروز مي دهند، اغلب وجود اختلال سلوک يا اختلال نافرماني مقابله جويانه (Oppositional Defiant Disorder) در آن ها مورد ارزيابي قرار مي گيرد.

تفاوت سايکوپات با سوسيوپات (اجتماع ستيز)

مانند بسياري از ديگر اصطلاحات حوزه ي روانشناسي، سايکوپات و سوسيوپات يا همان اجتماع ستيز، اغلب به جاي هم استفاده مي شوند. دليلش هم ساده است. چون سوسيوپات يا اجتماع ستيز رسماً يک بيماري رواني نيست و همچون سايکوپات در زير چتر اختلال شخصيت ضد اجتماعي قرار مي گيرد. هيچ تفاوت باليني اي ميان اين دو وجود ندارد.

برخي افراد تصور مي کنند شدت بيماري در اين دو اختلال باهم متفاوت است اما اينگونه نيست. آن ها فکر مي کنند سايکوپاتي نوع شديدتر سوسيوپاتي يا اجتماع ستيزي است که تصور کاملاً اشتباهي است.

اما هم سايکوپات و هم سوسيوپات دو واژه يا شيوه هستند که در وصف اختلال شخصيت ضد اجتماعي به کار مي روند. رفتارهايي که در هر دوي آن ها ديده مي شود در دسته بندي علائم اختلال شخصيت ضد اجتماعي قرار مي گيرند.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره