
ناباروری با کمک سلولهای بنیادی خون درمان میشود

ايرنا/درمان برخي از بيماريهاي خاص و صعبالعلاج با کمک سلولهاي بنيادي رنگ واقعيت به خود گرفته است، ناباروري نيز از انواع اين بيماريها است.
به گزارش از معاونت علمي و فناوري، ناباروري ۸ تا ۱۲ درصد از زوجها در سراسر جهان در سن باروري را تحت تأثير قرار داده است و در حال حاضر به يک مشکل رايج در دنيا تبديل شده است.
براي درمان ناباروري روش هاي مختلفي از جمله دارو، تلقيح داخل رحمي و لقاح آزمايشگاهي وجود دارد که هريک مزايا و معايب خود را دارند.
استفاده از خون قاعدگي براي درمان ناباروري
در کشورمان نيز به ياري شرکتهاي دانشبنيان، مراکز درماني و آزمايشگاههاي تخصصي سلولهاي بنيادي، مسير درمان را هموارتر از گذشته کرده است. علاوه بر تحقيقات کاربردي، درمان بيماران نيز مورد استفاده قرار ميگيرد.
يکي از رويکردهاي ستاد توسعه فناوري سلولهاي بنيادي و پزشکي بازساختي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري پيشرفت خدمات فناورانه و کارهاي تحقيقاتي به کمک سلولهاي بنيادي به ويژه در درمان بيماريهاي سخت درمان است.
طرح بانک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي، يکي از زيرساختهايي است که به درمان ناباروري به کمک سلولهاي بنيادي کمک ميکند.
سميه کاظمنژاد مدير اين طرح فناورانه و مخترع بانک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي درباره اهميت اين طرح بيان ميکند يکي از مرحلههاي تلخ و دشواري که ممکن است هر فردي در زندگي با ان مواجه شد، چالش ناباروري است چراکه چالشهاي ديگري را نيز به همراه دارد.
به گفته وي، در ايران به طور ميانگين ۱۲ درصد از جامعه با مشکل ناباروري مواجهاند.
راه حلي براي عارضهاي شايع
اما در سال هاي اخير فناوري سلول هاي بنيادي اميد جديدي را در زمينه مديريت ناتواني توليد مثل ايجاد کرده است. سلولهاي بنيادي سلولهاي تمايز نيافتهاي هستند که ميتوانند شکل تخصصي پيدا کنند، تکثير شوند و در شرايط مناسب قادر به توليد سلولهاي تخصصي هستند.
اين سلولها در تمام مراحل جنيني و بزرگسالي در بدن انسان وجود دارند و مي توانند به سلولهاي مختلف تکثير شوند.
در حالي که بسياري از مسائل در مورد سلولهاي بنيادي ناشناخته باقي مانده، اما اين فناوري، راههاي تازهاي را براي درمان ناباروري گشوده است.
استفاده از سلول هاي بنيادي مزانشيمي براي درمان ناباروري
با استفاده از سلولهاي بنيادي مزانشيمي راهکاري جديد براي درمان ناباروري ايجاد شده است. ۴ نوع سلول بنيادي مزانشيمي شامل سلولهاي بنيادي مغز استخوان، سلولهاي بنيادي مشتق از چربي، سلولهاي بنيادي مزانشيمي خون قاعدگي و سلولهاي بنيادي مزانشيمي بند ناف، هريک براي درمان بيماريهاي ناباروري مورد استفاده قرار گرفته و دريچههاي تازهاي را به سوي سلامت گشوده است.
بر همين اساس سلولهاي بنيادي مزانشيمي خون قاعدگي را مي توان از خون قاعدگي جدا کرد. اين سلولها داراي قابليت تکثير، خود تجديدپذيري و تمايز چندگانه هستند.
اين سلولها همچنين داراي مزاياي بي شماري نسبت به سلولهاي بنيادي مشتق شده از منابع ديگر از جمله سهولت در جمع آوري، تکثير بي خطر و غيرتهاجمي بودن بدون نگراني از بابت الزامات اخلاقي يا پس زدن توسط پذيرنده هستند.
پايگاه دادهاي که درمان نازايي را واقعيت ميبخشد
مدير طرح فناورانه بانک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي با بيان اينکه عملکرد بدن براي باروري به تدريج و با افزايش سن کاهش مييابد، ادامه داد: چرخههاي قاعدگي نامنظم و عارضههاي ناشي از کهولت سن ممکن است برخي از افراد را با مشکل ناباروري مواجه کند.
سميه کاظم نژاد افزود: قابليت سلول هاي بنيادي مشتق از خون قاعدگي مسير فناورانه تازهاي است که ميتواند مشکل ناباروري را حل کند.
مخترع بانک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي، با بيان اينکه در ايران نيز در حوزههاي گوناگون درماني با کمک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي توسط پژوهشگران مطالعه شده است، ادامه داد: خون قاعدگي به عنوان يکي از منابع سلولهاي بنيادي شناخته شده است و منبعي سرشار از سلولهاي بنيادي به شمار ميرود که در هر ماه به آساني بازيابي ميشود.
وي با اشاره به توليد فرآورده سلولي در کشور با کمک سلولهاي بنيادي خون قاعدگي از درمان ناباروري به کمک اين محصول ايرانساخت خبر داد و گفت: با توليد اين محصول فناورانه، درمان نازايي با هزينههايي بسيار پايينتر از روشهاي مرسوم محقق ميشود.
به گفته مجري طرح بانک سلولهاي خون قاعدگي با استفاده از اين محصول سلولي و زيستي، امکان بارداري در زوجها افزايش مييابد و با تزريق آن، ضمن کاهش آسيبهاي ناشي از روشهاي ديگر، شرايط بدن براي ميزباني از جنيني ارتقا خواهد يافت.
کاظم نژاد مي گويد:روشهاي نواورانه در درمان بيماريها آنهم به کمک سلولهاي بنيادي در حال توسعه هستند و در کشورمان نيز بيش از ۸۰ شرکت دانشبنيان محصولات ايرانساخت و خدمات فناورانه ارائه ميکنند.
بر اساس اين گزارش، با توجه به اينکه سلولهاي بنيادي خون قاعدگي توانسته اند در مقايسه با ديگر انواع سلولها کارآمدي خود را به نمايش بگذارند، ستاد توسعه فناوري سلولهاي بنيادي و پزشکي بازساختي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري نيز در مسير حمايت از پژوهشهاي کاربردي، شرکتهاي دانشبنيان و فناور فعال در اين حوزه گام برميدارد.