نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
  2. برگزیده
سلامت

این نوشیدنی‌ها را حتما بخورید!

منبع
فارس
بروزرسانی
این نوشیدنی‌ها را حتما بخورید!

فارس/براي خنک شدن در روزهاي گرم تابستان با محبوب‌ترين نوشيدني‌هاي اصيل ايراني و طرز تهيه و خواص آنها آشنا شويد.

ما در کشورمان نه تنها به خاطر تنوع فرهنگي غذاهاي متنوع بسياري داريم؛ بلکه نوشيدني‌هاي متنوع و دلچسبي هم داريم که خيلي از آنها قدمتي ديرينه دارند و ما را ياد خانه مادربزرگ و دورهمي‌هاي خانوادگي مي‌اندازند.

حتي در روزگاران قديم به قدري اين مساله پررنگ بوده که مکان‌هايي به اسم شربت‌خانه ساخته بودند و در آن انواع نوشيدني‌ها اعم از شربت‌ها و دمنوش‌ها را سرو مي‌کردند. 

اغلب نوشيدني‌هاي اصيل ايراني متشکل از عصاره‌هاي گياهي هستند و خواص بسياري براي سلامتي دارند. شما با توجه به ذائقه خود  مي‌توانيد اين نوشيدني‌ها را به راحتي در خانه درست کنيد و در کنار خانواده از نوشيدن‌شان لذت ببريد.

براي خنک شدن در روزهاي گرم تابستان با محبوب‌ترين نوشيدني‌هاي اصيل ايراني و طرز تهيه و خواص آنها آشنا شويد.

شربت سکنجبين

شربت سکنجبين يکي از قديمي‌ترين و لذيذترين نوشيدني‌هاي تابستاني است که از ترکيب آب، سرکه، شکر يا عسل و عصاره نعناع درست مي‌شود. احتمالا با شنيدن اسم سکنجبين ياد کاهو سکنجبين خوردن در روزهاي تابستان و حياط خانه‌هاي قديمي افتاديد. شربت سکنجبين را هم مي‌شود به صورت شربت و نوشيدني استفاده کرد هم مي‌توان با کاهو خورد که اتفاقا اين ترکيب محبوبيت زيادي هم دارد.

شربت سکنجبين طبع گرم دارد و براي رفع تشنگي، تعديل حرارت بدن، پاکسازي کبد و پاکسازي صفرا بسيار مفيد است.

طرز تهيه شربت سکنجبين

براي درست کردن اين شربت آب را داخل قابلمه يا هر ظرفي که مدنظرتان است بريزيد و روي شعله قرار دهيد. شکر يا عسل را به آن اضافه کرده و به خوبي در آب مخلوط و حل کنيد. حال عصاره نعناع را اضافه کنيد.

در واقع به اين منظور بايد نعناع‌هاي تازه را بعد از شستن با نخ به هم ببنديد که وقت جوشيدن از هم جدا و در شربت پخش نشوند، سپس در ترکيب آب و شکري که روي گاز مي‌جوشد قرار دهيد تا عصاره نعناع خارج شود.

اجازه دهيد روي حرارت کم شربت به غلظت مورد نظر برسد، شايد دو ساعت طول بکشد. سپس سرکه را اضافه کنيد تا در شربت کمي جوش بخورد. در نهايت بگذاريد شربت خنک شود و آن را از صافي رد کنيد. اگر دوست داشتيد کمي خيار رنده شده هم به آن اضافه کنيد. شربت را در يخچال بگذاريد و هر بار با اضافه کردن مقداري آب به شربت از نوشيدني خوشمزه خود لذت ببريد.

شربت تخم شربتي

يکي از پرخاصيت‌ترين نوشيدني‌هاي اصيل ايراني تخم شربتي، ناجي روزهاي گرم تابستاني است. علاوه بر پراستفاده بودن اين شربت در پذيرايي‌ها و مهماني‌هاي تابستان، خيلي از افراد در سفره افطار هم حتما تخم شربتي را مي‌گذارند؛ چرا که هم پرخاصيت است و هم تشنگي را رفع مي‌کند.

البته که خواص اين شربت فراتر از رفع عطش و تشنگي است. اين دانه‌هاي سياه سرشار از فيبر، پروتئين، کربوهيدرات و چربي‌هاي ضروري هستند و براي بهره‌مندي از خواص آن توصيه مي‌شود که به صورت خام مصرف نشوند و دانه‌ها در آب خيسانده شوند. از جمله خواص تخم شربتي مي‌توان به کمک به کاهش وزن، کاهش حرارت بدن، کنترل سطح قند خون، رفع يبوست، درمان سوزش سر دل، تسکين سرفه و کمک به سلامت پوست و مو اشاره کرد.

طرز تهيه شربت تخم شربتي 

همان‌طور که گفتيم تخم شربتي زماني بيش‌ترين خواص را دارد که در آب خيسانده شود و بافتي ژلاتيني پيدا کند. به اين منظور هر مقدار از تخم شربتي که مدنظرتان است (مثلا دو قاشق) را به مدت ۲۰ الي ۳۰ دقيقه در آب گرم بخيسانيد تا کاملا پف کنند و آنتي‌اکسيدان‌ها و آنزيم‌هاي گوارشي مفيد آنها آزاد شود.

در يک قابلمه آب و شکر را بريزيد و روي شعله بگذاريد تا شکر کاملا حل شود. به غلظت مورد نظر که رسيد زير گاز را خاموش کنيد تا خنک شود؛ سپس تخم شربتي، زعفران دم‌کرده و مقداري آب ليموترش را هم به آن اضافه کنيد. 

شربت بهار نارنج

شربت بهار نارنج را مي‌توان به جرات بهترين نوشيدني سنتي ايراني دانست. در ميان نوشيدني هاي اصيل ايراني عطر خوش شربت بهار نارنج مثل و مانند ندارد و خاصيت آرامش‌بخشي آن هم مثال‌زدني است. اين شربت را هم با عرق بهار نارنج و هم با شکوفه‌هاي درخت نارنج مي‌توان درست کرد.

بهار نارنج با تاثير بر سيستم عصبي باعث کاهش استرس مي‌شود و در درمان بي‌خوابي هم موثر است. همچنين براي رفع ميگرن و سردرد از آن استفاده مي‌شود. براي تقويت معده، تقويت سيستم ايمني بدن، سلامت قلب و داشتن پوستي روشن و درخشان نيز نوشيدن اين شربت لذيذ پيشنهاد مي‌شود.

طرز تهيه شربت بهار نارنج

براي درست کردن اين شربت مقداري شکوفه بهار نارنج را در آب جوش بريزيد و اجازه دهيد ۲۰ دقيقه بجوشد. سپس آن را از صافي عبور دهيد و به ميزان دلخواه عسل يا نبات اضافه کنيد. بهار نارنج را مي‌توانيد از عطاري تهيه کنيد يا در فصل بهار آن را تازه بچينيد يا بخريد. براي درست کردن اين شربت مي‌توانيد از عرق بهار نارنج هم استفاده کنيد.

شربت گلاب

استفاده از گلاب در طب سنتي بسيار توصيه شده و از زمان‌هاي قديم تا امروز يکي از پرمصرف‌ترين و محبوب‌ترين نوشيدني‌هاي اصيل ايراني شربت گلاب است. شربت گلاب را هم مي‌توانيد به تنهايي ميل کنيد و هم مي‌توان آن را با عرقيجات ديگر به صورت ترکيبي نوش جان کرد.

گلاب حاوي آنتي‌اکسيدان‌هاي قوي است و مي‌توان از آن براي آرامش سيستم اعصاب مرکزي استفاده کرد. همچنين گلاب با وجود خواص ضدالتهابي براي پوست هم بسيار مفيد است و به عنوان محصول ضدپيري شناخته مي‌شود. سرعت بخشيدن به بهبود زخم‌ها، بهبود عملکرد مغز و درمان سردرد و درمان يبوست از ديگر خواص گلاب است.

طرز تهيه شربت گلاب

براي درست کردن يک شربت گلاب مجلسي و خوشمزه ابتدا مقدار مناسب آب را در ظرفي بريزيد و روي اجاق بگذاريد تا جوش بيايد؛ سپس شعله را کم کنيد، زعفران سابيده‌شده را به آب اضافه کرده، درب ظرف را بگذاريد و ۲۰ دقيقه صبر کنيد تا زعفران دم بکشد و رنگ بيندازد.

حالا شکر و گلاب را هم به آن اضافه کنيد و مداوم هم بزنيد تا شکر حل شود. بعد از اين که شکر حل شد شعله را کمي زياد کنيد تا شربت به غلظت مناسب برسد. ۱۰ دقيقه زمان بدهيد کافيست. در اين حين کف‌هاي روي شربت را بگيريد تا رنگش کدر نشود.بعد از اين که شربت خنک شد آن را داخل يخچال بگذاريد.

شربت زعفران

 اين شربت خوش‌طعم و عطر يکي از نوشيدني‌هاي اصيل ايراني و در نشاط‌آوري زبانزد است. زعفران سرشار از انواع مواد معدني، ويتامين‌هاي A، C، E و ويتامين‌هاي گروه B است و خواص درماني زيادي دارد. مصرف شربت زعفران به کساني که مدام دچار استرس و اضطراب مي‌شوند توصيه مي‌شود؛ چرا که خواص ضدافسردگي دارد.

شربت زعفران همچنين براي تقويت سيستم ايمني، حفظ سلامت قلب، کاهش خطر ابتلا به ديابت، جلوگيري از کم‌خوني، تقويت استخوان‌ها و کاهش نفخ شکم و درمان يبوست بسيار مفيد است.

طرز تهيه شربت زعفران مجلسي

مقدار مورد نظر از زعفران سابيده‌شده را داخل آب جوش بريزيد تا حل شود و رنگ بيندازد. از طرف ديگر شکر، آب و تکه‌هاي يخ را داخل مخلوط‌کن بريزيد تا يخ‌ها خرد شود و مواد ترکيب شوند. بعد از آن هر کدام از عرق‌هاي گياهي که دوست داريد مانند گلاب يا عرق هل را به همراه زعفران داخل مخلوط‌کن بريزيد و دوباره با هم مخلوط کنيد. شربت شما آماده است.

شربت آبليمو

 شربت آبليمو که يکي از نوشيدني‌هاي اصيل ايراني است؛ البته از آن‌جايي که سرشار از ويتامين C است و ويتامين C هم دشمن کروناست؛ اين روزها نيز از نوشيدن شربت آبليمو غافل نشويد.

شربت آبليمو آنتي‌اکسيداني بسيار قوي است و سيستم ايمني بدن را تقويت مي‌کند. ليمو حاوي مقادير فراواني ويتامين C، پتاسيم، کلسيم، آهن، منيزيم و فيبر است و فرآيند هضم را بهبود مي‌بخشد. جوانسازي پوست و کاهش چين و چروک، کمک به کاهش وزن، کاهش التهاب و کاهش عفونت‌هاي ويروسي از ديگر فوايد شربت آبليموست.

طرز تهيه شربت آبليمو

براي درست کردن شربت آبليمو نصف ليوان آبليمو، يک ليوان شکر (يا اگر دوست داشتيد مقدار دلخواه عسل به جاي شکر) و يک‌چهارم ليوان گلاب را با هم مخلوط کنيد. سه يا چهار ليوان آب ؛ بستگي به اين که مي‌خواهيد چقدر شربت شيرين باشد را به آن اضافه کنيد تا شربت آماده شود. اگر دوست داشتيد شربت آبليموي شما زعفراني و مجلسي شود مي‌توانيد کمي هم زعفران دم‌کشيده به آن اضافه کنيد.

شربت بيدمشک

از گياه بيدمشک، عرق بيدمشک به دست مي‌آيد که ضمن خوش‌عطر بودن بسيار پرخاصيت است و مي‌توان با آن يکي از لذيذترين نوشيدني هاي اصيل ايراني را درست کرد. شربت بيدمشک به عنوان يکي از نوشيدني‌هاي سنتي و محبوب شيراز هم معرفي مي‌شود.

بيدمشک دستگاه گوارش را تقويت کرده و اشتها را زياد مي‌کند. همچنين طب سنتي بيدمشک را درماني براي اسهال مي‌داند. مصرف عرق اين گياه به افرادي که داراي قند خون بالا هستند نيز توصيه مي‌شود؛ البته  بدون شکر و هر گونه ماده شيرين‌کننده. از ديگر خواص شربت بيدمشک مي‌توان به تقويت قلب، آرامش‌بخش اعصاب، تسکين سردرد و پاکسازي کيسه صفرا اشاره کرد.

طرز تهيه شربت بيدمشک

آب را داخل قابلمه ريخته و روي اجاق گاز بگذاريد تا بجوشد. وقتي آب جوش آمد شکر را به آن اضافه کنيد تا شکر در آب حل شود. بعد از اين که مخلوط آب و شکر را از روي شعله برداشتيد و سرد شد، به ميزان دلخواه عرق بيدمشک به آن اضافه کنيد؛ براي اين که شربت خوشمزه‌تر و خوش‌عطرتر شود در آخر اگر دوست داشتيد مقداري گلاب و زعفران دم‌کرده هم به آن اضافه کنيد.

شربت خاکشير

شربت خاکشير يکي از معروف ترين شربت‌هاي خانگي است که به راحتي و با مواد مختلف مي‌توانيم تهيه کنيم و همراه با وعده‌هاي غذايي به جاي انواع نوشيدني‌هاي مضر سرو کنيد و از خوردن آن لذت ببريد. شربت خاکشير يکي از شربت‌هايي که است از گرمازدگي فصل تابستان جلوگيري مي‌کند.

براي تهيه  شربت خاکشير بعد از اينکه خاکشير را تميز کرديد، داخل پارچي بريزيد و روي آن آب بريزيد و بعد شکر را به آن اضافه کنيد؛ اجازه بدهيد شکر مدتي بماند و بعد آن را هم بزنيد. تا شکر حل شود، زماني که حل شد گلاب و در صورت تمايل مقداري آب ليمو ترش به آن اضافه کنيد و تعدادي يخ داخل آن بريزيد. شيريني و ترشي شربت خاکشير به ذائقه شما بستگي دارد.

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar