مهار آلزایمر با تغذیه سالم

ايرنا/بيماري الزايمر که با افزايش سن و زوال عقل بروز مي يابد بيش از ۷۰۰ نفر را در ايران مبتلا کرده است اين بيماري به عوامل مختلفي همچون استرس هاي رواني، آلودگي هوا و سابقه خانوادگي و غيره بستگي دارد که مي توان نقش تغذيه را از همه عوامل ياد شده، مهمتر دانست.
باتوجه به روند پير شدن جمعيت کشور که رو به افزايش بوده، آلزايمر يکي از مهمترين بيماري هايي است که با افزايش سن و زوال عقل، بروز مي يابد و بايد با تغذيه سالم بتوان آن را کنترل کرد.
بيماري آلزايمر شايع ترين نوع دمانس با شروع تدريجي و پيشرفت مداوم است که به مرور حافظه و توانايي هاي ذهني ديگر مانند تفکر، استدلال و قضاوت فرد را تحت تاثير قرار مي دهد و فرد را در انجام وظايف روزانه زندگي با مشکل مواجه مي کند.
گزارشهاي انجمن آلزايمر ايران نشان مي دهد، ۵۰ درصد کساني که از اين بيماران مراقبت ميکنند، دچار افسردگي ميشوند. به همين دليل مراقبت بايد بين اعضاي خانواده تقسيم شود. در حال حاضر نيز درمان قطعي براي آلزايمر وجود ندارد به همين دليل تمام سياستگذاريها در اين زمينه در تشخيص زودهنگام و کاهش سرعت رسيدن افراد به بيماري آلزايمر است.
براساس آمار ارائه شده ،فقط سه درصد افراد بين سنين ۶۵ و ۶۹ سال مبتلا به زوال عقل هستند اما اين ميزان بين سنين ۸۵ تا ۸۹ سالگي تا ۳۰ درصد افزايش مييابد.
اين بيماري را اولين بار روانپزشک آلماني به نام آلويز آلزايمر در سال ۱۹۰۶ ميلادي معرفي کرد، آلزايمر اغلب بسيار دير تشخيص داده مي شود. سه چهارم مبتلايان خود از اين بيماري آگاهي ندارند.
جهان ۵۰ ميليون بيمار مبتلا به آلزايمر دارد و اين تعداد تا سال ۲۰۵۰ به ۱۱۵ ميليون بيمار مي رسد. به طوري که در سال ۲۰۵۰ از هر ۸۵ نفر يک نفر مبتلا به آلزايمر ديده مي شود.
معصومه صالحي مديرعامل انجمن آلزايمر ايران روز سه شنبه در اين زمينه به خبرنگار ايرنا گفت: روند آسيب مغز در بيماري آلزايمر از حافظه کوتاه مدت شروع مي شود و سپس با درگير شدن قسمت هاي مختلف مغز، طيف وسيعي از علائم متفاوت ايجاد ميشود.
وي، اختلالات شناختي، ضعف در حافظه و فراموش کردن مطالب، اختلال در زبان، اختلال در تفکر، ناتواني در قضاوت و استدلال، اختلال در جهت يابي و آگاهي به زمان و مکان، کاهش توجه و تمرکز، آشفتگي و بي ثباتي خلق و تحريک پذيري، ترس و اضطراب و افسردگي، از دست دادن لذت ها و علايق گذشته، ضعف تدريجي عواطف، شکاکي، سوءظن، بدبيني و بي اعتمادي، بي خوابي و آشفتگي خواب، تغيير تدريجي شخصيت فرد مبتلا، مخفي و انبار کردن وسايل يا خوراکي ها، کاهش تعادل فيزيکي و مهارت هاي حرکتي و هماهنگي ميان آنها در راه رفتن، غذاخوردن، لباس پوشيدن، استحمام، بروز رفتارهاي ناپسند را از علايم آلزايمر بيان کرد.
صالحي افزود: آلزايمر يک بيماري پيش رونده و تحليل برنده است و طول دوره بيماري از سه تا ۲۰ سال متغير بوده و علائم بيماري به تدريج ظاهر مي شوند و يکي از مشکلات عمده سلامتي است که با بالارفتن سن رواج پيدا مي کند.
وي ادامه داد: در واقع آلزايمر يک نوع اختلال عملکردي مغز است که به تدريج توانايي هاي ذهني بيمار تحليل مي رود، بارزترين تظاهر زوال عقل اختلال حافظه است و اختلال حافظه معمولا به تدريج ايجاد شده و پيشرفت مي کند. در ابتدا اختلال حافظه به وقايع و آموخته هاي اخير محدود مي شود ولي به تدريج خاطرات قديمي آسيب مي بينند.
وي خاطرنشان کرد: اين بيماري يکي از مشکلات عمده سلامتي است که با بالا رفتن سن رواج پيدا مي کند، بايد با پيروي از سبک زندگي سالم بتوان از ابتلا به آلزايمر در پيري جلوگيري کرد.
مهدي رمضاني متخصص تغذيه نيز در اين باره به خبرنگار ايرنا گفت: تغذيه سالم نقش کليدي در پيشگيري از بروز آلزايمر در ميانسالي دارد و مبحثي که در اين بيماري مطرح است، ذخاير آهن بوده که با مراکز حافظه و عمل فکر کردن در ارتباط هستند و افزايش آهن باعث فشردگي اين مناطق در مغز مي شود.
وي با اشاره به اينکه عمده اين آسيب و خطرها در بافت ها و سلول ها مشاهده مي شود، اظهار داشت: غلظت آهن معمولا در نواحي که بيماري آلزايمر در پاتولوژي ديده مي شود، آشکار شده و همچنين توليد بيش از حد انواع راديکال هاي آزاد در اين نواحي را موجب مي شود.
رمضاني افزود: کمبود ويتامين B نيز در بروز آلزايمر نقش دارد، توصيه مي شود، ميوه و سبزيجات، نان ها و ديگر مواد تهيه شده از غلات، سيب زميني، حبوبات و ديگر دانه ها و روغن زيتون که از منابع اصلي تامين کننده چربي است استفاده شود.
اين متخصص تغذيه با بيان اينکه موادي مانند توت فرنگي، و بادام زميني خطر ابتلا به آلزايمر را کاهش مي دهد،گفت: لازم است در هفته چهار عدد تخم مرغ استفاده و گوشت قرمز به ميزان کم مصرف شود، مواد غذايي سرشار از آنتي اکسيدان ها، راديکال هاي آزاد را خنثي مي کنند که اين مواد غذايي سرشار از ويتامين هاي C , E هستند.