مهمترین بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان
باشگاه خبرنگاران/ به نقل از اسپوتنيک؛ ششم جولاي هر سال همزمان با ۱۵ تير، روز جهاني بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان، به منظور مشارکت همه سازمانها براي کنترل و پيشگيري از گسترش اين بيماريها در نظر گرفته شده است.
طبق نظر وزارت بهداشت؛ ليشمانيوزها (ازجمله سالک و کالاآزار)، هاري و حيوان گزيدگي، تب مالت، تب خونريزي دهنده کريمه کنگو، سياه زخم، لپتوسپيروزيس، کيست هيداتيد، مهمترين بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان در کشور هستند.
بر اساس آخرين گزارش سازمان بهداشت جهاني، ۶۱درصد بيماريهاي عفوني و ۷۵درصد بيماريهاي نوپديد زئونوز هستند.
بيماريهاي قابل انتقال بين انسان و حيوان داراي عوامل ايجاد کننده مختلف و تظاهرات باليني شامل ويروسها، باکتريها، انگلها و پريون (عامل جنون گاوي) هستند. برخي از اين بيماريها داراي خطر انتقال بيمارستاني (تب خونريزي دهنده کريمه کنگو) هستند. اين بيماريها توانايي ايجاد همه گيري مانند سالک، تب مالت و ... را دارند.
با توجه به استفاده روزانه از فرآوردههاي دامي در صورت عدم اطمينان از سالم بودن آنها، امکان ابتلا به بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان وجود دارد.
بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان توانايي آلودگي در گونههاي مختلف حيوانات را دارد. به دليل سهولت تماس با دامها و ساير حيوانات حتي در مناطق شهري، احتمال انتقال اين بيماريها وجود دارد.
برخي عوامل توانايي بيماري زايي را در حيوانات ندارند، ولي بالقوه خطر انتقال آنها به انسان وجود دارد. به طوريکه از حيوانات به انسان چند برابر خواهد شد. وجود بند پايان به عنوان ناقل و مخزن برخي از اين بيماريها، موجب پيچيدگي بيشتر در کنترل اين بيماريها ميشود.
اين بيماري از طريق آب، خاک، حشرات، غذا، محيط و ... منتقل شده و باعث موجب بروز مشکل در سيستم ايمني بدن ميشود.
گفتني است؛ کنترل بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان نيازمند همکاري تمام سازمانها و وزارتخانههاست. اطمينان از سلامت حيوانها نقش مهمي در پيشگيري از ابتلا انسان به بيماريهاي قابل انتقال از حيوان دارد. آگاه سازي جامعه در مورد اقدامات پيشگيري براي بيماريهاي قابل انتقال از حيوان به انسان، نقش مهمي در کنترل اين بيماريها دارد.