خواص «جوز هندی» از چاشنی تا درمان بیماری

خراسان/از ادويههاي متنوعي براي طعم دادن به غذا و عطر و بوي آن استفاده ميشود. يکي از ادويههاي رايج جوز هندي است که با عطر و بوي تند و مطبوع فوايد دارويي بيشماري دارد.ادويه شامل ميوه، دانه و ريشه گياهان يا عناصر معدني در طبيعت است که براي طعم و رنگ دادن به غذاها از آن استفاده ميشود. جوز هندي با عطر و بوي تند و مطبوع و فوايد دارويي بسيار در آشپزي ادويهاي پر کاربرد است. در اين مطلب به شناخت اين ادويه خوشعطر و دارويي خواهيم پرداخت.از دانه رنده يا پودر شده جوز هندي براي طعم دادن به انواع گوشت، شيرينيجات، پودينگها، خوراک سيبزميني، سوسيس، انواع سوپ، سسها، سالادها و نوشيدنيها استفاده ميشود. روغن جوز هندي در صنايع عطرسازي و داروسازي استفاده ميشود. اين روغن بيرنگ يا زرد روشن است و بو و طعم جوز هندي را دارد. استفاده خوراکي از روغن جوز هندي ممکن است موجب مسموميت شود. همچنين عصاره اين ادويه در توليد خميردندان، کرمهاي آرايشي و شربت ضد سرفه کاربرد دارد. در ايران جوز هندي را پس از رنده کردن با زردچوبه و ادويههاي ديگر ترکيب ميکنند تا بوي بد گوشتهاي خورشي، گوشت مرغ و ماهي را از بين ببرد.
ارزش غذايي
جوز هندي سرشار از فيبر، ويتامين A، ويتامين C، ويتامين E، ويتامين B1 و B6، منگنز، منيزيم، پتاسيم، مس، فسفر، زينک و آهن است.
جوز هندي داراي طبيعت گرم و خشک است.
فوايد جوز هندي
براي درمان اسهال در طب سنتي چين استفاده ميشود.
روغن جوز هندي براي کاهش دردهاي حاصل از روماتيسم مفصلي بسيار موثر است.
جوز هندي اشتهاآور است.
ترکيبات آنتياکسيداني غني جوز هندي ضد سرطان است.
براي درمان سرماخوردگي و سرفه بسيار موثر است.
درمان کنترل نداشتن ادرار
درمان اختلالات کبد و طحال
عوارض جوز هندي
استفاده طولاني مدت و به مقدار بيشتراز ۵ گرم در روز ميتواند باعث گيجي، توهم و ساير عوارض ذهني شود.
استفاده بيش از حد جوز هندي ممکن است موجب مسموميت شود.
استفاده بيش از حد ميتواند باعث سقط جنين يا نقص مادرزادي شود. در باره مصرف جوز هندي در زمان شيردهي اطلاعات کافي در دست نيست. با اين حال در هر دو حالت از مصرف جوز هندي خودداري کنيد.