چگونه عصای طبی مناسب انتخاب کنیم؟

باشگاه خبرنگاران/يک متخصص ارتوپد در مورد اهميت استفاده صحيح از عصا در بهبود وضعيت سلامت بيمار، توضيحاتي داد.
ذبيح الله حسن زاده، متخصص ارتوپد و جراح زانو اظهار کرد: عصا به عنوان يک وسيله کمکي براي مصدومين اندام در ارتوپدي و کنترل درد زانو ،درد مچ پا و درد ناحيه لگن و کمر ميتواند نقش مهمي داشته باشد، اما نحوه استفاده و آگاهي از مناسب ترين نوع عصا متناسب با شرايط بيمار بسيار حائز اهميت است.
حسن زاده با بيان اينکه چند نوع عصا داريم، گفت: رايج ترين نوع عصا، عصاي دستي يا Cane است. اين عصا سازههاي معمولي دارد و از دو جنس چوبي و آلومينيوم تشکيل شده است. که نوع آلومينيومي اين عصاها حفرههايي دارد و قابل تنظيم است و ميتوان ارتفاع آن را متناسب با قد افراد تنظيم کرد و مي تواند براي سالمندان مفيد باشد. حتي بيماران جوانتر نيز وقتي دچار آسيب ميشوند ميتوانند از اين عصاها با مشاوره فيزيوتراپيست براي سرعت بخشيدن به بهبودي حرکات کمک بگيرند. اين نوع از عصاها ۲۵ درصد وزن انسان را تحمل ميکنند.
او ادامه داد: نوع ديگري از عصا، عصاي زير بغلي است که معمولاً همه وزن بيمار را تحمل ميکند. نوع ديگري از عصا، عصاي چهارگانه يا واکر است که براي افرادي مفيد است که سالمند هستند يا عمل جراحي شده اند و يا دچار سکته مغزي شده اند و نياز به راه اندازي مجدد دارند که براي حفظ تعادل بايد از واکر استفاده کنند. واکرها تا ۸۰ درصد وزن انسان را تحمل مي کنند.
حسن زاده بيان کرد: نوع ديگري از عصا، عصاي آرنجي يا Elbow Crutch است. اين عصا نيز براي ورزشکاران و جوانان و يا افرادي که کوهنورد هستند کمک کننده است. اين نوع از عصاها تا ۳۰ درصد وزن انسان را تحمل ميکنند.
اين متخصص ارتوپد در مورد شرايط عصاها گفت: مناسبترين ارتفاع براي عصاهاي ساده به گونهاي است که وقتي فرد ميايستد و عصا را در کنارش روي زمين قرار ميدهد ارتفاع دسته عصا به جيب شلوار برسد نه بالاتر و نه پايينتر.
او افزود: توصيه ديگر اين است که وقتي بيمار براي بهبود دردهاي لگني از عصا استفاده ميکند، عصا را در دست مقابلِ قسمتي که درد دارد نگه دارد. يعني اگر لگن چپ درد ميکند، عصا بايد در دست راست قرار بگيرد و بالعکس، اما قانون عام اين است که بيمار با کدام دست راحتتر باشد.
حسن زاده تصريح کرد: توصيه ميشود به طور طبيعي عصا در فاصله ۵ تا ۱۰ سانتيمتر در کنار کفش روي زمين قرار بگيرد؛ همچنين عصاي آرنجي بايد در ارتفاع مناسب با زاويه ۲۰ تا ۳۰ درجه دست قرار بگيرد. در مورد عصاي زير بغل نيز بايد حتما به راحتي زير بغل بيمار قرار بگيرد به طور کلي براي دردهاي زانو و لگن بهترين وسيله است زيرا بين ۲۵ تا ۳۰ درصد وزن بيمار را تحمل ميکند.
اين متخصص ارتوپد و جراح زانو بيان کرد: به طور کلي عصا و وسايل کمک کننده براي بهبود وضعيت راه رفتن و توانبخشي افراد، مفيد هستند، اما متاسفانه اغلب مردم از عصاهايي با ارتفاع نامناسب استفاده نميکنند که اين مورد در طولاني مدت به جاي بهبود ممکن است دچار مشکلات بيشتري بشوند. همچنين نحوه گرفتن عصا نقش بسيار مهمي در تسريع بهبود بيماريهاي افراد دارد.