
کرونا/ قبل و بعد از واکسیناسیون از خوردن چه غذاهایی پرهیز کنیم؟

ايسنا/ يکي از سوالات مهم اين روزها که واکسيناسيون عليه کرونا در کشورمان انجام ميشود، اين است که اولا از خوردن چه غذاهايي قبل و بعد از تزريق واکسن بايد بپرهيزيم و ثانيا در صورتي که دچار برخي عوارض واکسيناسيون شديم، چه نوع تغذيه اي داشته باشيم تا عوارض بهبود يابند؟
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، در وهله اول مصرف فست فودها، غذاهاي چرب، سنگين و پرنمک و تنقلات شور و نوشيدنيهاي خيلي شيرين موجب تضعيف سيستم ايمني ميشود و زمينه را براي ابتلا به بيماريها از جمله کوويد ۱۹ فراهم ميکند بنابراين همواره بايد از مصرف بي رويه آنها اجتناب شود همچنين توصيه مي شود به منظور عملکرد بهتر سيستم ايمني بدن، قبل و پس از واکسيناسيون از مصرف اين گونه غذاها خودداري کنيد.
دوم، از مصرف روغن هاي نباتي جامد و نيمه جامد، روغن ها و چربي هاي حيواني به دليل تحريک و ايجاد التهاب پرهيز کنيد.
راهکارهاي تغذيهاي براي مقابله با برخي عوارض احتمالي ناشي از واکسيناسيون
غالبأ عوارض ناشي از واکسن به طور معمول از ۱۲ ساعت تا کمتر از ۷ روز بعد از تزريق واکسن به طور متغير و خفيف در بعضي افراد ممکن است، رخ دهد. در موارد بسيار نادر برخي عوارض ممکن است يک ماه بعد از واکسيناسيون بروز يابد.
يکي از اين عوارض تب است. در صورت ايجاد تب، مايعات و غذاهاي آبدار به ميزان فراوان بنوشيد و بخوريد. رژيم غذايي حاوي ميوه اعم از موز، آلو، زرد آلو، طالبي، کيوي، پرتقال، سبزي هويج، اسفناج، جعفري، حبوبات، نان و غلات سبوس دار، کدو حلوايي، گوجه فرنگي و سيب زميني، براي تامين پتاسيم ناشي از تعريق زياد در تب توصيه مي شود همچنين مصرف منابع غذايي ويتامين هاي گروه B از جمله سبزي ها به ويژه برگ سبز و ميوه ها، شير و لبنيات، ماست، پنير، دوغ ، کشک، گوشت، دل و جگر، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار، حبوبات و مغزها توصيه مي شود.
در عين حال در صورت مواجهه با بدن درد و خستگي، مصرف منابع غني از امگا ۳ مانند ماهي بهويژه ماهي هاي چرب، گردو، تخمه آفتابگردان و ساير مواد غذايي که خاصيت ضد التهابي دارند و مصرف منابع غذايي منيزيم شامل سبزي هاي برگ سبز، تخمه کدو، غلات کامل و حبوبات، بادام زميني، شکلات تلخ و کاکائو توصيه مي شود. مصرف ترکيبات حاوي کافئين مانند چاي سياه، چاي سبز و قهوه، در حد دو فنجان در روز به رفع خستگي و دردهاي منتشر در بدن کمک مي کند.
همچنين در صورت داشتن ضعف و بيحالي پس از واکسيناسيون، مصرف منابع غذايي حاوي B۱ ،B۶ و B۱۲ شامل غلات کامل، گوشت، تخم مرغ و شير و لبنيات به افزايش انرژي و کاهش ضعف و بيحالي کمک مي کنند. شربت عسل با کنترل قند خون در افراد ديابتيک و بيماران سرپايي، به کنترل ضعف و بيحالي کمک مي کند. افزودن دارچين و زنجبيل و سياهدانه به غذاها در اين موارد توصيه مي شود.
در عين حال در صورت رخداد تهوع و استفراغ نکات زير توصيه مي شود:
- تا زماني که تهوع يا استفراغ داريد، از خوردن و آشاميدن هر ماده غذايي يا نوشيدني پرهيز کنيد.
- پس از توقف استفراغ مي توانيد کمي مايعات رقيق مانند آب مرغ يا گوشت، آب سيب يا ژلاتين ميل کنيد.
- با گذشت ۸ ساعت از قطع استفراغ، مي توانيد مصرف غذاهاي جامد را شروع کنيد. غذا بايد بي بو، کم چرب و کم فيبر باشد مانند کمپوت سيب بدون شکر، مرغ پخته، موز، عصاره رقيق گوشت، نان تست و برشته، تخم مرغ آب پز و سفت، انواع آب ميوه و سبزي، سيب زميني، چوب شور، کراکر، برن، غلات پخته، شربت و ماست.
- بعد از توقف استفراغ، بزرگسالان و کودکان بالاتر از سه سال مي توانند تکه هاي کوچک يخ را هر ۱۰ تا ۲۰ دقيقه مک بزنند.
- مصرف تکه هاي ميوه يخ زده يا آب ميوه هاي رقيق شده همراه با يخ مي تواند در کنترل تهوع مفيد باشد.
- تعداد وعده هاي غذايي را افزايش و حجم غذا در هر وعده را کاهش دهيد و از مصرف غذاي سنگين خودداري کنيد.
- از قرار گرفتن در معرض بوي غذاهايي که رايحه تندي دارند، اجتناب کنيد.
- غذاها را ترجيحا سرد يا هم دما با حرارت اتاق مصرف کنيد.
- از تنقلات و غذاهاي خشک، نشاسته اي و پرنمک مانند چوب شور، کراکر و سيب زميني استفاده کنيد.
- از آبنبات هايي با طعم نعناع يا ليمو استفاده کنيد.
- بيشتر استراحت کنيد.
در عين حال بعد از واکسيناسيون در مواجهه با اسهال، مصرف مواد زير را مد نظر قرار دهيد:
- موز رسيده: به دليل داشتن املاح مفيد بويژه پتاسيم و فيبر پکتين که به تامين الکتروليت هاي از دست رفته در طول اسهال و جذب مايعات داخل روده ها کمک مي کند.
- برنج سفيد: به راحتي در دستگاه گوارش هضم شده و به روده ها استراحت مي دهد و سبب قوام دهي به مدفوع مي شود.
- سيب پخته/ کمپوت سيب بدون شکر: دستگاه گوارش سيب پخته را به راحتي هضم مي کند. البته در صورت ابتلا به سندرم روده تحريک پذير، کمپوت سيب بهتر است مصرف نشود.
- نان تست و برشته: در زمان اسهال، مصرف نان سفيد بهتر از نان سبوسدار يا نان کامل يا نان قهوه اي است زيرا هضم آن در دستگاه گوارش مناسب تر است.
- پوره سيب زميني آب پز يا بخارپز و نرم شده: همراه با کمي نمک بدون افزودن روغن توصيه مي شود.
- جوجه آب پز يا بخار پز: اين نوع طبخ جوجه، قوام ملايم و مناسبي ايجاد مي کند و مواد مغذي لازم در شرايط اسهال را تامين مي کند.
- ماست پروبيوتيک: حاوي پروبيوتيک هاي ترميم کننده سلول هاي جداره روده هاي آسيب ديده در طول اسهال است.
- آب مرغ/ سوپ مرغ بدون چربي يا کم چربي: سوپ مرغ غذاي مناسبي براي زمان اسهال است که الکتروليت ها و مواد مغذي از دست رفته در اسهال را جبران مي کند.
- آب: مصرف مايعات به ويژه آب در طول روز براي جبران کم آبي بدن به دليل اسهال در اين افراد توصيه مي شود.
از سوي ديگر در صورت رخداد يبوست مصرف مواد زير توصيه مي شود:
- غلات کامل که سبوس فراوان دارند مانند نان گندم کامل، برنج، قهوه اي، جودوسر و غلات پرک شده.
- انواع حبوبات مانند عدس، انواع لوبيا، نخود و دانه سويا.
- مغزها مانند بادام، بادام زميني، گردو و پسته، فندق ، مغز تخمه ها.
- ميوه ها مانند انواع توت، سيب، پرتقال و طالبي، کيوي، انجير، انگور، انواع آلو و زردآلو.
- انواع دانه هاي گياهي نظير تخم شربتي، خاکشير همراه با آب يا شربت کم شيرين.
- انواع سبزي ها مانند بروکلي، نخودفرنگي، کلم برگ سفيد و قرمز، گل کلم، کاهو، سبزي خوردن، اسفناج، برگ چغندر.
- زردک آب پز، کدوحلوايي آب پز، شلغم آب پز، به آب پز با اضافه کردن کمي عسل و زعفران ساييده.
- خشکبار بويژه آلو بخارا، برگه آلو و انجير خيسانده که قبل از خواب مي توان دو سه عدد آن را با مقداري آب ميل کرد.
در نهايت اگر بعد از تزريق واکسن کرونا دچار بي اشتهايي شديد، مصرف مواد زير توصيه مي شود:
- ميوه ها و سبزي ها با تاکيد بر سيب به صورت پالوده، انار، پرتقال، انجير، ليموترش، انبه و کدو حلوايي.
- چاي ليمو زنجبيل.
- ادويه ها.
- سمنو، جوانۀ گندم و جوانۀ نخود.
- شير برنج با سياه دانه و کمي دارچين.
- شله زرد با خلال بادام و پسته.
- مغزها و خشکبار شامل فندق، گردو، پسته، بادام، توت خشک، نخود و کشمش، مويز و برگه ميوه ها.
- اضافه کردن آرد برنج، به انواع سوپ يا غذا.