خواص چای سیاه در طب سنتی
مجله پزشکي دکتر سلام/چاي سياه نيز مانند هر خوراکي ديگري فوايد و زيانهايي دارد. اما از آنجا که طبيعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدامنوشيدن آن زيانآور نيست؛ پس افرادي که از نوشيدن چاي، دچار مشکل ميشوند، داراي سوء مزاج، ضعف مزاج يا… هستند.
طبيعت چاي، بنابر نظر حکيم عقيلي خراساني، گرم و خشک در مرحله دوم است و اينکه برخي بهجهت تسکين عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلي بدن، آن را سرد دانستهاند، اصلاً درست نيست. سبب اين آثار، به تلطيف اخلاط بلغمي غليظ و پاکسازي اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.
چاي سياه موجب تعديل مزاج و تقويت اندامهاي بدن ميشود؛ حرارت غريزي و بهتبع آن، ارواح و قواي بدن را تقويت ميکند؛ و بهخاطر قبض و عطريتي که دارد، موجب تقويت معده ميشود، همچنين چاي سياه بهعلت حرارتي که دارد ميتواند موجب افزايش قواي جنسي در افراد با مزاج سرد و تَر شود.
بهخلاف آب، نوشيدن يک فنجان چاي پس از غذاهاي سنگين، به برطرفکردن آثار زيانبار غذاهاي چرب کمک ميکند و موجب احساس راحتي در معده ميشود. همچنين چاي بهخاطر حرارت مزاجي خود، اخلاط لزج را از مسيرهايي که در آن تجمع يافتهاند، پاک ميکند و انسدادهاي مجاري بدن را باز مينمايد و همچنين تشنگي کاذب را برطرف ميکند. نوشيدن چاي، موجب افزايش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک ميکند.
از ديگر خواص چاي سياه ميتوان به تسکين برخي سردردها، تصفيه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازي معده و مغز، کاهش بوي بد دهان، کاهش اندوه و افزايش نشاط، رفع برخي از مشکلات ادراري، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.