درمان سرطان ریه با داروی ترکیبی جدید

ايسنا/کارآزمايي باليني بينالمللي نتايج اميدوارکنندهاي از درمان هدفمند گيرنده انساني فاکتور رشد اپيدرمي ۲(HER ۲) براي سرطان ريه سلول غيرکوچک ارائه ميدهد.
به گزارش نيوز وايز دادههاي جديد محققان مرکز سرطان مموريال اسلون کترينگ(MSK) ايالات متحده يک درمان جديد اميدوارکننده براي افراد مبتلا به سرطان ريه سلول غيرکوچک با گيرنده انساني فاکتور رشد اپيدرمي ۲(HER ۲) جهش يافته(NSCLC) را نشان داد.
مرحله دوم کارآزمايي بينالمللي چند مرکزي(DESTINY-Lung۰۱) نشان داد که در بيماران مبتلا به سرطان ريه سلول غيرکوچک جهش يافته HER۲ داروهاي تراستوزوماب دروشتکن(trastuzumab deruxtecan)، يک مزدوج آنتيبادي-دارويي HER۲ فعاليت ضد سرطاني قوي و با دوام از خود نشان داد. اين تحقيق توسط دکتر باب لي، محقق اصلي مرکز سرطان مموريال اسلون کترينگ، سفير پزشک در چين و آسيا و اقيانوسيه و مدير ارشد علمي اين مرکز انجام شد.
تراستوزوماب که با نام تجاري هرسپتين و دروشتکن با نام تجاري اينهرتو به فروش ميرسد، آنتيبادي تک بنياني است که براي درمان سرطان سينه و سرطان معده و به طور خاص براي سرطاني که گيرنده HER۲ مثبت است و ممکن است به تنهايي يا همراه با ساير داروهاي شيمي درماني نيز استفاده شود.
دکتر لي توضيح داد: اين نتايج براي اين گروه از بيماران که درمان آنان به طور معمول با اشکال ديگر درمان مشکل بوده، بسيار اميدوار کننده است.
محققان و پزشکان در مرکز سرطان مموريال اسلون کترينگ ۲ دهه است که گيرنده انساني فاکتور رشد اپيدرمي ۲(HER ۲) را در سرطان ريه بررسي ميکنند و نتايج نشان ميدهد که مدل تغيير يافته ديگري در پيشرفت درمان براي اين بيماران ارائه ميشود.
تلاشهاي اخير در هدف قرار دادن سرطان ريه سلول غيرکوچک جهش يافته HER۲ دلگرم کننده اما نتايج متناقضي به همراه داشته است. جهشهاي HER۲ حدود سه درصد از سرطان ريه سلول غيرکوچک غيرسنگفرشي را تحريک ميکند. بيماران مبتلا به اين سرطانها به طور معمول در سن جواني، زن و غيرسيگاري هستند و اغلب پيش آگهي ضعيف و شيوع افزايشي متاستازهاي مغزي دارند. اگرچه هدفگيري HER۲ درمان بيماران مبتلا به سرطان سينه و معده را تغيير داده اما در حال حاضر هيچ درماني با هدف HER۲ براي بيماران مبتلا به سرطان ريه سلول غيرکوچک تاييد نشده است.
بين مه ۲۰۱۸ و جولاي ۲۰۲۰، ۹۱ بيمار از آمريکاي شمالي، اروپا و آسيا که پيش از اين تحت درمان سرطان ريه سلول غيرکوچک با HER۲ جهش يافته قرار گرفته بودند، براي مرحله دوم آزمايش(DESTINY-Lung۰۱) با داروهاي تراستوزوماب دروشتکن تحت درمان قرار گرفتند. در بين ۹۱ بيمار ۵۰ بيمار پاسخ عيني تاييد شده(۵۴.۹درصد) داشتند و به طور تقريبي همه بيماران کنترل بيماري با کاهش اندازه تومور(۹۲.۳درصد) را نشان دادند.
اين اولين ترکيب آنتي بادي-دارويي(نوعي داروي دقيق) که براي سرطان ريه است، اولين درمان با هدفگيري جهشهاي HER۲ و اولين درمان با هدفگيري HER۲ براي سرطان ريه است که از سوي سازمان غذا و داروي آمريکا(FDA) به عنوان يک درمان موفقيت آميز شناخته شده است.
يافتههاي اين تحقيق در مجله پزشکي New England(NEJM) منتشر و در کنگره انجمن اروپايي پزشکي سرطان شناسي(ESMO) ۲۰۲۱ ارائه شده است.