پرخوری تنها عامل چاقی نیست
ايسنا/ متخصصان تغذيه اخيرا به يافتههاي جديدي درباره سوختوساز بدن دست يافتهاند که نشان ميدهد اينکه «چه چيزي ميخوريم» در چاق شدن ما بيشتر از اينکه «چقدر ميخوريم»، تأثير دارد.
متخصصان تغذيه و سلامت ميگويند هرچند بسياري از افرادي که اضافهوزن دارند بارها ملامت شدهاند که پرخوري، دليل چاقي آنهاست اما نتايج يک تحقيق جديد، اين گفته را تاييد نميکند.
اگرچه زياد خوردن ميتواند بخشي از مشکل باشد اما شواهدي وجود دارد مبني بر اين که مصرف غذاهاي بيکيفيت به ويژه کربوهيدراتهاي فرآوري شده، باعث افزايش وزن ميشوند هرچند در حجم کم يا معمولي خورده شوند.
بر اساس اطلاعات مرکز کنترل و پيشگيري از بيماريهاي ايالاتمتحده، چاقي بيش از ۴۰ درصد از بزرگسالان آمريکايي را تحت تأثير قرار ميدهد و بر اساس آمار سلامت در سال ۲۰۱۹ ميلادي، اين رقم براي انگليسيها در حدود ۲۸ درصد بوده است.
اين عارضه بخش قابلتوجهي از مردم را در معرض خطر بيشتري در رابطه با بروز بيماريهاي قلبي، سکته مغزي، ديابت نوع دو و حتي انواع خاصي از سرطان قرار ميدهد و همچنين نشان ميدهد که چاقي، بيشتر افرادي را که در مناطق محروم زندگي ميکنند، تحت تأثير قرار ميدهد.
دادههاي نظام سلامت عمومي انگليس (NHS) نشان ميدهد که طي سالهاي ۱۹-۲۰۱۸ ميلادي بيش از ۱۱ هزار مورد بستري در بيمارستان بهطور مستقيم به چاقي مربوط بوده است.
مقاله جديدي در مورد علل چاقي در مجله "تغذيه باليني در آمريکا" منتشر شده که نشان ميدهد چاقي با مصرف غذاهاي بيکيفيت و کربوهيدراتهاي فرآوري شده بيشتر مرتبط است تا با پرخوري.
نويسندگان اين مقاله استدلال ميکنند که بر اساس يک مدل جديد مربوط به علت چاقي و مديريت وزن، موسوم به "مدل کربوهيدرات-انسولين"، مسئوليت شيوع چاقي بر گردن "الگوهاي رژيم غذايي مدرن" است که مشخصه آن، مصرف بيش از حد غذاهايي با بار قندي بالا به ويژه کربوهيدراتهاي فرآوري شده و سريع هضم است.
بر اساس اين مدل، اين غذاها باعث واکنشهاي هورموني ميشوند که متابوليسم ما را بهطور اساسي تغيير ميدهد و در نتيجه باعث ذخيره چربي، افزايش وزن و چاقي ميشود.
متخصصان ميگويند: هنگاميکه ما کربوهيدراتهاي بسيار فرآوري شده ميخوريم، بدن ترشح انسولين را افزايش ميدهد و ترشح گلوکاگون را سرکوب ميکند. اين به نوبه خود به سلولهاي چربي علامت ميدهد که کالري بيشتري ذخيره کنند و در نتيجه کالري کمتري براي سوخت ماهيچهها و ساير بافتهاي فعال متابوليکي در اختيار بدن قرار ميگيرد.
به نوشته روزنامه اينديپندنت، مدل کربوهيدرات-انسولين به جاي اينکه مردم را به کمتر خوردن ترغيب کند، راهبردي که در درازمدت جواب نميدهد، راه ديگري را پيشنهاد ميکند که آن تمرکز بيشتر روي "آنچه ميخوريم" است.