کرونا/ تست سریع کرونا برای چه کسانی توصیه میشود و چقدر قابل اعتماد است؟

خبرآنلاين/ اکنون دو نوع تست جهت تشخيص ابتلاي افراد به ويروس کرونا در سراسر دنيا به کار گرفته ميشود؛ آزمايش PCR و آزمايش آنتيژن.
الهه جعفرزاده: تست Rapid (به معناي سريع) که با نام آنتيژن نيز شناخته ميشود، ويژگيهاي ساختاري خارجي ويروس را شناسايي ميکند. منظور از ويژگيهاي خارجي، پروتئينهاي کوچکي هستند که در سطح ويروس هستند و در نمونهي گرفتهشده از بيمار وجود دارند. تست آنتيژن که اغلب به عنوان تست رپيد يا تست سريع کرونا شناخته ميشود، قطعات پروتئيني اختصاصي ويروس کرونا را مورد بررسي قرار ميدهد. پزشکان نمونههاي مخاطي را از قسمتهايي (مانند مجراي بيني) نمونهبرداري ميکنند که در آن، ويروس بيشترين تکثير را دارد. اين تست در کلينيک، مطب و بيمارستان توسط کادر درمان قابل انجام است و زمان مورد نياز براي اعلام نتيجه آن بسيار سريع است؛ تست آنتيژن معمولاً فقط ۱۵ تا ۳۰ دقيقه طول ميکشد.
نحوه انجام تست آنتيژن چگونه است؟
آزمايشهاي آنتي ژني و مولکولي به نمونههايي (مانند سلولهاي سطحي نازوفارنکس يا خلط/ بزاق) که احتمالاً حاوي ويروس هستند، نياز دارند. اکثر آزمايشات در بيماريهاي تنفسي مانند کوويد-۱۹، از نمونه مخاط بيني فرد (با استفاده از سوآبهاي حلق و بيني يا سوآب هاي قدامي بيني) يا دهان (با استفاده از فنجان جمعآوري بزاق) استفاده ميکنند.
کدام تست کوويد دقت بيشتري دارد؟
تست رپيد يا آنتيژن معمولاً سريعتر انجام ميشود اما حساسيت کمتري نسبت به تست PCR دارد. با توجه به اينکه تست آنتيژن به اندازه PCR دقيق نيست، اگر جواب تست آنتيژن منفي شود، پزشک مربوطه ميتواند براي اطمينان بيشترتست PCR را تجويز کند.
آزمايش PCR توانايي کشف عفونت در مراحل اوليه را دارد. از طرف ديگر، تست سريع نيز ميتواند افرادي را که در مراحل اوليه ابتلا به عفونت هستند، شناسايي کند؛ بنابراين، اين تست باعث جلوگيري از شيوع و انتشار کرونا ميشود به ويژه در افرادي که هيچ يک از علائم ويروس کرونا را ندارند.
سازمان غذا و داروي امريکا (FDA) اخيراً انتشار کيتهاي تست رپيد را در داروخانهها مجاز اعلام کرده است تا شهروندان بدون نسخه پزشک نيز قادر به تهيه آن باشند. هرچند اين تست به اندازه تست PCR قابل اعتماد نيست اما براي تشخيص خانگي گزينه خوبي بهشمار ميآيد.
مزايا و معايب تست رپيد/ آنتيژن
مزاياي تست رپيد:
- ميتواند توليد فعال پروتئين هاي ويروسي را شناسايي کند.
- نسبتاً سريع (نتيجه در عرض ۱۵تا ۳۰ دقيقه آماده مي شود)
- احتياجي به استخراج RNA و مراحل تقويت نوکلئيک اسيد نيست.
معايب تست رپيد:
- نيازمند طراحي گسترده و بيعيب و نقص آنتيباديهايي است که به پروتئينهاي ويروسي در نمونه (همان آنتيژنها) واکنش نشان دهد.
- نيازمند دانش عميقي از پروتئينهاي ويروسي توليدشده در محيطهاي مختلف بافت است.
- در صورتي که ميزان توليد پروتئين ويروسي پايين باشد يا ويروس در محل نمونهبرداري به اندازه کافي تکثير شده نباشد، ممکن است با نتيجه منفي کاذب روبهرو شويم.
تست رپيد براي کدام دسته از افراد توصيه ميشود؟
تست رپيد براي کساني تجويز ميشود که علائم بيماري کوويد را دارند. در حالي که نتيجهي اين تست بهسرعت مشخص ميشود، اما اين احتمال هم وجود دارد که نتيجه تست هميشه دقيق نباشد.
تست رپيد يا آنتيژن حتي براي افرادي که واکسينه شدهاند نيز مورد استفاده است. همچنين اين تست براي افرادي که قصد سفر به کشوري ديگر را دارند، کاربردي است. با انجام تست رپيد، افراد علاوه بر خودشانٍ از ديگران نيز محافظت ميکنند.
تست رپيد چقدر مؤثر است؟
نمونهگير بايد دستورالعمل نحوه استفاده از کيت را بداند و آن را رعايت کند تا بتواند نتيجه را به درستي تشخيص دهد. درصد اطمينان از نتيجه تست به عواملي مانند توانايي فرد نمونهگيرنده، رعايت دستورالعملها و ميزان تکثير ويروس بستگي دارد. بر اساس تحقيقاتِ انجامشده، تست رپيد به کنترل اپيدمي کمک شاياني ميکند. اين تستها سريع و ارزان هستند و هزينه کمتري نسبت به تست PCR دارند.
منابع: memorialhealthcare ، clevelandclinic ، mayoclinic