تبيان/ مينا لايه سخت و آهکي دندان است و عاج نيز قسمت تاج را پوشانده و بهعنوان محافظ عمل ميکند. اگر مصرف خوراکيهاي ترش که حاوي اسيد هستند، به شکل عادت درآيد، pH محيط دهان، اسيدي ميشود و بهمرور کلسيم موجود در مينا کاهش مييابد و در نهايت از بين ميرود.
کودکان و نوجوانان علاقه زيادي به خوردن خوراکيهاي ترش مانند آلوچه، لواشک، ليموترش، نوشابههاي گازدار و شربتهاي حاوي اسيدسيتريک (که در نظر عامه آبميوه قلمداد ميشود) دارند، اما اين خوراکيها حاوي اسيدسيتريک و قند ساکاروز (شکر) هستند و مصرفشان در طولانيمدت باعث تخريب مينا و عاج دندان و در نهايت درد دندان ميشود. مينا لايه سخت و آهکي دندان است و عاج نيز قسمت تاج را پوشانده و بهعنوان محافظ عمل ميکند.
البته حفاظت اصلي از دندانها، به عهده بزاق است که با توليد اسيديته مناسب از تخريب دندانها در برابر عوامل خارجي جلوگيري ميکند.
اگر مصرف خوراکيهاي ترش که حاوي اسيدند، به شکل عادت درآيد، pH محيط دهان، اسيدي ميشود و بهمرور کلسيم موجود در مينا کاهش مييابد و در نهايت از بين ميرود.
در اين حالت بخشي از عاج دندان که يک بافت زنده و داراي حس است، با محيط دهان تماس پيدا ميکند و در معرض تحريکهاي مختلف مثل سرما، گرما، شوري و ترشي قرار ميگيرد.
عاج دندان اين قابليت را دارد که تحريکهاي ايجاد شده را به عصب دندانها (شيري يا دائمي) منتقل کند و دندانهاي افرادي که چنين مشکلي دارند، با خوردن غذاها و نوشيدنيهاي سرد و گرم، شيرين، ترش و شور حساس ميشود و حتي ممکن است دچار درد هم بشود.