نماد آخرین خبر

خطرهای پیش رو به خاطر آئدس

منبع
خراسان
بروزرسانی
خطرهای پیش رو به خاطر آئدس

خراسان/ براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، مناطق جنوبی ایران در کمربند انتشار بیماری‌های ناشی از گزش پشه آئدس قرار دارند. هرچند که این پشه بومی کشور نیست اما ایران شرایط آب و هوایی خوبی برای زیست پشه آئدس دارد.

  دانگ، زیکا و چیکونگونیا
سه بیماری مهمی که پشه آئدس منتقل می‌کند شامل بیماری تب دانگ، زیکا و چیکونگونیاست. بیماری‌های دیگری مانند تب زرد هم توسط این پشه منتقل می‌شود، اما از آن جایی که این بیماری فعلا در فهرست بیماری‌هایی نیست که بتواند همه‌گیری‌های گسترده ایجاد کند و از سوی دیگر واکسن هم دارد، بنابراین موارد بیماری تب زرد محدود است و در کشورهای اطراف ایران گزارش نشده است.
  تب دانگ
بیماری تب دانگ یا تب استخوان‌شِکن می‌تواند با علایمی شبیه سرماخوردگی و کرونا مانند تب شدید، درد استخوانی و عضلانی، سردرد، درد حدقه چشم و... شروع شود. این بیماری در اکثر موارد به ویژه در کسانی که نقص سیستم ایمنی ندارند می‌تواند به شکل خود محدود شونده با درمان حمایتی بهبود یابد.
   چیکونگونیا
دردهای مفصلی مهم‌ترین شاخصه ابتلا به چیکونگونیاست. این دردهای مفصلی به راحتی با داروی مسکن درمان نمی‌شود و حتی ممکن است سبب افزایش علایم بیماری و موارد شدید آن شود. البته این بیماری برخلاف بیماری تب دانگ کشنده نیست؛ هرچند که این بیماری می‌تواند در افراد مسن، خانم‌های باردار و کودکان به شکل نوع شدید ایجاد شود.
   زیکا
زیکا که یکی دیگر از بیماری‌های منتقل شونده توسط پشه آئدس است، علاوه بر آن که از طریق گزش پشه می‌تواند منتقل شود، از طریق روابط جنسی و همچنین از مادر به جنین قابلیت انتقال دارد. درباره زیکا نگرانی‌های بیشتری وجود دارد زیرا ممکن است نوزادانی با سرهای کوچک (میکروسفال) به دنیا بیایند و باعث به دنیا آمدن نسلی با عقب‌ماندگی ذهنی شود.
   بهداشت محیط، مهم ترین روش مقابله
کارشناس مدیریت بیماری‌های منتقل شونده از «آئدس» اداره بیماری‌های قابل انتقال از ناقلین وزارت بهداشت می‌گوید که مهم‌ترین عامل در مبارزه با پشه‌ ناقل آئدس توجه به بهداشت محیط و به‌سازی محیط است. همچنین دقت در رها نکردن زباله و فاضلاب در محیط عمومی در جلوگیری از انتشار بیماری و پشه موثر است.
عمده فعالیت پشه‌های آئدس معمولا در هوای گرگ و میش و زمان‌های طلوع و غروب آفتاب است. این درحالی است که پشه ناقل بیماری در طول روز هم فعال است و برای پیشگیری از گزش نمی‌توانیم توصیه‌هایی مانند خوابیدن در پشه‌بند را به مردم داشته باشیم. استفاده از دور کننده‌های حشرات، پوشیدن لباس‌های روشن و گشاد می‌تواند در دوری از گزش حشرات موثر باشد.
   درمان نیش پشه آئدس
در صورت آلوده شدن به ویروس پشه آئدس هیچ درمان خاصی وجود ندارد اما برای کنترل علایم دردهای ماهیچه‌ای و تب می‌توان از کاهش‌دهنده‌های تب و مسکن استفاده کرد. بهترین انتخاب برای درمان این علایم استفاده از استامینوفن یا پاراسماتول است. بیمار مبتلا به تب دانگ نباید از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوبروفن و آسپرین استفاده کند، زیرا این داروها سبب نازک شدن عروق خونی می‌شود.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره