بالاخره امواج مودم ضرر دارند یا نه؟
تبیان/ امروزه کمتر کسی پیدا میشود که از وای فای استفاده نکرده باشد و یا حتی در منزل یا محل کارش با آن سر و کار نداشته باشد. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید تکنولوژی وای فای یا Wi-Fi که مخفف Wireless Fidelity است، تقریبا از سال 1997 میلادی وارد عرصه صنعت شد و پس از آن به خانهها راه یافت.
البته نخستین بار در اکتبر سال 2010 رونمایی شد و یک تکنولوژی بی سیم همتا به همتا یا همان peer-to-peer است و به رایانه و گوشیهای هوشمند این قابلیت را میدهد تا بدون داشتن یک شبکه مشترک به هم متصل شوند.
تناقض
در رابطه با خطرات و ضررهایی که امواج وای فای به جانداران میرساند، مقالات و تحقیقات زیادی وجود دارد که با یک جستجوی ساده در اینترنت به صدها مورد از آنها دسترسی پیدا میکنید.
برخی از آنها معتقدند که این امواج خطر جدی ندارند و دلیل آنها این است که امواج وای فای بر خلاف امواج گوشی تلفن همراه بر روی نقطه خاصی از بدن تجمع و تمرکز ندارند.زندگی مدرن امروزی با اینترنت عجین شده و به طور حتم تصور زندگی بدون اینترنت ممکن نیست، اما با دانستن این خطرات در مورد امواج وای فای نگرانیهایی به وجود میآید.
مثلا زمان مکالمه، امواج مستقیم بر سر و مغز انسان اثرگذارند و جمجمه انسان توانایی جلوگیری از امواج برای نفوذ در مغز را ندارد.
اما آنها معتقدند این موضوع در مورد وای فای صدق نمیکند و از آنجایی که سیگنالهای آن بر روی نقطه خاصی از بدن تمرکز ندارند، خطر آن از این جهت کمتر است. همچنین وجود فاصله بین بدن انسان و مودم، منجر به آن میشود که خطرات احتمالی امواج وای فای نسبت به گوشی تلفن همراه کاهش پیدا کند.
اما تعداد بیشتری از آزمایشات و تحقیقات بیانگر ضرر و خطرات امواج وای فای است که در ادامه برایتان شرح میدهیم.
تحقیقات معتبر
وای فای حامل سیگنالهای رادیویی است، از این رو نمیتواند چندان بی ضرر باشد. به طور نمونه در سال 2008 یکی از کارشناسان آمریکایی مقالهای با عنوان «کنترل مغز توسط گوشیهای هوشمند» منتشر کرد که در آن اثرات خطرناک وایفای را بازگو کرده بود و یا طبق گزارش آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان در سال 2011، این امواج در گروه عوامل «احتمالا» سرطانزا برای انسان طبقهبندی شده و در آن ذکر شده که کودکان نیز بسیار بیشتر در معرض این خطر هستند.
همچنین سازمان بهداشت جهانی نیز در گزارشی به واقعیتهای خطرناک در مورد امواج وایفای اشاره کرده است و طبق آخرین تحقیقات، امواج وایفای در دسته 2B عوامل سرطانزا قرار گرفتهاند. در این دسته معمولا عواملی قرار داده میشوند که هر چند احتمال ابتلا به سرطان را افزایش میدهند، اما عامل قطعی و صد در صدی نیستند.
وای فای چه ضرری برای انسانها داره؟
به طور کلی امواج وایفای میتوانند اثرات بیولوژیکی خطرناکی روی انسانها و حتی سایر جانداران بگذارند که در زیر به آنها اشاره شده است:
· افزایش احتمال ابتلا به سرطان
· ناباروری در زنان و مردان
· ضعیف شدن فعالیتهای ذهنی
· اختلال در رشد و ترمیم سلولها
· کند شدن رشد کودکان
· افزایش نفوذ پذیری سد خونی مغز
· اختلال در سوخت و ساز گلوکزهای مغزی
· تولید و افزایش استرس
· اختلال در سوخت و سازهای سلولی
· افسردگی و بی خوابی
· افزایش احتمال آلزایمر
· ایجاد حساسیتهای الکتریکی
· بیماریهای قلبی
· و ...
تاثیر وای فای روی گیاهان و جانوران
طبق آزمایشات متعدد روی گیاهان، مشخص شده است در شرایط یکسان گیاهانی که در معرض امواج وای فای قرار دارند، یا از بین رفتهاند و یا رشد بسیار کمی داشتهاند و در یک کلام میتوان گفت این امواج بر متابولیسم گیاهان تاثیر گذار است.
در میان جانوران نیز این موضوع بسیار مهم است و به نوعی سلامت جانداران و حیات وحش را به خطر میاندازد. مثلا طبق تحقیقات انجام شده، وای فای میتواند باعث اختلال در جهتیابی و حرکات پرندهها و حشرات شود و این وضعیت خطرناک با برنامههایی که برای اینترنت 5G در حال گسترش است، بدتر خواهد شد.
چاره چیه؟
زندگی مدرن امروزی با اینترنت عجین شده و به طور حتم تصور زندگی بدون اینترنت ممکن نیست، اما با دانستن این خطرات در مورد امواج وای فای نگرانیهایی به وجود میآید. از این رو توصیه به چند اصل کلیدی را باید جدی بگیریم.
- اول آنکه تا جای ممکن تلفن هوشمند، لپتاپ، تبلت و دیگر دستگاههای ارتباطی را نزدیک به بدن خود نگاه ندارید.
- دوم اینکه بههنگام خواب این وسایل بهخصوص مودم خود را خاموش کنید.
- سومین مورد هم این است که مودم را در اتاق خواب نگهداری نکنید، چرا که بدن انسان در نیمه شب و زمان خواب بیشترین آسیبپذیری در مقابل عوارض ناشی از وایفای را دارد.
- مورد چهارم هم استفاده از کابلهای استاندارد به جای وایفای است.