گوناگون/ فلسفه و ابعاد استخاره از دیدگاه ائمه
روزیاتو/ استخاره در فرهنگ اسلامی، عملی است که با هدف طلب خیر و صلاح از خداوند انجام میشود. فرد با انجام استخاره، از خداوند میخواهد تا او را به بهترین مسیر هدایت کند. فلسفه استخاره ریشه در اعتقادات مذهبی و باور به وجود خداوند بلند مرتبه دارد.
فلسفه گرفتن استخاره چیست؟
در موارد تصمیم گیری در زندگی انسان، اسلام نقش اول را بر عهده حجت باطن (عقل) گذاشته است. در قرآن کریم سفارش زیادی به خردورزی و بهره گیری از عقل شده است و از نظر قرآن، بدترین موجودات کسانی هستند که کارهایشان از روی تعقل نیست.
همچنین در آموزه های دینی به عوامل دیگری که در تصمیم سازی خردمندانه دخیل اند تأکید فراوان شده است که مهم ترین آنها «مشورت» است.
اما گاهی با مشورت کردن نیز تردید ها بر طرف نمی شود و نمی توان تصمیم گیری کرد در این مرحله است که روایات، برای از بین بردن تردید، استخاره را پیشنهاد می کنند.
برخی فکر میکنند استخاره کردن یعنی اینکه تمام آینده یک شخص باید به تصویر کشیده شود.
اما استخاره به این معنا نیست؛ لذا باید استخاره با قرآن را از معانی و علوم غیبی که در داخل آن نهفته شده است، جدا بدانیم. استخاره کردن رفع حیرت به وسیله آیات الهی است و مراحل خاص خود را دارد.
استخاره در روایات معصومین
مرازم از امام صادق (علیهالسلام) روایت کرده است که فرمودند: هرکس خواست کارى را انجام دهد، ابتدا دو رکعت نماز بخواند، سپس حمد خدا و ثناى او گوید و صلوات بر پیامبر فرستد و بگوید: «خدایا اگر در این کار خیرى براى دین و دنیاى من است، آن را برایم آسان و مقدر کن، و اگر اینطور نیست، آن را از من دور گردان». مرازم مىگوید پرسیدم: چه سورهای در نماز بخوانم. حضرت فرمود: هر سورهاى خواستى؛ اگر خواستى قل هو الله و قل یا ایها الکافرون را بخوان که قل هو الله معادل ثلث قرآن است.
نیز از امام صادق (علیهالسلام) روایت شده است که هرگاه مىخواستند عبدى یا حیوانى بخرند یا حاجت کوچکى یا کار آسانى داشتند، هفتبار استخاره مىکردند و اگر امر مهمى بود، صدبار استخاره مىکردند.
از امام صادق علیه السلام حکایت شده: ” اگر نتوانستی کاری را تشخیص دهی قرآن را باز کن اولین چیزی که به چشمت آمد طبق آن عمل کن. مثلًا اگر آیه بهشت بود طبقش عمل کن، اگر آیه عذاب بود طبقش عمل نکن
همچنین از رسول خدا (ص)نقل شده است که فرمود: هنگام استخاره با قرآن، ابتدا سه بار سورهی توحید را بخوان سپس سه بار صلوات بر محمد و آلش بفرست، سپس بگو: «اللهم تفألت بکتابک و توکلت علیک فأرنی من کتابک ماهو مکتوم من سرک المکنون فی غیبک». یعنی: “خدایا به کتاب تو تفأل میزنم، و بر تو توکل میکنم و از کتابت آنچه را که در نهان غیب تو، پوشیده شده به من بنمایان.» پس از این دعا، قرآن را بگشا و از سطر اول، صفحهی سمت راست، مقصود خود را به دست آور.
ابعاد مختلف استخاره
استخاره نشان از آن دارد که انسان به تنهایی از همه امور آگاه نیست و به حکمت و دانایی خداوند اعتماد دارد.
در مواجهه با تصمیمات مهم، استخاره میتواند به فرد آرامش دهد و به او کمک کند تا با اطمینان بیشتری تصمیم بگیرد.
استخاره به فرد یادآوری میکند که به نشانههای الهی در زندگی توجه کند و از آنها برای تصمیمگیری استفاده کند.
حالا اگر قصد دارید که با بهترین روش ممکن و آداب صحیح استخاره بگیرید وارد استخاره با قرآن با جواب – استخاره آنلاین خوب و بد فوری صفحه شوید.
اگر همه این شرایط برای شما پیش آمده و فقط میتوانید از پروردگار مهربان راهنمایی جویید دل به او بخشید و استخارهای را برای رفع اضطراب و تشویش در تصمیمگیری بگیرید. باشد که خیر عظیمی در انجام دادن یا ندادن کار در انتظار شما باشد.