ضرب المثل/ خر که جو دید کاه نمی خوره
آخرین خبر/ ضربالمثل “خر که جو دید کاه نمیخوره” به این مفهوم است که افراد وقتی به انتخابی ارزشمندتر یا بهتر دست پیدا میکنند، دیگر به گزینههای کمارزشتر یا غیرضروری توجه نمیکنند. این ضربالمثل به رفتار طبیعی انسان اشاره دارد که در مواجهه با شرایط مطلوبتر، از امکانات کمارزشتر صرفنظر میکند.
داستان ضرب المثل: در روزگاران قدیم، در روستایی کوچک، کشاورزی به نام «عمو کاظم» زندگی میکرد. او مردی سختکوش بود و تنها دارایی ارزشمندش، خری بود که برای حمل بار و کارهای مزرعه از آن استفاده میکرد. این خر سالها به عمو کاظم خدمت کرده و در بسیاری از کارهای روزانهاش کمکحال او بود.
یک روز، عمو کاظم که به شدت مشغول کار در زمینهای کشاورزی بود، متوجه شد که خرش از صبح چیزی نخورده و بیحال شده است. او تصمیم گرفت برای تغذیه خرش مقداری کاه و کمی جو آماده کند. از آنجا که جو خوراکی مقویتر بود، عمو کاظم برای تشویق خرش مقداری از آن را با کاه مخلوط کرد. اما خر که تیزبین بود، بلافاصله جو را تشخیص داد و به جای خوردن کاه، تنها جوها را از میان کاه جدا کرد و خورد.این رفتار خر، توجه عمو کاظم را جلب کرد. او که به خرش علاقه داشت، خندید و گفت:
“آفرین به تو! حتی حیوان هم میداند که باید بهترین را انتخاب کند. تو دیگر چرا جو را به کاه ترجیح ندهی؟”
چند روز بعد، عمو کاظم مجبور شد خرش را برای خرید گندم به شهر ببرد. هنگام بازگشت، به دلیل بار سنگین گندم، تصمیم گرفت خر را کمی در کنار یک استراحتگاه نگه دارد و به او خوراک بدهد. صاحب استراحتگاه، برای کمک به عمو کاظم، مقداری کاه و سبوس به او پیشنهاد داد. اما عمو کاظم که همیشه به رفاه خرش اهمیت میداد، کمی جو از کیسه خود درآورد و در کنار کاه ریخت.
خر دوباره همان کار را کرد: تمام جوها را خورد و حتی نزدیک کاه هم نرفت. این بار، افرادی که در استراحتگاه بودند، با دیدن این صحنه شروع به خندیدن کردند و گفتند:
“خر هم فهمیده که کاه در مقابل جو ارزشی ندارد! حالا ما باید از این خر یاد بگیریم که همیشه بهترین را انتخاب کنیم. این رفتار خر، درسی برای عمو کاظم و دیگران شد. از آن روز به بعد، هر بار که کسی در روستا انتخابی آگاهانه میکرد یا چیزی ارزشمندتر را ترجیح میداد، مردم با لبخند میگفتند:
“خر که جو دید، کاه نمیخوره!”