سيمرغ: اسيدهاي چرب امگا- 3، اسيد هاي چرب غير اشباع هستند که در بدن ساخته نمي شوند و مي بايست از طريق رژيم غذايي (مانند ماهي ها و تخم کتان) و يا مکمل هاي غذايي در اختيار بدن قرار گيرند.
سه اسيد چرب معروف از خانواده امگا- 3 عبارتند از:
آلفالينولنيک اسيد (ALA)
ايکوزاپنتانوئيک اسيد (EPA)
دوکوزاهگزانوئيک اسيد (DHA)
اسيدهاي چرب امگا- 3 در هر مرحله از زندگي ضروري اند. اين اسيدهاي چرب در تنظيم کليه عملکردهاي فيزيولوژيک بدن از جمله در سيستم قلبي - عروقي، توليد مثل، ايمني، عصبي، بينايي، پوست و اسکلت به کارمي روند.
بر اساس مطالعه اي که در نشريه انجمن آلزايمر به چاپ رسيد، مصرف اسيدهاي چرب امگا- 3 به ويژه نوعي اسيد چرب امگا- 3 موسوم به دوکوزاهگزانوئيک اسيد (DHA) موجب بهبود حافظه و يادگيري در سالمنداني مي شود که مبتلا به اختلالات شناختي هستند.
در اين بررسي مشخص شد که دريافت DHA به مدت 6 ماه با بهبود حافظه و يادگيري در سالمندان مبتلا به اختلالات حافظه همراه است. پايين بودن سطح DHA موجب کاهش عملکرد شناختي در سالمندان مبتلا به آلزايمر مي شود و بالا بودن سطح اين اسيد چرب خطر ابتلا به آلزايمر را کاهش مي دهد.
در بيماري آلزايمر ضايعاتي به نام پلاک در مغز تشکيل ميشوند که ناشي از تجمع غيرطبيعي پروتئين هايي به نام "بتا آميلوئيد" در مغز هستند. اين پلاک ها براي سلول هاي مغزي خاصيت سمي داشته و در نهايت منجر به بيماري آلزايمر مي گردند. تحقيقات نشان مي دهند که اسيدهاي چرب امگا- 3 مانع ساخت اين پروتئينها در بافت مغز مي شوند.
دوران سالمندي در صورتي که با سلامت جسمي و رواني همراه باشد، مي تواند يکي از رضايت بخش ترين دوران زندگي هر فرد محسوب گردد، اما متاسفانه در اين سنين اغلب افراد دچار کاهش توانايي جسمي، ابتلا به بيماري هاي مزمن از قبيل بيماري هاي قلبي – عروقي و ديابت و همچنين مشکلات رواني مي شوند. رژيم غذايي نقش مهمي را در سلامت و طول عمر ايفا مي کند و در اين بين اسيدهاي چرب امگا- 3 در حفظ سلامت عمومي بدن و پيشگيري از بسياري بيماري هاي تحليل برنده مربوط به سالمندي نقش عمده اي دارند.