گوناگون/تولید انبوه قیر از روغنهای گیاهی با تلاش محققان جهاد دانشگاهی
بروزرسانی
ايسنا: محققان جهاد دانشگاهي واحد تهران موفق به توليد امولسيفاير قير تند و کندشکن شدند که حدود 60 درصد ترکيبات آن از روغنهاي گياهي تشکيل شده و کاملا دوستدار محيط زيست است.
دکتر رحماني، معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد دانشگاه تهران، با بيان اين که امولسيفاير قير يک ترکيب شيميايي آلي به نام سورفکتانت است که براي همگنسازي مخلوط قير و آب مورد استفاده قرار ميگيرد، گفت: اين محصول از طريق واکنش اسيدهاي چرب و پليآمينها و ترکيب با سورفکتانتهاي غيريوني و ساير افزودنيها به منظور استفاده در قيرهاي امولسيوني به دست محققان جهاد دانشگاهي توليد شده است.
وي با تاکيد بر اين که اين ماده پس از انجام کار مطالعاتي و آزمايشگاهي در حال حاضر به توليد انبوه رسيده است، افزود: استفاده از قيرهاي امولسيوني باعث ايجاد نسل جديدي از آسفالت شده است و در مخلوطهاي آسفالتي حفاظتي گرم و سرد، آسفالتهاي حفاظتي و آببندي، آسفالت سطحي يک لايهاي و چند لايهاي، قيرپاشيها، پر کردن ترکها و تعميرات و لکهگيري فوري کاربرد دارد.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد تهران با بيان اينکه قير به عنوان ماده چسباننده براي آسفالتکاري به روش داغ و يا مخلوط با حلال نفتي استفاده ميشود، تصريح کرد: با توجه به مشکلات فراوان در توليد قير به اين روشها مانند نياز به تاسيس کارخانجات آسفالتسازي عظيم و در نتيجه تجهيزات و ماشينآلات زياد جهت حرارت دادن، نياز به مصرف زياد انرژي، نياز به حلالهاي نفتي، آلودگي هوا، مشکل رطوبت مصالح و کاهش کارآيي قير، گران بودن و اقتصادي نبودن روشها، روش سومي به نام قيرهاي امولسيوني در حال گسترش است. اين روش علاوه بر اين که هيچ يک از مشکلات نامبرده شده را ندارد، سهولت و آساني کار، دامنه وسيع کاربرد و اقتصادي بودن روش، باعث رويکرد زياد استفاده از آن شده است.
رحماني با بيان اين که در توليد اين محصول از روغنهاي گياهي استفاده شده و دوستدار محيط زيست است، تصريح کرد: اين ماده با توجه به مواد اوليه در دسترس در ايران و فرآيند ساده توليد پس از طي مراحل آزمايشگاهي در پايلوت، Scale up شد و پس از گذراندن آناليزهاي فراوان، موفق به اخذ تاييديه از مصرف کننده در سال 86 شد.
به گفته وي، نوآوري اين ماده نسبت به نمونههاي خارجي در اين است که با توجه به شرايط کشور، بومي شده و فرمولاسيون جديدي است. در حالي که نمونههاي خارجي به صورت پتنت و نام تجاري است و اطلاعات دقيق از آن وجود ندارد.
وي با بيان اين که از لحاظ کيفيت، نمونه توليدي با نمونه مشابه خارجي کاملا" برابري دارد، تاکيد کرد: حتي بعضي از شرکتهاي مصرف کننده ايراني درصد وزني کمتري از اين ماده در توليد قير امولسيوني را نسبت به نمونه مشابه تاييد کردهاند.
معاون پژوهشي جهاد دانشگاهي واحد تهران با بيان اين که در حال حاضر حدود 300 تن امولسيفاير قير از خارج وارد ميشود، به ايسنا گفت: پيشبيني سالهاي آينده در صورت فرهنگسازي عميقتر و استقبال مسؤولان متولي نفت سفيد براي جايگزيني با قير محلول به حدود 700 تا 1000 تن در سال ميرسد. قيمت اين ماده کيلويي حدود 4 تا 5 يورو است که سالانه حدود 4 ميليون يورو و با ارز فعلي به حدود 160 ميليارد ريال ميرسد. همچنين حذف مراحل و پرداخت گمرک و مشکلات بروکراسي از فاکتورهاي مهم براي توليد کنندگان قير امولسيوني است.
وي با بيان اين که هم اکنون قير توليد شده توسط جهاد دانشگاهي واحد تهران حدود هشت تن از شرکت نفت پاسارگاد سفارش گرفته است، گفت: در حاضر ظرفيت توليد اين نوع از قير 50 تن در سال است و اين آمادگي وجود ارد که در مجتمع تحقيقاتي جهاد دانشگاهي ظرفيت توليد افزايش يابد.