ايرنا/ کاوش هاي باستان شناسي هيات مشترک ايراني و ايتاليايي در محوطه باستاني چلو به کشف آثارجديد مربوط به دوره مفرغ در خراستان شمالي منجر شد.
هيات باستان شناسي به سرپرستي اکبر وحدتي و رافائل بيشونه از مرکز پژوهش هاي علمي ايتاليا اين مطلب را با ارائه گزارشي در ديدار با سيد محمد بهشتي رييس پژوهشگاه بيان کردند.
در اين نشست با اشاره به اينکه در سومين فصل کاوش محوطه چلو در حوزه کالشور جاجرم در خراسان شمالي نتايج بسيار ارزنده اي به دست آمده ، اعلام شد که در اين فصل 15 گور مربوط به دروه مفرغ ميانه (2200-2300-1800-1700 پ.م) کاوش و در نتيجه مطالعات بررسي ژئوفيزيک شناسايي شدند.
به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومي پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري در اين فصل گاهنگاري دقيق تري انجام شد و در نتيجه دوره کالکولتيک (نوسنگي مس) متاخر و دوره مفرغ اوليه و ميانه مورد شناسايي قرار گرفت.
سفالينه هاي دوره مفرغ اوليه با سفالينه خاکستري منطقه گرگان و سفالينه خاکستري سوميار و آق تپه در جنوب ترکمنستان ارتباط تنگاتنگي دارد و همچنين شواهد ومدارک به دست آمده بيانگر اينست که اين منطقه در دوره مفرغ متاخر نيز مسکوني بوده است.
اين گزارش مي افزايد:در يکي از گورها پلاکي از جنس مس و مفرغ با تزئينات برجسته يک مرد در حال کشيدن اسبي با طناب يافت شده که بيانگر اهلي شدن اسب در دوره برنز ميانه است.
دريکي از گورها بزغاله اي کوچک با گردنبندي از مهره هاي لاجورد به دست آمد که براي نخستين بار چنين يافته اي در منطقه ديده مي شود.
در گزارش هيات باستان شناسي ايران و ايتاليا تاکيد شده است: نتايج به دست آمده ثابت و تائيد مي کند که فرهنگ دوره مفرغ ميانه و پيشينه آن در فرهنگ نماز گاه به شمال شرقي ايران و همچنين در بخش هاي جنوبي آسياي مرکزي و شمال افغانستان گسترده بوده است.
حميده چوبک رييس پژوهشکده باستان شناسي نيز گفت:با توجه به اهميت منطقه فرهنگي که حلقه مهم ارتباط فرهنگي بين آسياي مرکزي، افغانستان و خراسان بزرگ در دوران مفرغ است، اين مطالعات حداقل براي 3 سال آينده ادامه خواهد يافت.
او افزود: بادرنظر گرفتن گسترش اين فرهنگ که تاکنون تا نيشابور شناسايي شده و فرضيه گسترش آن در جنوب خراسان تا بيرجند وجود دارد،لازم است اين مطالعات در آينده گستره جغرافيايي بيشتري را در برگيرد.
به گفته او در اين نشست همچنين برضرورت انتشار و مطالعات انجام شده و حفاظت و مرمت بخش هاي کاوش شده در آينده مورد تاييد قرار گرفت.
چوبک همچنين خاطرنشان ساخت در اين ديدار حضور باستان شناسان ايراني در هيات هاي باستان شناسي مرکز مطالعات علمي ايتاليا در خارج ازکشور به ويژه آسياي مرکزي مورد توافق قرارگرفت.
محوطه تاريخي چلو با گستره حدود 60 هکتار از جمله بزرگترين استقرارگاههاي پيش از تاريخ در شمال شرق کشور است که در 7 اسفند 1386 به عنوان يکي از آثار ملي ايران ثبت شد.
در دوفصل کاوش هاي باستان شناسي گذشته در چلو اشيايي مانند ظروف سفالي و سنگي، زيورالات فلزي و سنگي و پيکره هاي پخته شده کشف شد.