باشگاه خبرنگاران/ "پرويز طلايي" عضو انجمن مفاخر معماري ايران در خصوص بوميگرايي و لزوم طراحيهاي بومي گفت: بوميگرايي از ديرباز جوابگوي نيازهاي انسان بوده است، در ساخت و سازهاي بومگرا همواره استفاده از مصالح بومي و وجود متخصص ساخت در آن منطقه بايد در نظر گرفته شود.
وي ادامه داد: در واقع در بومگرايي استفاده از نيروي متخصص بومي بسيار مهم است. در اين خصوص به فردي بومي گفته ميشود که متولد و اهل آن منطقه بوده و يا مدت زماني در آن منطقه ساکن باشد تا از لحاظ مردم آنجا بومي منطقه محسوب شود بنابر اين مصالح بومآور و متخصص بومي در طراحيهاي بومي بايد مورد توجه قرار گيرند.
عضو هيات مديره مؤسسه مطالعات منتظر پايدار تصريح کرد: اگر بخواهيم در مقياس انبوه ساخت و ساز کنيم مانند مسکن مهر، طراحي بومي جوابگو خواهد بود و ميتوان در زمان کوتاه تعداد زيادي را صاحب خانه کرد.
بنابر اين در همهي مناطق و با هر اقليمي ميتوان از معماري بومي استفاده کرد، به شرط اينکه نيروي کار ماهر به اندازهي کافي در آن منطقه باشد و در مناطقي که مصالح بومي و نيروي کار به ميزان کافي باشد، بومگرايي بهترين انتخاب است.
وي با اشاره به لزوم حمايت از بومگرايي بيان کرد: در بوم گرايي نيازمند حمايت هستيم، به عنوان نمونه اگر از سنگتراش و آجرپز حمايت نشود و به آنها کمک هزينه در مراحل توليد تعلق نگيرد به مرور با بالا رفتن قيمت تمام شدهي مصالح و گران شدن آنها بازار استفاده از آنها کاهش يافته و تعطيل ميشوند همچنين اعطاي يارانه به کارخانههاي توليد پشم شيشه و عايقهاي حرارتي باعث رونق بازار کار آنها شده و هم اکنون به مصالح همهگير و در دسترس تبديل شدهاند.
عضو مؤسسه ايکوموس ايران اظهار داشت: سازندهها به سمت سازههاي بتني روي آوردهاند، چون در بالا رفتن سازه جرثقيل نياز نبوده و هزينهها کاهش مييابد اما شايد در مواقعي که بحث سرعت مطرح باشد سازه بتني گزينهي مناسبي نباشد بنابر اين شرايط پروژه نوع طراحي را تعيين ميکند.
وي در پايان گفت: توجه به بومگرايي به عنوان راهکار مناسب براي کاهش هزينه و همنوايي با بستر و طبيعت مورد توجه است، به عنوان مثال در شمال کشور از ماسههاي موجود در بستر زمين بلوک زده و به عنوان مصالح ساخت استفاده ميکنند و يا در ايوانسازيها ني را که به وفور يافت ميشود به کار ميبرند. بومگرايي به لحاظ ارتباط بيشتر با زمين موجب کاهش آسيب به طبيعت ميشود و در بلندمدت سودمند است.