کجا رو/ سالاک/ ميوه مار مانند
نام ميوهي مار مانند يا سالاک، (Salak) از پوست پولکي و قرمز-قهوه اي آن گرفته شده است. اين ميوه از نخلي کوچک (salacca zalacca) بومي کشورهاي مالزي، اندونزي، بالي و تيمور حاصل ميشود. اين نخل ساقهبرگهاي بلند و پر از خار دارد و ميوه در قاعدهي نخل رشد ميکند. حتي پوست ميوه داراي خارهايي ريز است که اغلب پيش از فرستادن ميوه به بازار آنها را جدا ميکنند. هر سالاک بهاندازهي انجيري متوسط با نوکي تيز است. پوست سالاک بهراحتي جدا ميشود و گوشت آن در چندين تکه و مشابه حبههاي سير است. هر حبهي ميوه، دانهاي جداگانه دارد. در برخي گونهها بافت ميوه خشک و ترد است درحاليکه در ديگر ميوهها نرم و آبدار است. طعم گوشت اين ميوه تا حدي ترش و شيرين است و اغلب طعم آن ترکيبي از موز، آناناس و گلابي توصيف ميشود. حدود سي نوع متفاوت از تيپهاي سالاک وجود دارد. گرانترين نوع اين ميوه گولاپاسير نام دارد که شيرينترين و کوچکترين نوع آن است.
سيب ستاره
اين ميوهي بنفشرنگ از گونهاي به نام cainnito توليد ميشود که بومي حوزهي کارائيب است و درختاني بزرگ دارد. سيب ستاره ميوهاي به رنگ بنفش با طعم شيرين و مطبوع است. همچنين گونههايي با رنگ پوست سبز نيز ديده شده است. اين ميوهي گرد قطري حدود ۵ تا 8 سانتيمتر دارد. هر سيب ستاره حدود ده دانهي قهوهايرنگ سفت و مسطح دارد. اين ميوه قشري کلفت داشته که پوست روي آن نيز چرممانند است. هر دو پوست و قشر روي ميوه طعمي تلخ دارند؛ بنابراين ميوه بايد بهدقت برش خورده و گوشت سفيدرنگ آن خارج شود. معمولا پيش از برش دادن ميوه آن را سرد ميکنند. سيب ستاره اغلب همراه با ديگر ميوهها مانند آناناس، انبه و مرکبات مصرف ميشود. آب سيب ستاره شيرين و به رنگ سفيد شيري است.
سيب مخملي
ميوهي رسيدهي سيب مخملي طعمي مانند پنير فاسد دارد اما بوي آن پس از پوست کندن کمتر ميشود. سيب مخملي يا مابولوس (mabolos) محصول درختي استوايي (diospyros blancoi) و بومي فيليپين است. اين ميوه با رنگ قهوهاي قرمز داراي خز مخمل مانندي است که نام آن نيز از همين ويژگي گرفته شده است. سيب مخملي حداکثر ۱۰ سانتيمتر طول دارد و عرض آن نيز حدودا ۱۲ سانتيمتر است. اين ميوه پوستي نازک با پرزهاي طلايي و گوشتي سفيد صورتي دارد که نسبتا شيرين، سفت و خشک است. پوست سيب مخملي بوي زنندهاي دارد اما گوشت آن بسيار خوش عطر است. در هستهي ميوه حدود ده دانهي مخروطي شکل قرار دارد که هرکدام ممکن است تا ۴ سانتيمتر طول داشته باشند. انواع مختلف سيب مخملي در رنگ و طعم و اندازه متفاوت هستند. همچنين گونههاي بدون دانهي اين ميوه نيز در حال حاضر موجود است. سيب مخملي بهصورت تازه مصرف ميشود اما در سالاد و دسرها نيز کاربرد دارد.
يامبري/ يانگ مي
يامبري (yumberry) همچنين بيبري چيني، وکسبري يا توتفرنگي چيني ناميده ميشود. درخت ميريکا که بومي چين است ميوهاي خوردني به رنگ قرمز و بنفش به نام يامبري توليد ميکنند. تيپهاي مختلفي از يامبري وجود دارد که رنگ آنها نيز از سفيد تا بنفش متغير است. طعم اين ميوه با طعم انار، توتفرنگي و کرنبري قابلمقايسه است. ظاهر اين ميوه کروي و حداکثر قطر آن سه سانتيمتر است. پوستي زير و برجسته دارد و رنگ گوشت آن مشابه يا روشنتر از رنگ پوست آن است. در هستهي ميوه دانهاي قرار دارد که اندازهي آن حدود نصف قطر ميوه است. ميوههاي رسيده را به همان صورت ميتوان مصرف کرد اما در ترکيبات ژله و مربا نيز به کار ميروند. حتي ميوههاي خشک و آب يامبري نيز در فروشگاهها يافت ميشود.
سرخالو
ليچي (Lychee) يا سرخالو، ميوهاي بومي جنوب چين است که پوستهاي سفت و محکم به رنگ صورتي-قرمز روشن دارد. اين ميوه در دستههاي پنج تا سيتايي روي درخت رشد ميکند. درون ميوه گوشتهاي شفاف، سفيد و شيرين قرار دارد که بافت آن بسيار شبيه انگور است. همچنين در هستهي ميوه، دانهاي براق به رنگ قهوهاي و شبيه مغزها است. با فشردن سرخالو ميوهي آن بهراحتي بيرون ميزند، البته دانهي ميوه نبايد قبل از برشته شدن خورده شود.
اين ميوه در تهيه سالادها، پاي و مربا کاربرد دارد، همچنين از ليچي براي تهيه چاي نيز استفاده ميشود. در چين اين ميوه نماد عشق و احساسات است!
خيار شاخدار آفريقايي
زماني که خيار شاخ دار آفريقايي (African horned cucumber) به امريکا صادر شد، نام ديگري روي آن گذاشتند. اين ميوه با ظاهر بيروني تيغ دار و زرد رنگ به همراه گوشتهي سبز دروني ميوهاي واقعا عجيب به شمار ميآيد. خيار شاخدار غني از فيبر و ويتامين سي است. اين ميوهي بومي بيابان کالاهاري ِآفريقا نيز به مناطق دوري مانند استراليا، شيلي و نيوزلند صادر و در آنجا کشت شده است. گوشت اين ميوه به رنگ سبز تيره بوده و طعم آن تلفيقي از خيار، ليمو، موز، ميوه گل ساعتي و کدو تعريف ميشود! از اين ميوه براي تزئيين غذا و همچنين در ترکيب بستني و اسموتي استفاده ميشود.
ميوه ستاره/ کارامبولا
ميوه ستاره يا اختري بومي اندونزي، هند و سريلانکا بوده و حاصل درختي به نام کارامبولا (carambola) – گونهاي از درختان با گلهاي صورتي که حتي در امريکا رشد ميکند- است. ظاهر اين ميوه بهگونهاي است که پس از برشهاي مقطعي به شکل جالب و ستاره مانندي خواهد شد. ميوهي زرد طلايي اين درخت بسيار شيرين و همچنين ترد است و نيازي به پوست گرفتن ندارد. ميوه ستاره ابتدا به رنگ سبز بوده و کمکم با رسيدن به رنگ زرد درآمده و البته طعم کاملا شيرين آن نيز نشان از رسيدن ميوه است. ميوه ستاره سرشار از ويتامين سي، پتاسيم و آنتياکسيدانها است.