ايسنا/ محمود طالقاني، بنيانگذار موزه روستايي گيلان و مجري پروژه موزه روستايي گلستان گفت: تاکنون هيچ اقدام عملي براي پروژه موزه روستايي گلستان صورت نگرفته و تا مشکلات مصنوعي برطرف نشود، پروژه موزه روستايي گلستان هيچگاه به سرانجام نخواهد رسيد.
طالقاني بيان کرد: در سفرهاي استاني دولتهاي نهم و دهم براي تعدادي از استانها، ايجاد اين نوع موزه تصويب شد که متاسفانه هيچ يک از آنها حتي به مرحله مطالعات مقدماتي هم نرسيد.
او افزود: در دولت يازدهم مطالعات ايجاد موزه ميراث روستايي حوزه فرهنکي- معماري شرق درياي مازندران (گلستان) به سفارش پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و پشتيباني محمد بهشتي، توسط پژوهشکده تحقيقات کاربردي فرهنگ ايراني دانشگاه تهران به پايان رسيد.
پروژهاي که هيچ اقدام عملي برايش انجام نشده
طالقاني تأکيد کرد :در مراسمي رسمي با حضور معاون اول رئيس جمهوري، رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، استاندار و جمع ديگري از مسئولان کشوري و استاني در 13 مرداد سال جاري عمليات اجرايي آن اعلام شد که با وجود اين و به رغم تخصيص بودجه يک ميليارد توماني براي سال 94 تاکنون هيچ اقدام عملي براي اجراي اين پروژه انجام نشده است.
او افزود: اميدوارم سرانجام با دخالت رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري موانع و مشکلات اداري که بعضا غير واقعي و مصنوعي هستند، از سر راه اجراي اين پروژه برداشته شود؛ زيرا در غير اين صورت اين پروژه هيچگاه به سرانجام نخواهد رسيد.
بنيانگذار موزه روستايي گيلان در زمينه دليل و چگونگي ايجاد اين موزه و با تاکيد بر ضرورت ايجاد اين نوع موزهها گفت: پس از فاجعه زمين لرزه رودبار در خرداد 1369 براي نخستين بار در کشور مجموعه تحقيقاتي با هدف شناسايي اثرات اقتصادي - اجتماعي و فرهنکي ناشي از زمين لرزه انجام گرفت. نتايج اين پژوهشها نشان داد که زير ساختهاي فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي مناطق روستايي همانند مناطق شهري کشور از همان دهه اول قرن بيستم به بهانه پيشرفت و خروج از عقب افتادگي به شدت آسيب ديده يا تخريب شدهاند. فاجعههاي طبيعي مانند زمين لرزه، سيل و طوفان تنها در يک مقطع و مکان خاص اين تخريبها را تشديد کردند .
طالقاني افزود: تجارب گذشته در داخل و خارج از کشور بيانگر اين واقعيت است که حفظ و صيانت از ميراث فرهنگي در مناطق روستايي در زادگاه اصلي خودش عملا غير ممکن است. لذا ايده ايجاد نخستين موزه روستايي کشور در پارک جنگلي سراوان شکل گرفت تا بتواند در محيطي جذاب به معرفي ميراث فرهنگ روستايي گيلان بپردازد .
او با اشاره به شروع کار نخستين کارگاه با وقفهاي طولاني در ارديبهشت 1384 بيان کرد:در سال1385اولين روستاي مربوط به حوزه فرهنگي- معماري جلکه شرق گيلان به بهره برداري رسيد و از آن به بعد هر سال يک روستا ساخته شد.
موزه ميراث روستايي گيلان، نخستين در ايران
طالقاني موزه ميراث روستايي گيلان را در نوع خود نخستين در ايران دانست که در پارک جنگلي سراوان در 17 کيلومتري رشت- قزوين ،کمربندي سراوان- فومن واقع شده است.
او با اشاره به وجود 9 حوزه فرهنگي - معماري شناسايي شده در گيلان تصريح کرد: براي هر يک از اين حوزهها در محل موزه محوطهاي در نظر گرفته شده است که علاوه بر تنوع معماري- فرهنگي، شيوه زندگي سنتي گذشته نزديک در روستاهاي استان گيلان به نمايش گذاشته شده است .
طالقاني با اشاره به استقرار اين موزه در 45 هکتار افزود: تا کنون 7روستا در اين موزه به بهره برداري رسيده و 2 روستا در دست ساخت است.
بنيانگذار موزه روستايي گيلان برگزاري نمايشگاه صنايع دستي و پوشاک محلي، معرفي غذاهاي سنتي، اجراي موسيقي محلي ، بازيهاي و نمايشهاي سنتي و ... را از جمله فعاليتهاي اين موزه برشمرد.
او تصريح کرد : با راهاندازي اين پروزه بيش از 120 فرصت شغلي ايجاد شده بود که متاسفانه بيش از نيمي از آن در دولت دهم تعديل شد.
راهاندازي سايت معماري چوب ملل
طالقاني درادامه از راه اندازي سايت معماري چوب ملل در آينده نزديک در موزه روستايي گيلان خبر داد و گفت: در تلاش هستيم نمونهاي از معماري چوب را از تمامي نقاط دنيا جمع آوري کرده و در سايت موزه به نمايش بگذاريم تا بازديد کنندگان امکان مقايسه انواع معماري چوب ملل را داشته باشند.
بنيانگذار موزه روستايي گيلان ايجاد اين نوع موزهها را در همه حوزههاي فرهنگي کشور براي برون رفت از بحران فرهنگي بويژه براي کودکان، نوجوانان و جوانان امري ضروري و لازم اعلام کرد .
با کانال تلگرامي آخرين خبر همراه شويد telegram.me/akharinkhabar