برترين ها/ آلودگي ناشي از ذرات ريز معلق، موذي ترين آلودگي است که شهرهاي بزرگ و صنعتي جهان را تحت تاثير قرار مي دهد. اين ذرات ريز به کيسه هاي هوايي ريه ها حمله مي کنند و باعث مرگ افراد ضعيف مي شوند. بر اساس گزارش هاي منتشر شده از سوي سازمان جهاني سلامت، در حال حاضر آلوده ترين شهرهاي جهان، شهرهاي هند هستند در حالي که پيش تر انگشت اين اتهام به سوي شهرهاي چين گرفته مي شد.
طبق آمار و ارقام به دست آمده، دهلي نو يکي از آلوده ترين شهرهاي جهان است که با غلظت بسيار بالاي ذرات معلق در هوا و عوارض ناشي از آن، ضرورت حل اين مشکل را بيش از پيش مطرح مي سازد. در ادامه اين نوشتار به آلوده ترين شهرهاي جهان بر اساس شاخص هاي جهاني اشاره مي شود.
1- دهلي نو (هند)
153 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
امسال، تمرينات رژه براي روز جشن ملي هند در 26 ژانويه در شرايط برگزار شد که مهي غليظ از ذرات معلق اين شهر را دربر گرفته بود. 18 ميليون ساکن اين شهر، هم قرباني و هم به نوعي عامل بروز اين تراژدي زيست محيطي هستند زيرا هر روز هزاران دستگاه خودرو وارد چرخه حمل و نقل اين شهر مي شود.
2- کراچي (پاکستان)
117 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
کراچي مرکز و پايتخت اقتصادي پاکستان است. سوخت هاي خانگي و تعداد رو به افزايش وسايل نقليه در اين شهر، 24 ميليون ساکن کراچي را بيش از پيش در معرض آلودگي، خصوصا آلودگي ناشي از سرب قرار مي دهد.
3- دوحه (قطر)
93 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
بخش قابل توجهي از آلودگي هاي ذرات معلق که امروزه در دوحه مشاهده مي شود، مربوط به فعاليت هاي توسعه اي است که براي برگزاري جام جهاني سال 2022 در حال انجام است. بسياري از اين اقدامات توسط نيروي کاري که از کشورهاي خارجي جذب شده صورت مي گيرد و احتمال دارد با اتمام جام جهاني و بازگشت اين افراد، وضعيت دوحه عادي شود.
در دوحه نرخ جمعيت طي سال هاي اخيرا با آهنگ نسبتا سريع و به ميزان 9 تا 10 درصد در سال افزايش داشته است؛ امروزه جمعيت پايتخت اين کشور کوچک عربي يک ميليون و 450 هزار نفر گزارش مي شود.
4-کابل (افغانستان)
86 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
در پايتخت افغانستان که بيش از سه ميليون و 300 هزار نفر جمعيت دارد، آلودگي هوا سالانه جان نزديک به سه هزار تن را مي گيرد که اين اعداد تقريبا دو برابر تعداد قربانيان نبرد با طالبان در سال 2012 در سراسر اين کشور بوده است.
5- داکا (بنگلادش)
86 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
ابرهاي سمي هيچ گاه از فراز رود «بوريگانگا» که از ميان شهر 12 ميليون نفري داکا مي گذرد، کنار نمي روند. عمده ترين دليل اين امر نيز تعداد روزافزون وسايل نقليه و البته دود ناشي از فعاليت کارخانه هاي آجرسازي در شمال اين شهر است. کارخانه هاي آجرسازي در سال بيش از دو ميليارد آجر مي سازند.
6- قاهره (مصر)
73 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
30 ميليون نفري که ساکن پايتخت مصر هستند و حدود يک چهارم جمعيت اين کشور را تشکيل مي دهند به طور دائم زير يک ابر سياه زندگي مي کنند. مدتي طولاني است که کشاورزان سالانه چندين تن کاه برنج را در اطراف اين شهر مي سوزانند و هيچ گاه اقدامي در راستاي ساماندهي آن انجام نمي شود.
7- اولان باتور (مغولستان)
68 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
اولان باتور به «شهر زغال سنگ» معروف است زيرا سالانه ميليون ها تن زغال سنگ براي گرم کردن خانه ها مورد استفاده قرار مي گيرد. پايتخت مغولستان در زمستان پيک آلودگي هوا را تجربه مي کند زيرا در اين فصل دماي هوا به کمتر از 25 درجه زير صفر نيز مي رسد. مقامات اين کشور، شرايط آب و هوايي را فاجعه آميز توصيف مي کنند.
8- ابوظبي (امارات متحده عربي)
64 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
ابوظبي، پايتخت امارات متحده عربي، با آنکه از دبي (بزرگترين شهر اين کشور) کم جمعيت تر است، از سال 2005 تا به امروز شاهد افزايش سه برابري جمعيت خود بوده است؛ تا حدي که امروز سطح اين شاخص به يک ميليون و 600 هزار نفر رسيده است. ذرات ريز معلق جديد در هواي اين شهر (که توسط دستگاه هاي متعددي اندازه گيري مي شود)، کيفيت هواي اين شهر را به شدت کاهش داده اندو آن را به يک ششم سطح مورد تاييد سازمان بهداشت جهاني رسانده اند.
9- کاتماندو (نپال)
50 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
مهاجرت داخلي جمعيت در نپال، از نقاط کوهستاني به سوي شهرها طي سال هاي اخير باعث انفجار جمعيت شده است. جمعيت در کاتماندو و دره آن، از سال 2008 تا 2014 از 700 هزار نفر به دو و نيم ميليون نفر رسيده است. اين افزايش جمعيت قابل توجه، افزايش سه برابري تعداد وسايل نقليه را با خود به همراه داشته است و آن تصوير سنتي از نپال را که شامل هوايي پاک و مناظري کوهستاني مي شد، از بين برده است.
10- آکرا (غنا)
49 ميکروگرم ذرات معلق در هر متر مکعب
آکرا که دو و نيم ميليون نفر جمعيت دارد، رکورددار وجود ذرات معلق آلاينده در ميان پايتخت هيا آفريقايي است. طي سال هاي اخير، آلودگي هوا همسان با جمعيت در آفريقا در حال افزايش است. بر اساس گمانه زني ها تا سال 2050 ميلادي، 60 درصد آفريقايي ها در شهرها زندگي مي کنند، موضوعي که مي تواند افزايش آلودگي هوا را با خود به دنبال داشته باشد.
با کانال تلگرامي آخرين خبر همراه شويد telegram.me/akharinkhabar