اتاق خبر 24/ بناهاي تاريخي روستاي شارده نزديک رود نيلم قرار دارد اين در حالي است که نهرهاي کشن گنگا، سرسوتي (سرگن ناله) و مدهومتي (شارده ناله) اطراف اين بناها و روستا را در بر گرفتهاند.
جغرفياي منطقه به ويژه رودها نقش مهمي در به وجود آمدن تمدنهاي قديمي به ويژه در آسيا و شبهقاره هند داشتهاند.
حدود 3058 سال قبل از ميلاد مسيح قبايل سراس وات برهمن در اين دره ساکن شدند و شارده نامي است که آنها براي محل سکونت خود انتخاب کردند.
شارده در گذشته مرکز علم و تمدن بوده و اقوام گوناگون در اين منطقه زندگي ميکردند.
قسمتي از قبايلي که در منطقه شارده ساکن بودند بعد از مهاجرت در هند،سري لانکا و نپال ساکن شدند. شاهزاده کنشک از خانواده پادشاهي کشن در نپال از کساني بود که در شارده زندگي ميکرد و بناهاي زيادي در اين روستا منصوب به وي ميباشد.
در دوره زمامداري کنشک اول يک مدرسه بزرگ در شارده تأسيس شد که مردم آسياي مرکزي و آسيا براي کسب علومي چون منطق،فلسفه،جغرافي، تاريخ، تعليمات اجتماعي،روحانيت و سير و سلوک معنوي در آن تحصيل ميکردند.
بناهاي تاريخي شارده از جمله مدرسهاي سنگي با 63 پله نشان دهنده شکوه و جلال شارده در گذشته است که هر ساله گردشگران داخلي و خارجي زيادي را به اين منطقه ميکشاند.
با اينکه ديوار بزرگ اين بناي تاريخي که با 8 سنگ بزرگ ساخته شده بود مانند گذشته پابرجا نيست اما هنوز هم ميتوان قسمتي از آن را مشاهده کرد.
زيارتگاه حضرت «سيد جمال الدين شاه» نيز نزديک روستاي شارده قرار دارد که هندو و مسلمان آن را زيارت ميکنند.
سيد جمال الدين شاه از شخصيتهاي بزرگ معنوي کشمير است که به همراه امير کبير «سيد علي همداني» از آسياي مرکزي به اين منطقه آمد و تا پايان عمر ساکن روستاي شارده بود.
پيروان سيد جمال الدين مقبره باشکوهي براي وي ساختند که اين زيارتگاه به مرور زمان از بين رفت اما امروزه اين بناي سنگس با درختي که از تاجيکستان آورده شده دوباره ساخته شده است.