برترين ها/ پذيرايي و آشپزخانه و اتاق خوابهاي بزرگ را فراموش کنيد. فکر کنيد که يک ژاپني هستيد و بعد از ساعتهاي طولاني کار کردن، به يک قوطي ميرويد تا کمي در آن بخوابيد و دوباره روز از نو. برج کپسولي ناکاجين که در سال ۱۹۷۲ ساخته شده است، شهرتش را مديون اين حقيقت است که اولين نمونهي معماري پيشروي کپسولي ژاپن ميباشد. اما قيمت زمين در توکيو کم نيست و اين ساختمان بعد از آنکه به تعميراتي احتياج پيدا کرد، و هم اکنون مسير نابودي کامل را ميپيمايد. بايد يادآور شويم که اگر فکر ميکنيد شما ميتوانيد در يکي از اين سلولها اقامت کنيد؟ پيش از آن که ديرشود، نگاهي به آن بياندازيد.
اين برج ۱۴ طبقه توسط معمار مشهور، کيشو کوروکاوا ساخته شده بود و در منطقهي گينزا نزديک به مرکز توکيو قرار داشت. اين خانهها براي کارمنداني که ساعات طولاني در طول هفته مشغول به کار بودند، ساخته شده بود.
هر واحد يا کپسول دور تا دور يک هستهي مرکزي ساخته شده است. ايدهي اوليه اين بود که اين سلولها بعدتر ميتوانند جا به جا يا تعويض شوند. هر کپسول فقط به اندازهي يک انسان (کوچک اندام) براي راحت زندگي کردن جا دارد. اين کپسولها در زمان خودشان مجهز به تمام وسايل با آخرين تکنولوژيها بودند. کوچکترين فضاهاي ممکن نيز بياستفاده نمانده بودند.
هر کدام از اين کپسولها داراي ابعاد ۴ * ۲/۵ متر هستند.
مدل چينش فضاي دروني هر کپسول با آن پنجرههاي گرد تداعي کننده کابينهاي درون يک کشتي هستند.
با تشکر از گونهي خاصي از معماري، هر کدام از اين کپسولها با فرض اينکه روزي قرار است جا به جا شود، به وسيلهي چهار عدد ميخ با فشار بالا به برج متصل شده است. هر کپسول به صورت جداگانه ساخته شده بود و بعدتر توسط يک جرثقيل در ساختمان جاسازي شد.
اين ساختمان نمونهاي از معماري متابوليستي است. در اين نوع معماري باور بر اين است که ساختمانها بايد قادر به تغيير و رشد کردن با شهرها و فضاي اطرافشان باشند.
ساکنين کنوني در تلاشند تا به نتيجه برسند که با اين ساختمان چه ميشود کرد. اين برج با مشکلات جدي نشتي و زهکشي رو به رو است. محافظت کنندگان شديدا درحال مبارزه براي نجات آن هستند. اما خب کوروساوا براساس ايدئولوژياش، خود بايد براي جا به جايي آن اقدام کند.
برخي از ساکنين اين ساختمان تلاش کردهاند که وسايل و امکانات آن را به همان صورت اوليهي خود نگاه دارند. اين در حالي است که با وجود اينکه قيمت خود ساختمان روز به روز رو به کاهش است اما هزينهي نگهداري از آن با سرعت نجومي افزايش مييابد.
کپسولهايي هستند که به صورت دفتر کار، استوديوهاي هنري و يا حتي کانتينرهاي ذخيرهسازي درآمدهاند.
اين واحد همکف حتي با وجود وسايل داخلياش که از دههي۱۹۷۰ به جاي مانده است، حس دوران کنوني را به ما ميدهد.
با اين که وضعيت اين برجها هنوز هم نامعلوم است اما وکلاي فعال در حوزهي محافظت از بناهاي اينچنيني در سال ۲۰۱۴ پروژهي برج کپسولي ناکاجين را نجات دهيد را آغاز کردهاند تا با خريد ميزان کافي از اين کپسولها، حقوق آن را بازگردانند.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد