باشگاه خبرنگاران/ در شرايط عادي پس از مرگ هر انسان جسد او در يک گور دفن مي شود. اما در شرايطي خاص گور بزرگي حفر شده و انسان هاي زيادي در کنار يکديگر دفن مي شوند. اين اتفاق در شرايطي مثل جنگ، کودتا و يا شايع شدن بيماري هاي واگيردار مي افتد. در اين مطلب قصد داريم تا شما را با تعدادي از کشورهايي که داراي گورهاي دسته جمعي هستند آشنا کنيم.
سريلانکا
جنگ داخلي سريلانکا بين دولت مرکزي اين کشور و شورشيان ببرهاي تاميل از سال 1983 تا 2009 ميلادي به بهاي مرگ 65 هزار نفر به پايان رسيد. استاديوم ورزشي " دوراياپا" در اين کشور از جمله مکانهايي بود که در طول اين درگيري آسيب ديده و بلا استفاده مانده بود. در سال 1999 ميلادي کار براي بازسازي اين ورزشگاه آغاز شد و در طول اين عمليات بود که کارگران با يک گور دسته جمعي شامل 25 اسکلت انسان که 2 نفر از آنها کودک بودند رو به رو شدند. به درستي مشخص نشده است که اين کشتار از طرف نيروهاي دولتي و يا ببرهاي تاميل صورت گرفته است. در طول اين جنگ چيزي در حدود 12 هزار غير نظامي ناپديد شده اند که هنوز از سرنوشت بسياري از آنان خبري در دست نيست.
يوگوسلاوي سابق
پس از مرگ مارشال تيتو و فروپاشي يوگوسلاوي سابق، صربهاي متعصب در اين کشور از هم پاشيده يکي از تاريک ترين بخش ها در تاريخ بشريت را رقم زدند. صربها نه فقط مسلمانان و حتي کرواتها را نيز از بين بردند. در سالهاي اخير گورهاي دسته جمعي فراواني در نقاط مختلف سرزمين بالکان کشف شده است. گورهاي دسته جمعي بيرون از شهر سربنيتسا و واکورا از جمله معروفترين گورهاي دسته جمعي در اين نقطه هستند که بيش از صدها مسلمان و کروات در آنها دفن شده اند.
انگلستان
دو موج از بيماري وبا درقرون 14 و 17 ميلادي قاره اروپا و خصوصا انگلستان را دربرگرفت. اين بيماري به دليل واگيردار بودن باعث ترس بسياري از مردم شده بوده و عمده قربانيان اين امواج بيماري به صورت دسته جمعي دفن مي شدند. موج طاعون در قرن 17 در انگلستان به مرگ 100 هزار نفر منجر شد.
عراق
نام عراق با صدام حسين و گورهاي دسته جمعي گره خورده است. اين ديکتاتور خون آشام بعثي در طول چندين دهه حکومت بر عراق باعث مرگ ميليون ها نفر از شهروندان عراقي، ايراني و کويتي شد. در حقيقت شايد هيچ گاه مشخص نشود که چند نفر در طول حکومت صدام جان خود را از دست دادند. پس از حمله آمريکا به عراق در سال 2003 ميلادي و سرنگون شدن وي کار براي پيدا کردن اين گورها آغاز شد. در مناطقي مثل کردستان عراق و يا اطراف شهر مقدس نجف اشرف گورهاي دسته جمعي فراواني کشف شدند که عمدتا به سرکوب کردها در اواخر جنگ تحميلي و انتفاضه شيعيان عراق در سال 1991 ميلادي در جنوب اين کشور باز مي گردد.
چچن
اين جمهوري کوچک خودمختار از زمان فروپاشي شوروي سابق تا به امروز دو جنگ را در سالهاي 1994 و 1999 با کشور روسيه تجربه کرده است. تا سال 2008 ميلادي نزديک به 57 گور دسته جمعي در اين کشور يافت شده است. تنها در جنگ دوم چچن در سال 1999 ، پنج هزار نفر غير نظامي ناپديد شده اند که عمدتا کشته شده و در اين گورهاي دسته جمعي دفن شده اند. بزرگترين اين گورها در اطراف شهر "گروزني" قرار دارد که شامل 800 جنازه بوده است.
اتحاد شوروي
يکي ديگر از سوالاتي که شايد هيچ گاه به آن پاسخي داده نشود مربوط به رقم واقعي انسان هاي کشته شده توسط حکومت استالين در دوران حکومت وي در اتحاد شوروي سابق است. آمارهاي بسيار متفاوت و مختلفي در اين زمينه وجود دارد که هر کدام از آنها به عداد بسيار بزرگي در اين زمينه اشاره مي کنند. بر اساس نظر بعضي از کارشناسان چيزي در حدود 700 هزار نفر غير نظامي توسط پليس مخفي شوروي سابق کشته شده و در گورهاي دسته جمعي دفن شده اند. در نقاط مختلف روسيه گورهاي دسته جمعي وجود دارد که بيش از هزار نفر در آنان به خاک سپرده شده اند.
کامبوج
حکومت خمرهاي سرخ در کشور کامبوج در طول دهه 70 يکي از ترسناک ترين دوره ها در تاريخ بشري به حساب مي آيد. " پل پوت " حاکم خمرها در طول حاکميت خود بيش از 1 ميليون نفر را به کام مرگ فرستاده و چيزي در حدود 20 هزار گور دسته جمعي را از خود برجاي گذاشت. اين حکومت ترسناک تنها در فاصله سالهاي 1975 تا 1979 ميلادي بر سرکار بود اما در همين مدت اين جنايات را انجام داد./ ق پ
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد