نماد آخرین خبر
  1. مناسبتی
  2. مهم
دیدنی-خواندنی

قیامی که مبدا جنبش انقلابی بود/ بسته ویژه «آخرین خبر» به مناسبت سالروز قیام خونین 15 خرداد 1342

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی
آخرين خبر/ پانزده خرداد، روز قيام خونين مردم جان بر کفي است که به نام اسلام و براي اسلام به ميدان آمدند تا سلطه طاغوتيان را از کشورشان برچينند.
گوشه اي از سخنان امام خميني در 14 خرداد در مدرسه فيضيه قم: امروز به من اطلاع دادند که بعضي از اهل منبر را برده اند در سازمان امنيت و گفته اند شما سه چيز را کار نداشته باشيد، ديگر هر چه مي خواهيد بگوييد، يکي شاه را کار نداشته باشيد، يکي هم اسرائيل را کار نداشته باشيد، يکي هم نگوييد دين در خطر است. اين سه تا امر را کار نداشته باشيد، هر چه مي خواهيد بگوييد. خوب اگر اين سه تا امر را ما کنار بگذاريم، ديگر چه بگوييم؟! ما هر چه گرفتاري داريم ازاين سه تاست تمام گرفتاري ما... الان عصرعاشوراست... گاهي که وقايع روزعاشورا را از نظر مي گذرانم، اين سؤال برايم پيش مي آيد که اگر بني اميه و دستگاه يزيد بن معاويه ، تنها با حسين سرجنگ داشتند، آن رفتار وحشيانه وخلاف انساني چه بود که در روز عاشورا با زنهاي بي پناه و اطفال بيگناه مرتکب شدند؟ بچه خردسال چه تقصير داشت؟ زنها چه تقصير داشتند؟ نظرم اين است آنها با اساس سر و کار داشتند، بني هاشم را نمي خواستند ، بني اميه با بني هاشم مخالفت داشتند، نمي خواستند شجره طيبه باشد. همين فکر در ايران وجود داشت. اينها با بچه هاي شانزده- هفده ساله ما چه کار داشتند؟ سيد شانزده- هفده ساله به شاه چه کرده بود؟ به دولت چه کرده بود؟ به دستگاه هاي سفاک چه کرده بود؟ لکن اين فکر پيش مي آيد که اينها با اساس مخالفند، با بچه مخالف نيستند. اينها نمي خواهند که اساس موجود باشد؛ اينها نمي خواهند صغير و کبير ما موجود باشد. آقا مـن به شما نصيحت مـى کنـم, اى آقاى شاه ! اى جناب شاه! مـن به تو نيصحت مى کنم دست بردار از اين کارها, آقا اغفال مى کنند تو را. مـن ميل ندارم که يک روز اگر بخـواهند تـو بروى, همه شکر کنند ... اگر ديکته مى دهند دستت و مى گـويند بخـوان, در اطـرافـش فکـر کـن .... نصيحت مرا بشنـو ... ربط ما بيـن شاه و اسرأيل چيست که سازمان امنيت مـى گـويد از اسرأيل حـرف نزنيـد ... مگر شاه اسـرأيلـى است ؟ 
دستگيري امام خميني (ره ) در سحرگاه 15 خرداد 1342، عوامل رژيم شاه به خانه ساده و بي‌آلايش حضرت امام در قم يورش بردند و امام خميني (ره) که روز پيش از آن در روز عاشوراي حسيني در مدرسه فيضيه قم، طي سخنان کوبنده‌اي پرده از جنايات شاه و اربابان آمريکايي و اسرائيلي او برداشته بودند، ‌دستگير و به زنداني در تهران منتقل شدند. قيام پانزدهم خرداد قم پس از انتشار خبر دستگيري امام (ره ) در پانزدهم خرداد 1342، بسياري از مردم قم، به منزل ايشان رفتند و به اتفاق فرزندشان، حاج آقا مصطفي ، در حدود ساعت شش بامداد، به سمت حرم مطهر حضرت معصومه (س) حرکت کردند. پس از مدتي، صحن مطهر و خيابان هاي اطراف، لبريز از جمعيتي شد که شعار "يامرگ يا خميني" را با هيجان شديدي تکرار مي کردند. در همان زمان، علما و مراجع وقت هم با صدور بيانيه هايي، خواستار آزادي فوري حضرت امام (ره )شدند. در حدود ساعت ده صبح، با ورود نيروهاي مسلّح براي تقويت نيروهاي شهرباني قم، تيراندازي و رگبار مسلسل ها شروع شد و تعداد زيادي از مردم زخمي شده يا به شهادت رسيدند. شدّت تيراندازي به حدّي بود که امکان انتقال زخمي ها و اجساد شهيدان نبود و اين کشتار، تا ساعت پنج عصر ادامه يافت. حمام خون درتهران درپانزدهم خرداد 1342، مردم تهران هم چون ساير شهرها، در اعتراض به دستگيري امام خميني (ره ) به خيابان ها ريختند و قيام خونين خويش را آغاز کردند. سيل خروشان کشاورزان غيور و کفن پوش ورامين، دهقانان کن و نيز مردم جماران به سوي تهران سرازير شد. انبوه جمعيت بازاري، بار فروش، دانشگاهي و اقشار مختلف مردم، با فريادهاي رعد آساي "يا مرگ يا خميني" و "مرگ برشاه" تهران را به لرزه درآورد. شاه که در برابر قيام قهر آلود ملٌت، تاج و تخت خود را درحال زوال مي ديد، با رگبار مسلسل به جنگ ملٌت مظلوم رفت و تهران را در پانزدهم خرداد 1342، به کشتارگاه مخوف و حمام خون تبديل ساخت. راه پيمايي در ساير شهرها در روز پانزدهم خرداد 1342، در بيشتر شهرها، درگيري، راه پيمايي، برگزاري جلسات و نيز سخنراني بر ضد رژيم و اعتراض به دستگيري امام صورت گرفت. در بعضي از شهرها مانند شيراز، تبريز و مشهد، اعتراض از شدٌت و گشتردگي بيشتري برخوردار بود که در اثر اين حوادث، تعداد زيادي کشته، مجروج يا زنداني شدند. در روز 15 خرداد 1342، در بيشتر شهرها راهپيمايي در اعتراض به دستگيري امام صورت گرفت. پانزدهم خرداد در مطبوعات جهان پس از قيام پانزدهم خرداد 1342، مطبوعات خارجي به صورت هاي مختلف و با تيترهايي درشت، از اين روز نام بردند. براي مثال روزنامه "دي ولت" در شماره 129 خود نوشت:" در تهران، صدها نفر کشته شده اند. دولت عَلَم، حکومت نظامي اعلام کرد. ارتش با تانک و مسلسل، بر ضد طرفداران رهبر مسلمانان، [امام] خميني که عليه اصلاحات شاه دست به اعتراض زده اند، وارد عمل شد". يا روزنامه "الاهرام" در 16 خرداد نوشت: "ديروز تهران در آتش خشم شعله ور شد... اين، شديدترين تظاهرات ضد شاه بود وهنگامي آغاز شد که رهبر ديني، روح الله خميني و ياوران او دستگير گرديدند".
شهيدان خرداد خونين چند نفرند؟ سايت 15 خرداد 42 با مراجعه به بنياد شهيد و مکان‌هايي چون «گلزار شهداي 15 خرداد» در تهران و «امامزاده اهل‌بن‌علي(ع)» و منابعي مانند جلد اول کتاب «يادنامه» چاپ بنياد شهيد تهران بزرگ و شماره هفتم «فصلنامه مطالعات تاريخي» توانسته است فهرستي از شهداي 15 خرداد 1342 را فراهم کند که در اين فهرست تعداد شهدا به 147 تن رسيده است. روزنامه فرانسوي «لوموند» در 17 خرداد 42 نوشت: در حالي که آژانس رسمي پارس تعداد کشته‌شدگان را 20 تن و زخمي‌ها را 150 تن قلمداد کرده است، وزارت دادگستري[حکومت پهلوي] تعداد کشته‌شدگان را 74 تن شمرده است که 60 تن آن در تهران و 14 تن در قم کشته شده‌اند؛ اما به نظر مي‌‌رسد که شمار قربانيان خيلي بيشتر باشد. دولت[حکومت پهلوي] به خبرگزاري‌هايي که تعداد کشته‌ها و زخمي ها را يک هزار تن اعلام کرده‌اند، اعتراض کرد... بيمارستان‌ها از دادن هرگونه اطلاعي درباره تعداد زخمي‌ها و کشته‌ها امتناع مي‌‌ورزند». انعکاس نهضت پانزدهم خرداد قيام 15 خرداد ، جوششي از طرف مردم براي در هم کوبيدن رژيم سلطنت پهلوي بود. پس از واقعه پانزدهم خرداد 1342، با وجود سانسورهاي شديد دستگاه شاه، خبرهاي دستگيري امام خميني(ره) و قيام 15 خرداد؛ در مدت کوتاهي، تنها در سراسر کشور، که به فراتر از مرزها گسترش يافت و موجي از نفرت و خشم بر ضد شاه به راه افتاد. حوزه هاي علميه نجف، کربلا و کاظمين، به حمايت از امام خميني (ره)، تلگراف هايي به سران کشورهاي اسلامي و سازمان هاي بين المللي مخابره و کشتار پانزدهم خرداد رژيم را به شدٌت محکوم کردند. تمام اين جريان ها در حالي صورت مي پذيرفت که در مطبوعات کشور هيچ خبري ازحقايق و وقايع منعکس نمي شد. قيام ۱۵ خرداد را سرآغاز انقلاب اسلامي ايران مي‌دانند. در مقدمه قانون اساسي جمهوري اسلامي آمده: «اعتراض در هم کوبنده امام خميني به توطئه آمريکايي «انقلاب سفيد»، عامل حرکت يکپارچه ملت گشت و متعاقب آن انقلاب عظيم و خونبار امت اسلامي در خرداد ماه ۴۲ که در حقيقت نقطه آغاز شکوفايي اين قيام شکوهمند و گسترده بود، مرکزيت امام را بعنوان رهبري اسلامي تثبيت و مستحکم نمود و صفوف اعتقادي و مستحکم همه اقشار ملت ايران را تا پيروزي نهايي بهمن 1357 به صف کرد. با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد