چطور/ لرزش صدا هنگام صحبت کردن، توانايي تأثيرگذاري روي ديگران و قدرت لحن و کلام را کم ميکند. وقتي هنگام سخنراني يا حرف زدن با فردي ديگر صدايمان دچار لرزش ميشود، نميتوانيم پيام و صحت حرفمان را بهخوبي نشان بدهيم، اما هر مشکلي راهحلي دارد. کافي است روشهاي رفع لرزش صدا را بدانيم و با تمرين اين مشکل را حل کنيم. پس با ما همراه باشيد.
روشها و تمرينات تنفسي براي کنترل لرزش صدا
۱. تنفس از ديافراگم
هنگام تنفس جلوي آينه بايستيد و بهدقت به خود نگاه کنيد. اگر هنگام تنفس عميق، شانههايتان بهسمت بالا حرکت کند، يعني بهجاي ديافراگم از سينه به کمک ماهيچهاي که در قاعدهي ششها قرار دارد، نفس ميکشيد. براي کشيدن نفس عميق بايد دم را به داخل بکشيد؛ بهشکلي که قفسهي سينه به کمک شانهها و سينه به سمت جلو حرکت کند.
چه باور کنيد و چه نه، اين حرکت باعث ميشود لرزش صدا بهشکل محسوسي از بين برود. ديافراگم هم يک ماهيچه است و مانند تمام ماهيچههاي ديگر نياز به ورزش دارد. هرقدر ورزيدهتر باشد، تأثيرات مثبتتري روي صدا و تنفس خواهد داشت. کليد اصلي قدرتمندي صدا به شيوهي تنفس بازميگردد.
۲. تقويت ديافراگم براي رفع لرزش صدا
وقتي بدانيم که ديافراگم چيست و کجا قرار دارد، بهتر ميتوانيم آن را تقويت کنيم. مثلا وقتي از حمام خارج ميشويد و دور خود حوله ميپيچيد، تمريني نيز براي قوت بخشيدن به ديافراگم انجام بدهيد: سعي کنيد ضمن اينکه حوله دور کمرتان بستهايد، طوري نفس خود را رو به داخل ببريد که حوله باز شود. اين کار بايد طوري صورت بگيرد که شانهها و سينهتان ثابت باشد و رو به بالا حرکت نکند.
وقتي از ديافراگم نفس ميکشيد، صدايتان بلندتر و قويتر ميشود و ديگر خبري از لرزش صدا نخواهد بود.
۳. خروج بازدم بهتندي براي سرعت بخشيدن به تنفس
به کمک ديافراگم نفس خود را به درون حبس کنيد و سپس نفستان را از ميان دندانها به بيرون بدهيد. البته اين کارها را بايد در شرايطي انجام بدهيد که صاف و مستقيم ايستادهايد. اين تمرين را ۱۰ بار تکرار کنيد. اين کار باعث ميشود ديافراگمتان قوي و لرزش صدا رفع بشود.
۴. تمرينات صدا براي گسترش وسعت آن
يکي از روشهايي که باعث ميشود هنگام صحبت کردن، صدايتان نلرزد، بالا بردن وسعت تُن و لحن صدا است. لرزش صدا در برخي از افراد توأم با شکست کلمات در هنگام اداي آنهاست. با انجام تمرينات زير تا حد زيادي از بروز اين مشکلات جلوگيري خواهيد کرد:
با گفتن اين آوا به صداي خود تمرين بدهيد: «امم… ممم» اين آوا شبيه صوتي است که هنگام ابراز خوشمزه بودن غذا بهکار ميبريد. «امم… مم» يا «امم… همممم». يادتان باشد در خلال انجام اين تمرين، از ديافراگم تنفس کنيد و به کمک نفسهايتان اين اصوات را بلند از دهان خارج کنيد. اين تمرين را ۵ بار تکرار کنيد.
اين حرکت هم بامزه است و هم بسيار مفيد. چند بار پشت سر هم بگوييد: «نِي نِي نِي نِي…. ». اين اصوات را با صدايي پايين از دهان خارج کنيد و به مرور صدايتان را بالا ببريد.
چندين مرتبه با خود بگوييد: «اووو….اييييي». سعي کنيد بلندي صدايتان را در حين اداي اين اصوات کم و زياد کنيد.
بگوييد: «ممممممم…. ». اين کار را تا زماني انجام بدهيد که نفستان ياري ميکند. در طول گفتن اين حروف به زنگ صدا در ناحيه دهان و حالت چهره دقت کنيد. اين حرکت را نيز ۵ بار تکرار بفرماييد.
۵. تمرينات زباني براي بهبود لحن در کلام
اگر هر يک از آواها و واژههايي که هنگام صحبت کردن بهوضوح از جانب شنونده دريافت شوند، سوءتفاهم و اشتباه شنيداري پيش نخواهد آمد. براي رسيدن به چنين نقطهاي بايد بتوانيد هر واژه و آوايي را شفاف بيان کنيد. اين امر نيز مستلزم تمرين است.
ميتوانيد تعدادي واژه را گزينش کنيد و در قالب جملاتي خود را تمرين بدهيد. به اين صورت که عبارات چالشبرانگيزي را که انتخاب کردهايد، بهسرعت و پشت سرهم ادا کنيد و توقفي قائل نشويد. تکرار سريع واژهها و عبارات را تا جايي ادامه بدهيد که شفافيت و وضوح آنها مشخص است. اگر در اداي هر عبارت اشتباهي راه بدهد بايد کار را قطع کنيد و دوباره از نو شروع کنيد.
سعي کنيد عباراتي را که ادا کردن آنها دشوار است سريع و واضح تکرار کنيد. مثل: قوري گل قرمزي، شش سيخ کباب، سيخي شش هزار و… .
۶. خواندن کتاب و مجلات و روزنامه با صداي بلند
يکي از بهترين روشها براي جلوگيري از لرزش صدا، بلند حرف زدن در جمع است. در موقعيتهايي که آرامش بيشتري داريد حرف بزنيد و تجربه صحبت کردن در جمع را به کاري عادي و آسان براي خود بدل کنيد. چيزي را تعريف کنيد و در حين تعريف کردن از احساسات و فراز و فرودها براي جذابيت ماجرا بهره بگيريد. اين کار را ميتوانيد پيش دوستان و کساني که با آنها راحتتر هستيد، تمرين کنيد.
اگر قرار است سخنراني داشته باشيد، متن خود را چندين بار بلند بخوانيد و تمرين کنيد.
روش ديگر ضبط کردن صدا و تصوير خود در حين سخنراني و سپس شنيدن و نگاه کردن دقيق به آن است. با اين کار ميتوانيد اشتباهات و ضعفهاي خود را بهتر شناسايي کنيد.
روشهاي کسب آمادگي و کنترل لرزش صدا قبل از سخنراني
قبل از سخنراني کمي پياده روي کنيد يا بدويد. سعي کنيد با کسي مکالمه و گفتوگويي داشته باشيد تا بهتر براي حرف زدن آماده بشويد. با اين کارها تا حد زيادي به تخليه و کاهش استرس و اضطراب خود کمک ميکنيد.
قبل از سخنراني جلوي آينه برويد، زبان خود را تا جايي که ممکن است بيرون بياوريد و شروع به خواندن شعري ساده کنيد. مثلا: اتل متل توتوله… . اين کار خندهدار باعث ميشود تا قدرت و لحن صدايتان تقويت بشود.
۱. افزايش تمرکز با حفظ استقامت در ايستادن
فرقي نميکند که در حالت نشسته صحبت ميکنيد يا ايستاده، درهرحال، سعي کنيد پاها را کاملا روي زمين قرار بدهيد و آنها را بهعرض شانهها باز کنيد. پاها نقطه مهمي در افزايش تمرکز، استحکام و اعتماد به نفس دارند. اصلا و ابدا پاها را تکان ندهيد و سعي کنيد آرام و مستحکم باشيد.
۲. حفظ استقامت و راست نگه داشتن شانهها
شانهها را صاف و راست نگه داريد تا تنفس راحتتر صورت بگيرد. اگر شانههايي خم و افتاده داشته باشيد، مشخص ميشود که معذب هستيد و درنتيجه لرزش صدايتان هم بيشتر خواهد شد.
۳. دقت و توجه به تمرين تنفس
اگر قبل از صحبت کردن، استرس شديدي را تجربه ميکنيد، بهتر است روي نفس کشيدن بيشتر تمرين کنيد. براي درمان استرس شديد خود، همان حرکتي را که درباره حوله و تنفس اشاره شد با حولهاي فرضي تکرار کنيد و سعي کنيد تمرکزتان را نسبتبه موضوع سخنراني بالا ببريد. درست نفس کشيدن و تنفس اکسيژن، انرژيتان را افزايش ميدهد.
۴. نوشيدن چند جرعه آب
چند قطره آب بنوشيد و گلويتان را تازه کنيد. با خودتان بطري آب داشته باشيد و نگذاريد که دهان و زبانتان خشک بشود. تازه کردن گلو باعث ميشود اضطراب کمتري را تجربه کنيد.
روشها و تکنيکهاي ارائهي يک سخنراني موفق
۱. نشان دادن اعتمادبهنفس
وقتي قرار است در جمعي سخنراني کنيد، حتي اگر استرس و اضطراب داريد سعي کنيد خود را با اعتماد به نفس نشان بدهيد. وقتي فرصتي براي ابراز نظر و سخنراني پيدا ميکنيد، از اين شانس نهايت استفاده را ببريد و نگذاريد ترسهايي مهمل و بيهوده که زاييدهي ذهنتان است مانع رشد و پيشرفتتان بشود. پس به ترس و لرزش صدا بها ندهيد و با تقليد از کساني که اعتمادبهنفس دارند، اين حس را در خود رشد بدهيد.
۲. شروعي قوي و شاداب
نحوه شروع سخنراني موضوع مهمي است. سعي کنيد با صداي بلند و رسا و با لبخند و چهرهاي گشاده کار خود را شروع کنيد. اگر با صدايي رسا صحبت کنيد، اثرگذاري بيشتري خواهيد داشت و ميتوانيد کلامتان را در کنترل خود دربياوريد. در اين صورت فرقي نميکند که چند نفر مخاطب شما هستند، لرزش صدايتان کم خواهد شد و با اعتمادبهنفس ادامه خواهيد داد.
اگر شروع خوبي داشته باشيد، ادامهي کار هم ساده خواهد بود. سختترين بخش، شروع صحبت کردن است، اگر از آن جان سالم بهدر ببريد، قضيه خيلي راحت پيش خواهد رفت.
اگر شروع خوبي هم نداشتيد باز نگران نباشيد. سعي کنيد با نوشيدن چند جرعه آب، لبخند زدن و تنفس عميق آرامش را به خود بازگردانيد.
۳. شمرده صحبت کردن
شمرده و با طمأنينه صحبت کنيد. اگر بهخاطر وجود استرس و فشار تندتند حرف بزنيد و در پي خلاص شدن باشيد، نتيجهي سخنراني بسيار خندهدار و بينتيجه خواهد بود.
بعضي از مخاطبان نيز در حين صحبتهاي شما، يادداشت برميدارند؛ پس بهتر است هواي آنها را هم داشته باشيد و آرامتر حرف بزنيد.
۴. توجه به رسايي کلام
استرس و ترس باعث ميشود، صدايتان بلرزد و در آن خبري از اعتمادبهنفس نباشد. پس سعي کنيد بلند و شمرده حرف بزنيد تا لرزش کمتري در صدايتان منعکس بشود. طوري حرف بزنيد که همه بهراحتي صدايتان را بشنوند و ابهامي باقي نماند.
يادتان نرود که مهمترين نکته اين است که مخاطب صدايتان را بشنود و متوجه پيام حرفتان بشود. پس واضح و بلند صحبت کنيد تا به ديگران نشان بدهيد که اعتمادبهنفس داريد.
۵. برقراري تماس چشمي با مخاطب
هنگام سخنراني مدام به يادداشتهاي خود نگاه نکنيد. اين کار يعني ميترسيد و اعتمادبهنفس خوبي نداريد. پس سعي کنيد با برقراري تماس چشمي با مخاطبان اثرگذاري خود را بالا ببريد و امکان بيشتري براي کشيدن نفس عميق داشته باشيد.
اگر از چشم در چشم شدن با مخاطب ميهراسيد، بهجاي نگاه کردن مستقيم در چشمهايشان، به پيشاني آنها نگاه کنيد.
۶. حفظ توازن انرژي در طول سخنراني
سعي کنيد در تمام مدت سخنراني انرژي خود را به شکلي متوازن مديريت کنيد. حفظ انرژي و جذابيت در تمام طول حرف زدن کمي دشوار اما ضروري است.
۷. تازه کردن زبان و تجديد قوا
در حين سخنراني خيلي طبيعي است که به خود و حضار کمي استراحت بدهيد. اگر احساس ميکنيد خسته شدهايد و ممکن است لرزش صدا دوباره به سراغتان بيايد، کمي مکث کنيد، نفس بکشيد با تازه کردن گلو تجديد قوا کنيد.
۸. بها ندادن به اشتباهات
اصلا از اشتباه کردن نترسيد. همه اشتباه ميکنند. اگر در حين سخنراني اصطلاحا تپق زديد يا صدايتان لرزيد ناراحت نشويد. همه اين ترسها و اشتباهات را تجربه کردهاند و از ديدن چنين اتفاقي شما را مسخره و سرزنش نخواهند کرد. اتفاقا حس همراهي بيشتري نسبتبه شما پيدا خواهند کرد. باور کنيد ما همه انسان هستيم و با کمي دقت و توجه ميتوانيم ارتباط مؤثر و بسيار سالمي با يکديگر برقرار کنيم، پس ترس و وحشت را کنار بگذاريد و از همين لحظه تصميم بگيريد با کار کردن روي نقاط ضعفتان زندگي لذتبخشتري را تجربه کنيد.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار