کجارو/ دعبل خزاعي از شاعران مشهور اهل بيت در دوران عباسي بود که در يکي از روستاهاي اطراف شوش به شهادت رسيد و سالها آرامگاه او توسط شيعيان پنهان شد.
شهر باستاني شوش از مراکز تمدن قديم، از معروفترين شهرهاي دنيا، پايتخت چند هزار ساله مملکت عيلام و همچنين پايتخت زمستاني امپراطوري هخامنشي بوده است. شوش در دوره اسلامي نيز مدتها از شهرهاي پرجمعيت و پررونق بود. از بناهاي تاريخي و مذهبي اين شهرستان ميتوان به آرامگاه دعبل خزاعي اشاره کرد که شاعر معروف شيعه و مداح اهل بيت (ع) است.
نام اصلي او، محمدبن علي خزاعي است که ابوعلي يا ابوجعفر هم به او ميگفتند، شاعر مشهور شيعه و در رده اول شاعران عرب بود که در سال ۱۴۴ هجري شمسي در زمان امام جعفر صادق، در کوفه به دنيا آمد. روز و ماه تولد ايشان مشخص نيست. دعبل از سن نوجواني سرودن شعر را آغاز کرد. خاندانش از شيعيان قديمي و راوي حديث و شاعر بودند و برادرش علي و پسر عمويش ابوالشيص نيز، همگي شاعر بودند. در اوايل جواني دعبل بود که به درخواست هارونالرشيد خليفه عباسي به دربار او رفت تا شعر بسرايد. اما پس از مدتي از دربار هارونالرشيد خارج شد. مسير زندگاني دعبل از اين زمان عوض شد. او بيش از گذشته شيفته اهل بيت شده بود و از اين زمان به بعد شروع به سرودن شعر در مدح اهل عصمت (ع) کرد.
دعبل خزايي بهطور مخفيانه و محرمانه به دليل هجوياتي که در مورد خلفاي عباسي سرود و براي فرار از ماموران خلفاي عباسي، ميان شهرها رفت و آمد ميکرد. دعبل خزاعي در خوزستان در يکي از روستاهاي اطراف شوش پس از نماز مغرب و عشا توسط تيري زهرآگين کشته شد. او در سن ۹۸ سالگي در سال ۲۳۹ هجري شمسي به دستور مالک بن طوق به شهادت رسيد. براي دعبل خزاعي ۵ قبر ذکر شده بود. آن هم به دليل اينکه شيعيان سخت شيفته دعبل و ايثار و مبارزات ايشان بودند و قبر واقعي ايشان که در شوش بود را مخفي نگه داشتند تا مورد توهين بني عباس قرار نگيرد و اين شايعه را پخش کردند که قبر دعبل در خراسان، آفريقا، شادگان، و بين راه اهواز و آبادان قرار دارد.
شهرستان شوش مدفن دعبل خزاعي شاعر معروف شيعه و مداح اهل بيت (ع) در زمان حکومت عباسيان است. يکي از بناهاي تاريخي و مذهبي شهرستان شوش، آرامگاه دعبل خزاعي است. آرامگاه دعبل خزايي در مرکز شهر شوش کنار مجتمع فرهنگي دعبل خزاعي و در ۲۵ کيلومتري جنوب شهر دزفول واقع شده است. در بخش شمالي شهر باستاني شوش، در قبرستان قديمي اين شهر و در کنار بقعه امامزاده عبدالله بن علي، آرامگاه اين چهره بزرگ فرهنگي جهان تشيع قرار دارد.
معماري فضاي بقعه و محوطه آجري آن به همراه گنبد خاص، علاوه بر فضاي فرهنگي و معنوي حال و هواي خاص سنتي و معماري دلنشيني دارد. از لحاظ جغرافيايي، اين آرامگاه در منطقه مسطح و در دشت وسيع شوش از جلگه خوزستان قرار گرفته است. آرامگاه دعبل خزاعي از لحاظ فضاي دروني بدليل دارا بودن بافتي سنتي و مذهبي براي اجراي امور فرهنگي بسيار مناسب است. بقعه دعبل از لحاظ آب و هوايي در منطقهاي گرم سيري قرار گرفته است که در زمستان آب و هوايي معتدل و تابستاني گرم دارد. به گفته سازمان اوقاف و امور خيريه شهرستان شوش، اين بقعه بدليل اينکه در مدت مديدي ساخته شد، سبب شد که اين مکان مهجور واقع شود و افراد کمتري نسبت به شخصيت عظيم دفن شده در اين مکان به آن سر بزنند. بناي فعلي بقعه متبرکه، به دستور مقام معظم رهبري آيتالله خامنهاي و توسط وزارت مسکن و شهرسازي بازسازي شده است.
اوايل دهه ۷۰ شمسي بود که شهرداري شوش اقدام به ساخت مجسمه نمادين براي دعبل خراعي کرد. شهرداري نام يکي از ميادين اصلي اين شهر را نيز به ميدان دعبل خراعي تغيير داد. پس از چند ماه بدون اظهار نظر خاصي درباره دلايل برکناري مجسمه، اين اثر هنري از محلش برداشته شد و به محوطه حرم دعبل خزاعي منتقل شد. پس از مدتي که قرار بود مجسمه دعبل خزاعي بعد از ۲۰ سال دوباره در شهر شوش جانمايي شود، خبرگزاريها خبر از شکسته شدن اين مجسمه دادند. برخي ابهامات در خصوص تعمدي بودن اين کار نيز در برخي خبرگزاريها منتشر شد.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در تلگرام
https://t.me/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار