الي گشت/ همه ي ما اهرام مصر را مي شناسيم، همان مقبره هاي باستاني که از عجايب و شگفتي هاي دنيا هستند و خيلي ها هنوز هم به راز ساخت آن ها پي نبرده اند. اما آيا مي دانستيد که در چين هم يک همچين مقبره هايي وجود دارد؟ البته نه دقيقا شبيه آن اهرامي که در مصر وجود دارد اما محلي ها به آن ها اهرام چين مي گويند! مقبره هايي که امروز بعد از گذشت قرن ها ظاهري متفاوت به خود گرفته اند و در نگاه اول شبيه تپه هايي نه چندان بلند به نظر مي آيند. اين مقبره ها که محل تدفين امپراتوري هاي چندين قرن قبل هستند امروز در ليست ميراث جهاني قرار دارند و يکي از بهترين جاذبه هاي چين به شمار مي روند. در ادامه ما را همراهي کنيد تا درباره اهرام چين بيشتر بدانيد.
در ۳۰ کيلومتري غرب شهر مدرن يينچوآن (Yinchuan) يک مجموعه ي باستاني به چشم مي خورد، مکاني که چندين مقبره از پادشاهان سلسله ي شياي غربي را در خود جاي داده است. اين مقبره ها که چيني ها به آن اهرام چين مي گويند در زميني به مساحت ۴۰ کيلومتر مربع در دامنه هاي شرقي رشته کوه هلان (Helan) قرار دارند. همانطور که از تصاوير اين عکس ها مشخص است قبرها تا حدودي شبيه اهرام جادويي و سنگي مصر هستند و از خاک و آجر درست شده اند به طوري که به شکل ستون هاي بزرگ گلي در آمده اند. با اينکه از اين مجموعه امروز فقط ويرانه هايي به جاي مانده است اما ارزش بازديد دارد و گردشگران زيادي در سفر به چين از آن ديدن مي کنند.
همانطور که گفتيم پادشاهان شياي غربي در اين محل دفن شده اند پس شايد بد نباشد کمي درباره سرگذشت اين سلسله بدانيد تا بازديد از اين مقبره ها برايتان جذاب تر شود. سلسله ي غربي شيا بين قرن هاي ۱۱ و ۱۳ بر سر کار بود تا اينکه به دست فرمانده مغول ها يعني چنگيز خان از بين رفت. چنگيز خان در واقع با نابودي آن ها از پادشاهان اين سلسله انتقام گرفت چون در سال ۱۲۱۹، از يکي از امپراتورهاي سلسله ي غربي شيا به اسم آشا تقاضاي کمک نظامي کرد تا بتواند به لشکرکشي هايش ادامه دهد اما آشا درخواست او را نپذيرفت و گفت تقاضاي کمک او از ديگران نشان دهنده ي اين است که او لياقت قدرت بيشتر را ندارد. چنگيز خان آنقدر از اين فخر فروشي آشا عصباني شد که قسم خورد روزي اين سلسله را از روي زمين پاک کند و سرانجام اين کار را هم کرد.
چنگيز خان بعد از حمله و شکست خوارزمشاهيان توجهش را کاملا معطوف به سلسله ي شياي غربي کرد. ارتش مغول توانستند به خط دفاعي دشمن نفوذ کنند و شهرهاي شياي غربي را نابود و اهالي اش را قتل عام کنند. در همان زمان بود که پايتخت امپراتوري يعني شهر يينچوآن سقوط کرد و خيلي زود به طور کامل نابود شد. شدت ويراني به حدي بود که همه ي نوشته ها و بيشتر آثار هنري فرهنگي و معماري به نابودي کشيده شد. اسناد تاريخي چنان از بين رفته بود که تا قرن ۲۰ هم کسي نمي دانست که چه کسي سلسله ي شياي غربي را تاسيس کرده است. حتي امروز هم اطلاعات چنداني درباره مردمان تانگوت که موسس اين امپراتوري بودند وجود ندارد اما اينکه بعد از اين حمله ي سخت، مقبره ي پادشاهان اين سلسله چطور سالم مانده مثل يک معجزه مي ماند.
هر کدام از اين مقبره ها در مجتمعي بسيار بزرگ بودند به طوري که زميني به مساحت بيش از ۱۰۰ هزار متر مربع را اشغال کرده بودند و مجموعه اي بزرگ را پديد آورده بودند که با ديوارهاي داخلي و خارجي از ديگر بخش ها جدا مي شد. حتما در مجتمعي به اين بزرگي جاذبه هاي زيادي وجود داشته، جاذبه هايي مثل برح هاي ساعت، سکوي تابوت و … که امروز ديگر خيلي از آن ها قابل تشخيص نيستند.
بگذاريد کمي درباره معماري اين مقبره ها حرف بزنيم؛ درست است که امروز نقش و نگاري بر روي آن ها نمي بينيد اما زماني باشکوه بودند. در واقع اين مقبره ها ۵ تا ۷ طبقه دارند که هر کدام از آن ها روزگاري به کاشي هاي سبز مزين شده است. باستان شناسان معتقدند که گوشه ي تراس ها در گذشته با رنگ قرمز پوشيده شده بود تا با رنگ سبز کاشي ها در تضاد باشد. با اين توصيفاتي که اين مقبره ها کرديم حتما مي توانيد تصور کنيد که در گذشته چه ظاهر جذابي داشتند.
از آنجايي که امروز چيزي از کاشي کاري هاي آن ها باقي نمانده در معرض باد و باران قرار گرفته اند و قسمت هايي از آن ها از بين است به طوري که شبيه کوه هايي با خاک هاي قهوه اي شده اند. اما با همه ي ويراني هايي که گفتيم خوشبختانه هنوز قسمت هايي از آن مثل برج ها، ديوارها، ستون هاي سنگي با کتيبه هاي پادشاهان سلسله هاي باستاني همچنان به جا مانده است و اطلاعات جذابي را از سلسله ي شيا در اختيار بازديد کنندگان قرار مي دهد.
بازار