الي گشت/ کاسکاد به معني آبشارهاي کوچک است، ايراني هاي که به ارمنستان مي روند به خاطر پله هاي بسيار زياد اين مجموعه آن را هزار پله ارمنستان ناميده اند. البته اگر از بالا رفتن از پله ها خوشتان نمي آيد و يا پا درد داريد نگران نباشيد، در قسمت کناري پله برقي وجود دارد و تا ساعت ۱۱ قابل استفاده مي باشند. با الي گشت همراه شويد تا از پله هاي عظيم و با شکوه کاسکاد بالا برويم و به پارک هافتناک (Haghtanak) برسيم. از بالاي آن مي توانيد چشم اندازي بي نظير از اطراف را زير پايتان ببينيد.
در دوران استعمار ارمنستان توسط حکومت شوري و حدود دهه ۱۹۷۰ ميلادي طرحي مطرح شد که توسط آن مرکز شهر ايروان به خيابون مانيومنت و پارک هافتناک متصل مي شد. مطرح کننده طرح الکساندر تامانيان Alexander Tamanyan (1878-1936) بود. هدف اصلي وي اتصال قسمت مسکوني به مرکز شهر بود. او نتوانست ايده اش را اجرايي کند و به مرور زمان طرح به فراموشي سپرده شد.
در اواخر دهه ۱۹۷۰ ميلادي جيم توروسيان Jim Torosyan معمار شهر شد و اين ايده قديمي نظرش را جلب کرد. او تصميم گرفت چنين طرحي را اجرا کند. جيم توروسيان طرح تامانيان را الگوي خود قرار داد و نظراتي را که خود فکر مي کرد موجب بهبود يافتن طرح مي شود در آن اعمال کرد. او تصميم گرفت با ساخت پلکاني عظيم و طولاني بخش مسکوني شهر ايروان را با مرکز شهر پيوند دهد پس از پياده سازي طرح علاوه به اتصال بخش شمال و مرکزي شهر، دسترسي مردم به مرکز آن نيز آسان مي شد.
در طراحي او تصميم گرفت براي کساني که طرفدار صعود از پله هاي بسيار نيستند، اينکار برايشان بي معني است و يا از لحاظ جسمي توانيي انجام آن را ندارند، در کنار پلکان اصلي پله برقي نيز قرار دهد. براي زيباتر سازي سطح شهر و بنايي که مي خواست بسازد باغ و فضاي سبزي زيبا در طرح خود گنجاند. مي خواست محوطه و نماي سازه به نحوي باشد که بيننده در نگاه آن به تاريخ و فرهنگ غني ارمنستان پي ببرد.
کسکاد ۳۰۲ متر طول دارد که براي جا به جا شدن در اين ارتفاع بايد ۵۷۰ پله را بالا يا پايين برويد. اگر بالک بالايي آن را نيز در نظر بگيريد ارتفاع به ۴۵۰ متر افزايش ميابد. عرض مجموعه ۵۰ متر است و هنوز ساخت ۹۰ متر از آن باقي مانده است.
فضاي سبزي که جيم توروسيان در سر داشت نيز اجرايي شد. باغچه هاي کوچک در سراسر محوطه پلکان ساخته شده اند که تمام طول سال شهرداري ايروان گل هاي زيبا را در آن مي کارد.
هدف اغلب گردشگراني که تصميم بر بالا رفتن از پله ها را عملي مي کنند و سختي را به جان مي خرند تماشاي منظره اي فوق العاده بي نظيري است که در هنگام ايستادان در بالاي پلکان مقابل چشمانتان ديده مي شود. توريست ها از سراسر جهان براي ديدن کاسکاد و بالا رفتن از پله هاي آن به اينجا مي آيند. حتي هواي سرد و زمستاني يا بارش باران نمي تواند مانع از صعود آنان شود. همين امر کاسکاد را در دسته جاذبه هاي نادري قرار مي دهد که حتي در فصل سرما و بارش نيز گردشگران آن را انتخاب مي کنند.
برخي از مردم شهر بالاي پله هاي را به نمادي از آرامش و خلوت انسان تبديل کرده اند. عاشقان شهر به بالاي هزار پله کاسکاد مي روند و به معشوق خود مي انديشند. برخي ديگر نيز در اين مکان دمي به آسايش مي رسند و از دغدغه ها و مشکلاتي که زندگي شهري امروز با خود دارد دور مي شوند. بنابر اين اگر به دنبال لحظاتي پر شور هستيد تا بتوانيد روزمرگي ها را فراموش کنيد همت کنيد و از پله ها بالا بياييد.
علاوه بر باغچه هاي کوچک سر سبز و پرگل که در جاي جاي حياط کاسکاد ساخته شده اند، مجسمه هايي در اشکال و ابعاد محتلف با طرح هاي جذاب براي زيبايي قرار داده شده اند. در اين محيط موزه کافسجيان تشکيل شده که شامل دو بخش خارجي (در ميان باغچه ها) و داخلي که در زير پله ها و آب نماها از ۶ سالن مجزا براي نمايش مجسمه ها استفاه شده است.
کاسکاد يا هزار پله ايروان، در جنوب با خيابان هاي تامانيان، ايسهاکيان و ميدان فرانسه، در شرق با خيابان مسروپ مشتوتس، و ازغرب با خيابان مارشال باغراميان همسايه است. به فاصله اندکي از شمال کاسکاد Victory park يا پارک پيروزي ايروان قرار دارد که مجسمه معروف مادر ارمنستان در آن قرار دارد. فاصله حدودا يک و نيم کيلومتري کاسکاد با ميدان جمهوري (republic) در مرکز ايروان را مي توان با خودرو در کمتر از ده دقيقه پيمود. پياده روي در اين مسير، حدودا ۲۰ دقيقه زمان مي برد. در نقشه بالا ميتوانيد محل دقيق قرار گرفتن کاسکاد را مشاهده کنيد.
بازار