عجيب ترين/ بزرگترين معبد در جهان کدام است؟ براي پاسخ به اين سؤال در ابتدا بايد بدانيم معبد چيست. اگرچه به عنوان ساختاري متعلق به فعاليتهاي مذهبي و معنوي تعريف شده، اما همه اديان از کلمه معبد استفاده نميکنند. در سنت مسيحي غربي، معبدهاي سنتي به ندرت استفاده ميشوند، در مقابل در سنت مسيحي شرقي کلمه معبد بارها استفاده ميشود. دوم اينکه چه مقياس از اندازه استفاده ميشود؟ با توجه به رکورد جهاني گينس، معبد آکشاردهام، بزرگترين معبد هندو در جهان است، اما حداقل با سه معبد ديگر که در هند است و ادعا ميشود بزرگترين معبد هستند بحث دارند.
اين معابد اغلب بخشي از يک مجتمع بزرگ هستند که از شفافيت موضوع کم ميکند. در اين ليست، من بر روي معبد اصلي براي تشخيص اينکه کدام معبد بزرگتر است تمرکز کردهام.
10- بعلبک (Baalbek)
بعلبک که هليوپوليس هم ناميده ميشود يک مکان باستانشناسي ديدني و جذاب در شمال شرقي لبنان است. از قرن يک قبل از ميلاد و در طي يک دوره دو قرني روميان سه معبد در اينجا ساختند: ژوپيتر، باکوس يا باخوس، ونوس. معبد ژوپيتر با ۵۴ ستون گرانيتي گسترده، به عنوان بزرگترين معبد در امپراتوري روم در نظر گرفته ميشود. تنها ۶ عدد از اين ستونهاي غولآسا ايستاده باقي ماندند اما هنوز هم فوقالعاده چشمگير هستند. بهترين معبد حفظ شده در اين مکان معبد باکوس است که در ۱۵۰ ميلادي ساخته شد. اين معبد ۶۹ متر طول و ۳۶ متر عرض دارد.
9- معبد مسيح نجات دهنده (Temple of Christ the Savior)
معبد مسيح نجات دهنده يکي از با ابهتترين و بحث برانگيزترين ساختمانها در مسکو است که تاريخچهاي منحصر به فرد اما آشفته دارد. در ابتدا بعد از شکست ناپلئون راهاندازي شد اما ساخت و ساز تا ۱۸۳۹ آغاز نشد. در سال ۱۹۳۱ با دستور استالين منفجر شد تا راهي براي ساختن کاخ شوراها که هرگز ساخته نشد باشد. در سال ۱۹۹۰، کليساي ارتدکس روسيه اجازه دسترسي به بازسازي کليساي جامع را دريافت کرد. اين معبد در سال ۲۰۰۰ تکميل گرديد که کليسايي جامع و جديد در طرح اصلي اما ساخته شده با مصالح ساختماني مدرن ميباشد. ارتفاع آن ۱۰۵ متر است و بلندترين کليساي ارتدکس در جهان ميباشد.
8- معبد سنت ساوا (Temple of Saint Sava)
معبد سنت ساوا در بلگارد (Bellegarde)، بزرگترين ساختمان کليساي ارتدکس در جهان است. اين معبد به بنيانگذار کليساي ارتدکس صرب اختصاص داده شدهاست. ساخت و ساز کليسا در سال ۱۹۸۵ آغاز شد و عمدتاً در ۲۰۰۴ تکميل گرديد. دکوراسيون داخلي آن هنوز تکميل نشدهاست. در زبان انگليسي، به دليل اندازه و اهميت آن کليساي جامع ناميده ميشود اما جايگاهي براي اسقف ندارد، در نتيجه از لحاظ فني کليساي جامع نيست. اين کليسا ۹۱ متر ارتفاع و ۸۱ متر عرض دارد. صليب اصلي با روکش طلايي در بالاي گنبد ارتفاع کليسا را ۱۲ متر گسترش داده است.
7- معبد تيکال (Tikal Temple)
تيکال، بزرگترين شهر مايا، بين ۲۰۰ تا ۹۰۰ ميلادي با جمعيت حدود ۱۰۰٫۰۰۰ تا ۲۰۰٫۰۰۰ جمعيت بود. تيکال داراي ۶ هرم پلهدار بسيار بزرگ است. بزرگترين معبد ۷۲ متر ارتفاع دارد و در حدود ۷۲۰ قبل از ميلاد به پايان رسيد. اين معبد بزرگترين معبد ساخته شده در هر نقطه از منطقه مايا است. و در حال حاضر بلندترين ساختمان پيش از کشف آمريکا ميباشد، هرچند هرم خورشيد ممکن است بلندتر باشد اما به عنوان جنگلي که در آل ميرادور اهرام را پوشانده است.
6- جِتاوانارامايا (Jetavanaramaya)
جتاوانارامايا در شهر آنوادهاپور (Anuradhapura)، سريلانکا قرار دارد، اگر حجم آن اندازهگيري شود، بزرگترين گنبد در جهان است. اين معبد توسط پادشاه ماهاسنا در قرن ۳ ميلادي ساخته شد، و تکميل آن ۱۵ سال طول کشيد. حدود ۹۳٫۳ ميليون آجر پخته در ساخت و ساز آن استفاده شد. با ارتفاع ۱۲۲ متر سومين ساختار بلند در جهان قبل از اهرام جيزه در زمان اتمام آن بود. قطر گنبد آن حدود ۹۵ متر است.
5- سري رانگاناساسواَمي (Sri Ranganathaswamy)
سري رانگاساسواَمي به خداي رانگاناساسواَمي اختصاص داده شدهاست، اين معبد مکان مقدس مهمي ميباشد که هر ساله ميليونها گردشگر و زائر را جذب ميکند. با مساحت ۱۵۶ هکتار اين معبد بزرگترين در جهان است. در واقع، ميتوان اين معبد را به عنوان بزرگترين ساختار پيچيده معبد هندو در نظر گرفت. قديميترين ساختار معبد به قرن ۱۰ برميگردد. ۲۱ برج در اينجا وجود دارد که رانگاساسواَمي بزرگترين معبد در جنوب هند است. اين معبد ۷۳ متر ارتفاع دارد و قدمت آن براي قرن ۱۷ است، هرچند در سال ۱۹۸۷ به پايان رسيد.
4- معبد اکشاردهام (Akshardham Temple)
معبد اکشاردهام در سال ۲۰۰۵ توسط سازمان معنوي باپس (BAPS) تکميل شد. اين ساختمان توسط پراموخ سوامي ماهاراج رئيس فعلي آيين هندو الهام گرفته و اداره ميشود. اين بناي تاريخي مرکزي ۴۳ متر ارتفاع، ۹۶ متر عرض و ۱۱۰ متر طول دارد و از بالا تا پايين آن به وسيله گياهان، جانوران، رقاصان، نوازندگان و خدايان حکاکي شدهاست. اين معبد به طور کامل از سنگ ماسه صورتي راجستاني و سنگ مرمر کارارا ايتاليايي ساخته شدهاست و هيچ پشتيباني از فولاد و بتن ندارد.
3- بُرُبودور (Borobudur)
بُرُبودور يا بوروبودور در جزيره اندونزيايي جاوا، ۴۰ کيلومتري شمال غرب يوگياکارتا (Yogyakarta) قرار دارد و بزرگترين معبد بودايي در جهان است. اين معبد در طي يک دوره ۷۵ ساله در قرن ۸ و ۹ توسط پادشاه سايلندرا از حدود ۲ ميليون سنگ ساخته شد. بُرُبودور را ميتوان به سه گروه تقسيم کرد: پايه، بدنه، سر، که شبيه بدن يک انسان ميباشد. بدنه آن از ۵ سکو مربع شکل با کاهش ارتفاع تشکيل شدهاست. بالاي آن يک گنبد با يک گنبد اصلي در مرکز وجود دارد. گنبد ۳۵ متر ارتفاع از سطح زمين دارد.
2- کارناک (تالار بزرگ ستوندار)Karnak (Great Hypostyle Hall)
اگرچه کارناک به شکل بدي از بين رفت اما مکانهاي کمي در مصر هستند که از کاراناک چشمگيرتر ميباشند. اين بزرگترين مجموعه معبد باستاني در جهان است. و نشاندهنده ترکيبي موفق از چند نسل از سازندگان مصر ميباشد. کارناک شامل چندين معبد ميباشد و يکي از ساختارهاي معروف کارناک سالني ستوندار است. ۱۳۴ ستون عظيم در ۱۶ رديف مرتب شدهاند و يک سقف را پشتيباني ميکنند که در حال حاظر کاهش يافته است. در ارتفاع ۲۴ متر دو رديف وسط بالاتر از بقيه هستند.
1- معبد آنگکور وات (Angkor Wat Temple)
آنگکور وات (شهر معبد) مجموعهاي از معبد گسترده در کامبوج ميباشد که داراي بقاياي باشکوه چند پايتخت امپراتوري خمر از قرن ۹ تا ۱۵ ميلادي است. اينها عبارتند از معبد معروف آنگکور وات، بزرگترين معبد در جهان. آنگکور در تراس بالاي بقاياي شهر قرار دارد. اين معبد از سه گالري مستطيل شکل رو به افزايش به سمت برج مرکزي ساخته شدهاست که هر سطح بالاتر از قبلي ميباشد. اندازهٔ گالري بيروني معبد آنگکور وات ۱۸۷×۲۱۵ ميباشد. بعد از آن، دو گالري بعدي به هم متصل هستند. در سطح دوم اندازه آن ۱۱۵×۱۰۰ ميباشد. گالري دروني ۶۰×۶۰ متر مربع است. برج بالاي مکان مقدس مرکزي ۶۵ متر بالاتر از سطح زمين است.
بازار