کجارو/ مرند از شهرهاي استان آذربايجان شرقي است که در ۶۵ کيلومتري شمال غرب تبريز قرار دارد. شهرداري مرند نخستين شهرداري الکترونيک در ايران است.
اين شهر موقعيت بينظير جغرافيايي و ارتباطي دارد، چرا که در شاهراه ارتباط ايران-اروپا قرار گرفته است. از مهمترين راههاي ارتباطي مرند ميتوان به بزرگراه تبريز-مرند، جاده مرند-بازرگان، جاده مرند-جلفا اشاره کرد. لازم به توضيح است که پروژهاي تبديل بزرگراه تبريز-مرند و جاده مرند-بازرگان به آزادراه و جاده مرند-جلفا به بزرگراه در حال انجام است.
جاده مرند-تسوج که اخيرا يکي از اصليترين موارد مورد نياز مردم مرند بوده، اکنون در حال ساخت است.
دو کمربندي برونشهري با نامهاي آزادراه نوح (سه راهي پليس راه-ميدان بزرگ ارتش) و کمربندي شمالي (ميدان بزرگ ارتش-سه راهي شهرک صنعتي) در مرند قرار دارد.
تاريخچه
بطليموس، جغرافيادان يوناني که پيش از ميلاد زندگي ميکرد، اين شهر را «ماندگار» ناميده و آن را يکي از آبادترين شهرها در تاريخ ميخواند. بنا به روايات باستاني ارامنه، حضرت نوح در مرند مدفون شده و اين کلمه لغتي ارمني بوده و مشتق آن به معناي تدفين است، اما طبق اعتقاد ارامنه امروزي، نوح بعد از طوفان در نخجوان فرود آمد و در اين شهر نيز دفن شد و قبر همسرش واقع در مرند است.
براساس نوشتههاي تورات، مادر نوح در مسجد بازار مرند دفن شده است؛ عدهاي نيز مرند را تغيير يافته دختر ترسائي به نام «ماريا» ميدانند.
بنا به گفته گروهي ديگر، مرند تغيير يافته کلمه «مادوند» و «مارند» يعني محل زندگي مادها است.
در اسناد اورارتويي، سابقه شهرنشيني در مرند تا اواسط هزاره سوم پيش از ميلاد نوشته شده است، اما ظروف سفالي و ابزارهايي از هزاره پنجم قبل از ميلاد در تپههاي باستاني «گرگر» مشاهده شده است. آثاري از هزاره چهارم قبل از ميلاد نيز در تپه خاکستري (قلعه مرند) کشف شده است.
مرند در زمان حکومت مادها رونق بسيار داشته و به علت برخورداري از اهميت خاص در ايالت آذربايجان، حکومت مرکزي هميشه به آن توجه ميکرده است. طبق دايرةالمعارف اسلامي، مرند مرکز حکومت اقوامي مهم در دوره «کلده» و «آشور» بوده است.
جغرافيا
مرند در ۶۵ کيلومتري شمال غرب تبريز قرار دارد. موقعيت جغرافيايي اين شهر ۴۵ درجه و ۴۶ دقيقه طول شرقي و ۳۸ درجه و ۲۶ دقيقه عرض شمالي است. اين شهر از شمال به رودخانه ارس و از شرق به شهرستان اهر (ارسباران) از جنوب به شهرستان شبستر و از مغرب به شهرهاي خوي و ماکو محدود ميشود.
مرند با مساحت حدود ۳۸۴۴ کيلومتر مربع، منطقهاي نيمه کوهستاني است. ناهمواريها بيشتر از دو سوم اراضي آن و سطح مسطح و جلگهاي، يک سوم آن را تشکيل ميدهد. ارتفاع زمينهاي جلگهاي از سطح دريا بين بازه ۹۰۰ تا ۱۵۰۰ متر در نوسان است.
اقليم
مناطق مختلف شهرستان داراي ميزان متوسط بارندگي متفاوتي است؛ در اين منطقه کمترين درجه حرارت ۲۲- درجه سانتيگراد و بيشترين آن ۳۷ درجه سانتيگراد است.
پوشش گياهي شهرستان وابسته به آب و هواي آن است، بهطوري که اگر بارش مناسب باشد، پوشش گياهي بهتر رشد خواهد کرد؛ اما اگر بارشها نامناسب باشد، پوشش گياهي از وضعيت مطلوبي برخوردار نخواهد بود. پوشش گياهي اين منطقه از نوع استپ است.
مردمشناسي
بنا به سرشماري سال ۱۳۹۵ جمعيت مرند ۱۵۶۸۷۳ نفر برآورد شده است که سومين شهر پرجمعيت استان آذربايجان شرقي پس از تبريز و مراغه محسوب ميشود. اين شهر همچنين دومين شهرستان بزرگ استان پس از تبريز است.
مردم مرند آذربايجاني بوده و به زبان ترکي آذربايجاني و با لهجه محلي خود صحبت ميکنند.
ايلهاي شاهسون و ارسباران آذربايجان شرقي و بعضي از روستاهاي اين استان زناني دارد که هنور از پوشاک محلي استفاده ميکنند. مردم روستاي دويجان شهرستان مرند هنوز پوشش محلي خود را حفظ کردهاند.
سرپوش، چارقد گلدار، پيشاني بند، پيراهن و روپوش چاکدار پوشش محلي زنان در آذربايجان شرقي است. زنان عشاير استان از شيوه پوشش قديم که شامل پيراهن بلند، دامن چيندار بلند و چارقد (روسري بزرگ) است، بهره ميجويند. رنگهايي با زمينه روشن و گلدار در پوشاک سنتي زنان اين استان به کار برده ميشود.
«دوزملي آرغاليخ» (لباس چيندار) نيم تنه بوده و از کمر به صورت دامن است که لباس مردان را تشکيل ميدهد. اين لباس اغلب در روستا و شهر مورد استفاده قرار ميگيرد. شلوار مردان نيز ساقي تنگ دارد، قسمت فوقاني شلوار گشاد است. «پاپاخ»، «دري بورکي»، «سرداري»، «پهلوي» و «قزاقي» نيز نام کلاههاي وارداتي مردان است.
اقتصاد مرند
کشاورزي پايه اقتصاد مرند را تشکيل ميدهد. شرايط طبيعي در مرند، شهر را مستعد دامداري، کشاورزي و باغداري کرده است. اين شهر در توليد غلات (گندم و جو) توانسته در بالاترين رده در ميان شهرهاي استان قرار گيرد. زردآلو و انگور از محصولات باغي مرند است که به عنوان خشکبار نيز صادر ميشود. زعفران در دهستان بناب که در شرق مرند واقع شده است، رواج يافته و بسيار مرغوب و معروف است، به طوري توسط بازرگانان با محصولات استان خراسان مقايسه ميشود.
صنايع دستي
قاليبافي، سبدبافي، فانوسکابافي، سفالگري و سراميکسازي از صنايع دستي اين شهر است.
سوغات
زغال اخته، قيسي، زردآلو، آلبالو و پسته از سوغات اين شهر زيبا محسوب ميشود.
ديدنيهاي مرند
کاروانسراي شاه عباسي پيام مرند، طاق و قلعه هلاکو، مسجد پير بالا يا مسجد بازار، کيلساي هوانس مقدس، آبشار پير بالا، آتشکده مانداگارنا، روستاي ييلاقي دو گيجان، غار دو گيجان، مسجد جامع مرند، گردنه پيام، پيست اسکي پيام، منطقه شکار ممنوع يکانات، آبشار عيشآباد، منطقه محافظتشده علمدار داغي، قلعه سن سارود، حمام قاضي، حمام حاجي موسي و آرامگاه پير خاموش از مکانهاي ديدني و گردشگري اين شهر تاريخي است.
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار