لست سکند/ اگر به نجوم و ستاره شناسي علاقه مند هستيد اين مقاله براي شما تهيه شده است. مجتمع اخترشناسي و افلاک نماي خيام يکي از بزرگترين طرح هاي علمي در ايران است که يکي از مراکز پژوهشي در زمينه نجوم است.
افلاک نما (پلانتاريم) سقفي گنبدي شکل است که نمادي از آسمان تلقي ميشود و فضاي زير آن سالني است با صندليهاي چيده شده که تماشاگران در زاويه اي مناسب در آن قرار گرفته اند و در تاريکي کامل، چشم به زير گنبد ميدوزند و شبيه سازي شدهي حرکت واقعي اجرام آسماني، ستارهها و سيارهها را نظاره گرند.
پروژه افلاک نماي خيام، که با خوش ذوقي در نزديکي آرامگاه حکيم عمر خيام از سرآمدان علوم رياضي و نجوم است، يکي از بزرگترين پروژههاي علمي کشور است که ساخت آن در سال ۱۳۷۷ آغاز شد، اما دچار کندي فعاليت و در مقطعي دچار توقف کامل شد. اکنون دو دهه از آغاز ساخت آن ميگذرد، اما هنوز آمادهي بهره برداري نيست. افلاک نماي خيام بزرگترين افلاک نماي خاورميانه عنوان شده است.
مجتمع فرهنگي افلاک نماي خيام با زيربناي ۲ هزار و ۸۸۹ متر مربع شامل ۲ هزار و ۸۰۰ متر مربع سقف محصور، ۳۷ متر مربع رواق کناري، ۵۲ متر مربع کنسول و پيشامدگي ساختمان و سردر ورودي است که در سه طبقه احداث شدهاست.
اين پروژه از سال ۱۳۷۹ به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامي خراسان واگذار گرديده است که تاکنون بيش از ۸۰ درصد پيشرفت فيزيکي داشتهاست. گفته مي شود طرح افلاک نماي نيشابور در دي ماه امسال به بهره برداري کامل مي رسد.
در آذرماه ۷۷ دکتر مولر (رئيس اخترشناسي زايس آلمان) در نامهاي به فرماندار نيشابور درباره همکاري با احداث اين مجتمع نوشت که
«رسوم خود را حفظ کنيد و پيشرفت بزرگ و بسزايي که لياقت آن را داريد آغاز نماييد.»
بازار