خراسان/ امروز ميخواهيم از وجه تسميه يک خوراکي خوش پخت و خوشمزه يعني بادمجان برايتان بگوييم. گفته ميشود بادمجان از زبان سانسکريت (هندي) گرفته شده است. اين واژه در زبان سانسکريت به صورت «واتين جاناه» يا «باتين جاناه» به معني «ضد باد» به کار ميرفته که با ورود به زبان فارسي به «بادين جاناه» تبديل شده و به تدريج به «بادمجان» يا «بادنجان» تغيير يافته است.
در روايت ديگري ميگويند علت نام گذاري بادمجان اين است که اين گياه تا وقتي به دمش وصل باشد ميتواند تازه باقي بماند و به اصطلاح جان داشته باشد اما به محض کنده شدن دمش، پلاسيده ميشود.
مولوي در ديوان شمس ميگويد:
بعد پرخوردن چه آيد خواب غفلت يا حدث
يار بادنجان چه باشد سرکه باشد يا که سير
برگرفته از «يافته هاي ادبي»
اثر نصراله احمدي مهر، زينب بيات
بازار