باشگاه خبرنگاران/ آثار باستاني و سازههاي فراواني در سراسر اين کره خاکي يافت ميشود که تاريخچهاي کهن و عجيب براي خود دارند. يکي از آثار خارق العاده ديوار چين است که جزء طولانيترين و بزرگترين سازههاي دنيا محسوب ميشود
معرفي ديوار چين
ديوار چين (به چيني: 中国的长城) طولانيترين و بزرگترين سازهٔ مهندسي تدافعي و نظامي از لحاظِ زمانِ ساخت در جهان است.
اين ديوار در نقشه جغرافيايي چين۲۱۱۹۶ کيلومتر امتداد يافتهاست و در سال ۱۹۸۷ ميلادي در فهرست ميراث جهاني ثبت گرديدهاست.
تاريخچه ساخت ديوار چين
بدون شک پروژه ساخت ديوار چين از بلند پروازانهترين تصميماتي بود که امپراطور شين هوانگ در طول حکومتش (۲۵۹ تا ۲۱۰ قبل از ميلاد) اتخاذ کرد. او دستور داد تمامي ديوارهاي ميان شهرها برداشته شود و تنها ديوارهاي مرزي شمالي بر جايشان بمانند. نميتوان دقيقا اشاره کرد که ديوار چين شامل چه شهر و استانهايي ميشده، اما چيزي که مشخص اين است که اين ديوار ۹ استان را در بر داشته است و از غرب به جايو گوان (استان گانسو) و از شرق به ساحل رود يالو جيان (استان ليائونينگ) امتداد يافته بود.
پس از مرگ چين شي هوان و سقوط سلسله چين (Qin) برخي مناطق ديوار به تدريج رو به زوال رفت و چندين قبيله شمالي که قوي ترينشان سلسله وي (Wei dynasty) بودند در حدود سال ۳۸۶ تا ۵۳۵ ميلادي توانستند بر چين نفوذ کرده و بر اين سرزمين حکومت نمايند. اين سلسله پس از رسيدن به قدرت براي جلوگيري از حملهي قبايل ديگر به تعمير و بازسازي قسمتهاي زيادي از ديوار پرداختند.
قبايل و سلسلههاي زيادي در چين بر کيفيت اين ديوار اثرگذار بودند. به عنوان مثال پادشاهي بي چي (Bei Qi) (حکومت بين سالهاي ۵۵۰ تا ۵۷۷ ميلادي) ۱۴۴۸.۴۰۶ کيلومتر طول ديوار را افزايش داد، سلسله سوئي (بين سالهاي ۵۸۱ تا ۶۱۸ ميلادي) چندين بار ديوار را مرمت و بازسازي کرد و پس از آنها حکومت تانگ (Tang dynasty) بين سالهاي ۶۱۸ تا ۹۰۷ ميلادي ديوار را بازسازي نمود که در اين زمان تقريبا ديوار ديگر به عنوان يک مانع، دشمنان را نميترساند. اما اين سلسله توانست در جنگي ميان قبايل، به دليل وجود همين ديوار بر دشمن پيروز شود و اين امر ابهت از دست رفته را دوباره به اين ديوار بازگرداند.
در سالهاي حکومت سلسله سانگ (Song dynasty) در فاصله سالهاي ۹۶۰ تا ۱۲۷۹ ميلادي، چين در معرض خطر حمله قبيلههاي شمالي ليائو (Liao) و جين (Jin) قرار داشت. آنها قسمتهاي زيادي از دو سمت ديوار را تصرف کرده بودند. در نهايت در فاصله سالهاي ۱۲۰۶ تا ۱۳۶۸ ميلادي، پادشاه قدرتمند يوان (Yuan) از سلسله مغول قسمتهاي زيادي از آسيا، اروپا و چين را به تصرف خود در آورد و پس از آن ديوار چين عمدتاً به منظور محفوظ نگه داشتن بازرگانان و کاروانهاي مسافرتي مورد استفاده قرار ميگرفت.
علت ساخت ديوار بزرگ چين
اين ديوار بزرگ را براي حفاظت چين در مقابل مهاجمان مغول ساختند. تقريباً در سال ۲۴۶ قبل از ميلاد، چين را به ايالت کوچکي تقسيم کردند. پادشاه شي هوانگ تي (shin huang TI) قسمتهاي مختلف چين را با هم متحد ساخت. در شمال اين امپراطوري مغولها زندگي ميکردند. از ترس اينکه مبادا آنها در هر زمان به چين حملهور شوند، پادشاه براي حفاظت کشور در مقابل خطر دستور داد تا ديوار بزرگ چين را بنا کنند؛ بنابراين ديواري ساختند که از شاي کوان (shahi kuan) در خليج پواي (pohai) شروع شده و به چايکومان (chai kuman) در گانسو (kansu) ميرسيد. سربازان گشتي از طريق جادهاي که در امتداد ديوار بود علامتهايي را به سرعت ارسال ميکردند.
هيچکدام از پادشاهان با ساخت ديوار به هدف خود نرسيدند. چون ديوار در جاهاي زيادي شکست و مغولها فرصت يورش به چين را پيدا کردند. ممکن بود ساختن ديوار بزرگ هرگز عملي نشود، اما آنها توانستند آن را بسازند.
حقايقي درباره ديوار چين
طول واقعي اين ديوار ۲۱۱۶۶٫۱۸ کيلومتر است.
بيشتر بقاي بجا مانده از ديدار کنوني براي زمان سلسله مينگ است که طول آن ۸۸۵۱ کيلومتر است.
قدمت اين ديوار بيشتر از ۲۳۰۰ سال است.
ديوار بزرگ مينگ از ۹ استان ليائونينگ، هبئي، تيانجين، پکن، مغولستان داخلي، شانشي، شاآنشي، نينگ شيا و گانسو عبور ميکند.
ديوار بادلينگ که بخشي از ديوار چين است بيشترين ميزان بازديدکننده را دارد (در سال ۲۰۰۱، ۶۳ ميليون نفر از آن بازديد کردند) و در هفته اول ماههاي ميو اکتبر تعداد بازديدکنندههاي ديوار بادلينگ به ۷۰ هزار نفر در روز نيز ميرسد.
ارتفاع متوسط ديوار چين در بادلينگ ۷٫۸۸ متر و بلندترين نقطه ۱۴ متر است.
نزديک ۱/۳ ديوار چين بدون هيچ نشاني ناپديد شده است.
از سال ۱۶۴۴ که سلسله مينگ منقرض شد هيچ اقدامي براي مقاصد نظامي بر روي اين ديوار انجام نشده است.
بازسازي ديوار چين در سال ۱۹۵۷ از بخش بادلينگ آغاز شد.
ديوار چين در دسامبر ۱۹۸۷ در ليست ميراث فرهنگي يونسکو به ثبت رسيده است.
ديوار چين با چشم غير مسلح از فضا قابل مشاهده نيست.
ديوار چين به صورت يک ديوار خطي پيوسته نيست و در جاهايي که کوههاي بلند و رودخانه بوده ديواري وجود ندارد. در زمان سلسله کين (۲۰۶ -۲۲۱ قيل از از ميلاد) از آرد برنج چسبنده براي چسباندن آجرهاي اين ديوار استفاده شده است.
ديوار چين توسط سربازان، روستاييان، مجرمان و زندانيان جنگي ساخته شده است.
اولين امپراتور سلسله کين، ديوار چين را نساخته است، او فقط ديوارهاي مناطقي را که فتح کرده بود به هم متصل کرد.
ممعروفترين افسانه ديوار چين درباره زني بنام منگ است که شوهرش در هنگام ساخت ديوار ميميرد، زن به کنار ديوار ميرود و آنتقدر گريه ميکند که بخشي از ديوار ريخته و استخوانهاي شوهرش نمايان ميشود و او آنها را دفن ميکند.
در بخش گوبيکو ديوار بزرگ چين يک سوراخ گلوله ايجاد شده که براي آخرين جنگ در کنار اين ديوار بوده است.
در دوه انقلاب فرهنگي (۱۹۶۶-۱۹۷۶) بسياري از آجرهاي اين ديوار براي ساختن خانه، مزرعه و انبار استفاده شده است.
بخش شمال غربي ديوار چين (که در شهرهاي نينگ شيا و گانسو است) به احتمال زياد تا ۲۰ سال آينده به دليل بيابان زايي و تغيير رفتار انساني در استفاده از زمين، نابود ميشود.
آن تصويري از ديوار چين که معمولا در کتابها و سايتها ديده ميشود تصوير بخش جيانکو ديوار چين است که به دليل شيب دار و پيچ در پيچ بودن آن، در تصاوير زياد استفاده ميشود.
۳۰۰ سياستمدار بزرگ دنيا از بادلينگ که محبوبترين بخش ديوار چين است بازديد کرده اند که اولين آنها کليمنت سياست مدار اتحاد شوري بود که در سال ۱۹۵۷ از اين قسمت ديوار ديدن کرد.
بازار