لست سکند/ باغ تاريخي پهلوان پور در محلهي مزوير آباد شهرک شهيد زارعين در مهريز يزد قرار دارد و متعلق به فردي به نام " حسن ملارضا" بوده است. اين باغ بعد از او، به دامادش "علي پهلوان" تعلق گرفت. اما چرا اين باغ تا اين اندازه مورد توجه است؟ خب بايد بگوييم که باغ پهلوان پور از گذشته داراي جاذبهي خاصي بوده است که به دليل روان بودن آب در داخل آن ميباشد. اين آب از قناتي مشهور به "حسن آباد" سرچشمه ميگيرد و به جز باغ پهلوانپور، به طور مستقيم از هيچ يک از باغهاي منطقه عبور نميکند.
اين عمارت در زمان زنديه احداث و در زمان قاجار مرمت و بازسازي شده است؛ به همين جهت ميتوان زيباييهاي منحصربهفرد هر دو دوره را در آن ديد. با اينکه باغ در استان يزد واقع شده که از استانهاي کويري و گرم ايران محسوب مي شود، هوايي خوش و مطبوع و خنک دارد و در سرماي زمستان هم ميتوان در بناي «زمستانخانه» لَختي در گرماي طبيعي بنايي ايراني به سر برد. جز درختان کهن و تنومندِ چنار، درختان خرمالو و انار و بادام هم در باغ کاشته شده که همچنان ثمربخشاند و ميتوان در فصلهاي مختلف از ديدن ميوههاي آنها لذت برد.
باغ پهلوان پور از لحاظ معماري نمايانگر تغييرات سبک باغسازي کهن ايراني به سمت و سوي باغسازي رايج امروزي است و شامل يک مجموعهي ورودي، ساختمان کوشک (شربتخانه)، بناي زمستانخانه، بناي سرايداري، حمام و آشپزخانه است. سبک معماري آن ترکيبي از معماري کوشکي و حياط مرکزي است که کوشک اصلي در مرکز باغ قرار دارد، مسير عبوري آب در باغ نيز از اين محور است. علاوه بر اين محور اصلي، آب در دو محور ديگر نيز جريان دارد که باغ آرايي حول اين دو محور به وجهي بسيار زيبا صورت گرفته است.
اين اثر در تاريخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۳۳۴ بهعنوان يکي از آثار ملي ايران به ثبت رسيده است همچنين اين باغ در سال ۲۰۱۱ و طي نشست سي و پنجم در فهرست آثار جهاني يونسکو نيز به ثبت رسيد تا بر اهميت آن بيش از پيش تاکيد شود و امروزه نيز به عنوان هتل اداره مي شود.
به نظر شما اينکه اين مکان، حالا به هتل تبديل شده است، کار درستي است؟ آيا نبايد براي حفاظت از اينگونه بناها، جلوي چنين کاربريهاي را گرفت؟ نظر شما چيست؟
بازار