ايرنا/ بندرلنگه يکي از مهمترين بندرهاي جنوب کشور است و در دوران قاجاريه به عروس بندرهاي ايران معروف بود که با وجود آثار تاريخي و جاذبه هاي طبيعي به عنوان مرواريد خليج فارس ناميده شده است.
در روايتهاي گذشته به دليل وجود مرواريد مرغوب و زياد درآبهاي اين منطقه، نام اين شهر را بندر مرواريد ميشناختند و اين نام به مرور زمان، به لنگه تغيير يافت.
از آنجا که بندر لنگه داراي عمق آب فراوان ومناسبي بود، کشتيهايي که وارد خليج فارس ميشدند دراين بندر لنگر ميانداختند و به همين علت، اولين کشتي بخار وارد اين بندر شده و آمد و رفت کشتيها، همواره عامل مهم و موثري در رونق بخشي به تجارت و بازرگاني بندر لنگه بوده است.
به دليل رونق تجارت بندر لنگه، تجار و بازرگانان زيادي براي خريد کالا و داد و ستد مرواريد به اينجا رو ميآوردند و بندر لنگه مرکز عمدهي صيد و خريد و فروش مرواريد بود.
مهمترين کالاي صادراتي اين بندر، مرواريد بود که نصف حجم صادرات ساليانه را تشکيل ميداد و علاوه بر اين، بندر لنگه يکي از مراکز اصلي صادر کننده صدفهاي خوراکي در ساحل خليج فارس به شمار ميآمد.
ساحل گشه اين بندر، به ساحل صدف معروف بود و گفته شده صدفهاي اين بندر از نظر طعم و وزن، با بهترين صدفهاي فرانسه رقابت ميکرد.
گونههاي مرواريد مرغوب با درخشندگي و رنگهاي گوناگون، در آبهاي اين بندر صيد ميشد و اين مرواريدها از نظر گونه، درشتي، جنس، زيبايي، شفافيت و رنگ در سراسر جهان کم نظير بود.
اين شهرستان محل اتصال سه استان مهم کشور بوده و از ويژگيهاي آن نزديکترين بندر ايران به دبي و کشورهاي حاشيه خليج فارس و صنايع شيلاتي، مجتمع مزارع پرورش ميگو، ساختن و تعمير شناورهاي چوبي و فايبر گلاس و نقاط تاريخي، مناطق ديدني و سواحل زيبا براي جذب گردشگر و رونق اکوتوريسم از ويژگيهاي ديگر اين شهر است.
اغلب زمينهاي بندرلنگه داراي قابليت مرتعي است و مناسبترين زمينها براي استفادههاي مرتعي و برداشت علوفه محسوب ميشوند.
دراطراف اين بندر، درختان بزرگ و تنومندي از قبيل، کُنار، کُور و سمر و سَلَم وجود دارد و در گذشتههاي دور مردم اين سرزمين از هيزم اين درختان براي پخت و پز و گرم نگه داشتن خانه هايشان استفاده ميکردند.
در کوههاي اطراف بندرلنگه حيوانات مختلفي شامل، آهو، روباه، گرگ، شغال، جوجه تيغي، کفتار و پرندگاني مانند، کبک، شاهين، قُمري و بلبل و تيهو وجود دارد.
** صنعت گلابتون دوزي بندرلنگه
از مهمترين صنايع دستي بندرلنگه، بافتن لباسهاي محلي به شيوه دستي است و بيشتر زنان اين منطقه در اوقات بيکاري به اين حرفه اشتغال دارند.
گلابتون دوزي يکي ديگر از صنايع دستي در بندرلنگه به شمارمي رود که در مقايسه با ميناب و بندرعباس داراي مزيت و برتريهاي نسبي است.
مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري هرمزگان دراين زمينه گفت: اين شهرستان در زمينههاي صنايع دستي گلابتون دوزي و نظر سنجي شرابط مطلوبي نسبت به ديگر شهرستانهاي استان هرمزگان دارد و ميتواند به عنوان شهر ملي صنايع دستي معرفي شود. بازديدهايي براي شناسايي ظرفيتهاي موجود صنايع دستي بندرلنگه صورت گرفته است که با بستر سازي مناسبت در اين زمينه ميتوانيم به هدف مورد نظر براي ثبت اين شهرستان به عنوان شهر ملي گلابتون دوزي برسيم.
ارزيابي از سوي کميتهاي که در سازمان ميراث فرهنگي کشور تشکيل شده مطرح ميشود که نتيجه بررسيها اعلام خواهد شد.
فرماندار بندرلنگه نيز گفت: با توجه به پيشينه تاريخي اين شهر، اولين مرکز صنايع دستي در سال ۱۳۰۲ در بندرلنگه ساخته شده و داراي قدمت ۹۶ ساله است.ميراث فرهنگي و صنايع دستي از پيشينگان به ما رسيده و يک امانت است که بايد براي حفظ و انتقال به نسلهاي آينده از هيچ کوششي دريغ نکنيم.ثبت ملي صنايع دستي گلابتون دوزي باعث ديده شدن در بازار داخلي و جهاني شده که انگيزهاي براي فعاليت بيشتر صنعتگران بومي بندرلنگه ايجاد خواهد شد.
خوس (خوصي) دوزي، کم دوزي، ساختن قفس ماهيگيري دگرگور، از ديگر صنايعدستي اين منطقه به شمار ميآيد.
** عمارت فکري بندرلنگه الگوي معماري جنوب کشور
عمارت فکري در ساحل بندرلنگه همراه با بادگيرهاي زيبا و بلند، يکي از الگوهاي اصيل معماري جنوب کشور به شمارمي رود.
اين اثر دراواخردوره قاجاريه به دست عبدالواحد فکري از تجار معروف شهر ساخته شده و در گذشته اين عمارت به عنوان سکونتگاه، مرکز تجارت و بازرگاني شهرت داشته است.
خانه فکري با سه هزار و ۴۰۰ مترمربع مساحت و زيربناي يک هزار و ۲۰۰ مترمربع در سال ۱۳۷۵ در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده است.
وجود پنج بادگير، دو زيرزمين، ۲۵ اتاق و حياط مرکزي از جلوههاي زيباي خانه قديمي فکري است.
سقف اين بنا از تيرهاي چوبي جنس چندل آفريقايي، حصيرهاي بافته شده از برگ درخت خرما و حصيرهايي از ني با پوشش کاهگل است.
قرارگرفتن خانه فکري درارتفاع پنج متري از سطح زمين، وجود راهروها و بادگيرها با معماري ويژه از دلايل تهويه و خنکي هواي داخل اين خانه است.
خانه عمارت فکري بندرلنگه به تازگي مرمت شده تا به موزه مردم شناسي تبديل شود.
** آثار تاريخي و جاذبههاي ديدني بندرلنگه
ديگر آثار تاريخي و جاذبههاي ديدني شهرستان بندرلنگه، که ميتواند مورد توجه بسياري از گردشگران در سراسر کشور و جهان قرار گيرد شامل، مسجد ملک بن عباس، مسجد شيخي، قلعه مغويه (قلعه شيخ سلطان)، آبشار بدو، منطقه بياباني سايه خوش، چشمههاي آب گرم بادون و آسک و برکه دريا دولت است.
** مکانهاي اقامتي و غذاهاي محلي بندرلنگه
گردشگران ميتوانند براي اقامت در شهر تاريخي بندرلنگه، خانه و ويلاهاي ساحلي کرايه کنند و يا اين که در هتل ديپلمات اين شهر اقامت داشته باشند و از شبهاي بسيار زيبا در کنار دريا لذت ببرند.
در خصوص غذاهاي محلي بندرلنگه به جز قليه ماهي و غذاهاي دريايي بي نظير در نوع خود، ميتوان از گبولي غذاي معروف در اين شهر نام برد که حتي يک باراستفاده ارزش آن را دارد.
** بندر کنگ از قديميترين بندرهاي ايران
بندرکنگ ازتوبع شهرستان بندرلنگه، جزو قديميترين بندرهاي ايران است که در ۵ کيلومتري بندرلنگه واقع شده که همواره به دليل تاريخي بودن مورد توجه و اهميت ويژهاي قرار گرفته است.
اين بندر داراي جاذبههاي گردشگري بسياري است و توانسته تا کنون بافت تاريخي خود را بطور کامل حفظ کند.
دراين بندر تاريخي، مساجد و مغازههاي زيادي وجود دارد و نکته قابل توجه براي گردشگران اين است که مردم اين شهر به زبان فارسي صحبت ميکنند، ولي نوشته هايشان به زبان عربي است.
بندرکنگ يکي از بنادر تاريخي و تفريحي در جنوب ايران است که عده زيادي از مسافران داخلي و خارجي در طول سال به آنجا سفر ميکنند.
در گذشته اين شهر مکاني براي تجار بود و کشتيهاي بزرگي در آن پهلو ميگرفتند که براي تجارت به هند، بصره، ممباسا و کشورهاي آفريقايي استفاده ميشد.
** جاذبههاي گردشگري بندرکنگ
جاذبههاي گردشگري اين منطقه، قلعه لشتان، موزه مردم شناسي، مجسمه لنج مسي، خانه هنرمندان، خانه صنايع دستي، قلعه پرتغاليها، خانه گلبتان، برج مدور، برکه پنج تا و جنگلهاي حفاظت شده آکاسياتورتليس اشاره کرد.
گردشگراني که قصد سفر به بندرلنگه را دارند ميتوانند از شهر تاريخي بندرکنگ که از توابع شهرستان بندرلنگه است ديدن کنند تا از نزديک با جاذبههاي منحصر به فرد اين بندر بيشتر آشنا شوند.
** بازسازي و تبديل خانه يونسي به هتل بوم گردي بندرکنگ
شهرداربندرکنگ با اشاره به اينکه اهميت آثار تاريخي وحفظ آن ازاولويت برنامههاي شهرداري است افزود: مرمت و بازسازي خانه يونسي با اعتبار يک ميليارد و ۸۲۸ ميليون ريال به هتل بوم گردي تبديل شد.
ايوب زارعي اظهار داشت: اطاقها درهتل بوم گردي يونسي با درنظر گرفتن بافت بومي آن به وسايل برودتي و بهداشتي مدرن مجهز شده است که آثارمعماري بندرکنگ نيز شامل، بادگيرها، درختان قديمي و مهماري سبک اشکاني دراين شهرقابل مشاهده ميباشد.
هتل بوم گردي بندرکنگ درحال حاضر محل برگزاري نمايشگاههاي بسياري در زمينههاي فرهنگي و مراسمهاي بومي وملي مذهبي، پذيراي مهمانان و گردشگراني است که به اين شهر تاريخي سفر ميکنند.
اين شهرستان با شرايط آب و هوايي مرطوب و گرم تابستان، در ۲۴۰ کيلومتري غرب استان هرمزگان واقع شده که داراي شهرهاي تاريخي شامل، کنگ، کيش و چارک و دهستانهاي حومه، دژکان، مغويه، مهران، لاوان و مقام است.
بندرلنگه با بيش از ۱۵۹ هزار نفر جمعيت، درايام نوروز و ديگر روزهاي سال پذيراي گردشگران و مسافران بسياري از داخل و خارج کشوراست.
بازار