کجارو/ رشت، از شهرهاي سرسبز شمال کشور با طبيعتي زيبا و جاذبهها و ديدنيهايي چون چشمههاي لاکان و چشماگل، رودخانههاي زرجوب و گوهررود و آبشار دودوزن خرمکش گردشگران بسياري را به سمت خود جلب ميکند.
شهرستان رشت، بزرگترين و پرجمعيتترين شهر شمال ايران و مرکز استان گيلان، از جاذبههاي طبيعي مانند جنگلهاي سر برافراشته و پرشکوه، سواحل کمنظير درياي خزر، روستاها و دهکدههاي ساحلي و جنگلي و رودخانههاي پرآب و خروشان بهره ميبرد. در اين مقاله با برخي از اين ديدنيهاي شگفتانگيز آشنا ميشويم.
درياچه سقالکسار
روستاي سقالکسار واقع در استان گيلان و ۱۵ کيلومتري جنوب شهر رشت و بين راه آقاسيد شريف تا جيرده قرار دارد. آب درياچه سقالکسار از ريزشهاي جوي و چشمه ساران منطقه تامين ميشود. ارتفاع درياچه از سطح دريا ۶۴ متر، طول درياچه در حدود ۶۰۰ متر و عرض آن ۵۰۰ متر است. واژه سقالکسار به معناي محل آب خوردن پرندگان است. در گذشته پرندگاني مانند لک و سار به اين روستا ميآمدند و از چشمهي موجود در آن آب ميخوردند، به همين خاطر اين روستا سقالکسار ناميده شده است. مساحت اين درياچه ۱۵ هکتار است. نهايت زيبايي اين درياچه در فصلهاي تابستان و پاييز است. در فصل تابستان همهي درختان و جنگلهاي اطراف سقالکسار يک دست سرسبز ميشوند و در فصل پاييز رنگارنگ شدن برگهاي درختان باعث چشمنواز شدن منظره ميگردد. البته از همهي اين حرفها بگذريم از انعکاس ديدني درياچه سقالکسار نميتوان گذشت.
روستاي پيرباز
پيربازار منطقهاي خوش آبوهوا در استان گيلان است. زماني اين محل بندر بوده است و پادشاهان قديم براي عبور از خاک ايران و سفر به اروپا از اين بندر با کشتي عبور ميکردهاند. از پادشاهان آن دوره ميتوان ناصرالدين شاه را نام برد که زماني که ميخواست به اروپا سفر کند به پيربازار آمده بود، زيبايي اين بندر او را شيفته پيربازار کرد و خواست آن را به نام خود تصاحب کند. او انتظار داشت حاکم پيربازار آن را پيشکش کند ولي حاکم پيربازار با آوردن دلايلي از جمله اين که مردم از اين بندر روزي خود را تامين ميکنند و... ناصرالدين شاه را قانع کرد تا از اين خواسته دست بردارد.
غار درفک
غار درفک در نزديکي قله درفک در ۵۰ کيلومتري جنوب شرقي رشت در بخش خورگام از توابع شهرستان رودبار قرار دارد. اين غار که بخشي از منطقه شکار ممنوع درفکه، به عنوان يخچال طبيعي استان گيلان در سرتاسر سال حتي در گرمترين روزهاي سال برف را در خود نگه ميدارد و منبع تامين آب چوپانان منطقه در تابستان است. دهانه اين غار وسيع است اما ارتفاع کمي دارد و وارد شدن به آن بدون تجهيزات يخنوردي خطرناک است. طول غار ۱۰۰ متر و عرض آن ۴۰ متر است.
غار خونابکش در منطقه طبيعي-گردشگري تنيان و کمي بالاتر از روستاي تنيان واقع شده است. اين غار داراي دهانه کوچکي است و افراد زيادي از آن بازديد نميکنند. منطقه کوهپايهاي تنيان در فاصله ۴۵ کيلومتري از رشت و ۱۷ کيلومتري صومعهسرا واقع شده است. غار بوزخانه (يخ خانه) در ۵۶ کيلومتري شمال غرب رشت در دامنه کوه ماسوله داغ واقع شده است.
رود ديناچال
ديناچال از محلي به نام «شيرگلي» سرچشمه ميگيرد. در طول مسير، شاخههاي فرعي کوچکي به آنميپيوندند. شيب کوهستاني اين رود ملايم است و مسير آن پس از يک خم بزرگ، به سوي جنوب سرازير شده و وارد ناحيه جلگهاي ميشود و به صورت چند شاخه به دريا ميريزد.
چشمه چشماگل
لاکان منطقهاي واقع در جنوب رشت است. در انتهاي جاده رشت-لاکان يک جاده خاکي وجود دارد، که در اواسط آن روستاي آقا داناپير قرار گرفته است و در شرق جنگلي انبوه و زيبا واقع شده است که چشمه آب شور لاکان را دربر گرفته است. آب اين چشمه داراي مقدار زيادي املاح نمک است و ديوارههاي چشمه از رسوبهاي آهکي پوشيده شده است. مردم منطقه اين چشمه را مقدس و آب آن را شفابخش ميدانند، به همين دليل در فصل تابستان براي درمان بيماريهاي پوستي از آب چشمه استفاده ميکنند.
چشمه چشما گل سهشنبه در روستاي طالم سهشنبه، بخش سنگر؛ در ۱۲ کيلومتري جاده رشت-قزوين قرار گرفته است، آب چشمه به رودخانه مجاور ميريزد و آبدهي آن در حدود يک ليتر در ثانيه است. اراضي اطراف چشمه رسي و ديوارههاي آن، از ماسه سنگ متشکل است، در کنار چشمه درختي بسيار تنومند مشاهده ميگردد؛ که مورد احترام اهالي است، از آب معدني چشمه در درمان بيماريهاي پوستي به ويژه جوشهاي صورت و بدن استفاده ميگردد.
رودخانه گوهررود
گوهررود از رودهاي شهر رشت است که از کوههاي سراوان در ارتفاع ۷۰۰ متري سرچشمه ميگيرد و پس از پيوستن به رودخانه زرجوب، با عبور از پيربازار و خمام، به تالاب انزلي ميريزد.
رودخانه زرجوب
رودخانه زرجوب يکي از دو رود شهر رودگذر رشت است. از کوههاي کمارتفاع هزار مرز، نيزه سر، جوکلبندان و کچا از حدود ۲۵ کيلومتري جنوب شهر رشت سرچشمه ميگيرد، پس از عبور از منطقه «بهدان» و «چوماچا» و پيوستن به رودخانه گوهررود رودخانه پيربازار را تشکيل ميدهد. به بخش شرقي تالاب انزلي وارد ميشود. اين رودخانه با متوسط حجم سالانه ۱۷۳/۴ ميليون متر مکعب يکي از منابع اصلي و مهم تامين آب تالاب انزلي به شمار ميرود.
بازار